Kompletna odinstalacia sw.
Ale nie to som chcel.
Mam otazku ohladom uplneho odstranenia sw.
Mal som nainstalovanu operu.
Len tak na vyskusanie, hranie sa a tak.
Casom som ju odinstaloval.
Teraz, asi po 2 tyzdnoch som na nej chcel nieco vyskusat, tak som ju znovu nainstaloval.
A pozeram ako puk!
Vsetko sa nahodilo presne tak, ako som to naposledy zavrel.
Vsetky nastavenia, domovska stranka, dake hesla...jednoducho kompletny profil.
Je to normalne?
Podla mna teda nie.
Doteraz som si laicky myslel, ze po odinstalovani sw, mi po nom v stroji nezostane ani smrad.
A opak je pravdou.
Viete poradit ako v buducnosti KOMPLETNE odinstalovavat sw?
Vzhladom k terajsiemu zisteniu mam v stroji asi aj pozostatky vsetkeho co som kedy odstranil.
Ako to kompletne precistit?
Instaloval a aj odinstaloval som cez Ubuntu software center.
Mam Ubuntu 12.04, vsetky aktualizacie.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Alebo cez termiál pomocou príkazu purge
sudo apt-get purge nazov_programu
Synaptic mam, nenapadlo ma to vyskusat.
Ale urcite vyskusam!
Dik za tip.
Je az dojemne, ze v dnesnej dobe vie sw uplne presne kde do systemu sa ma rozliezt, ale ked sa idinstalovava, za boha si na to ten sw "nevie/nechce/nemoze/je mu zakazane" spomenut.
V multiužívateľskom systéme (každý Linux) žiadna aktivita super užívateľa týkajúca sa inštalácie/odinštaláciu/upgrade akéhokoľvek softvéru nesmie mať priamy vplyv na dáta bežného užívateľa v JEHO domovskom adresári. To je princíp fungovania každého UNIX systému. Možno to tak nevyzerá, ale inštalovať/odinštalovať SW v linuxovom prostredí môže IBA super užívateľ.
A teda fakt, že si Miloš našiel po reinštalácii Opery všetky svoje staré užívateľské dáta je presne spôsob, akým má package manager fungovať.
apt-get remove --purge 'opera-.*'
Dik za rady.
Nieco som poguglil, nieco som pouzil z vasich rad.
Len som od systemu ocakaval nieco viac.
Toho bezneho usera beriem, ked aj nieco odinstaluje, profil a data maju zostat zachovane.
Ked to ale chcem zrusit ako superuser, podla mna by malo stacit heslo ziadane pri odinstalacii a smitec.
Ziadne zbytocne pindy.
Zadavam heslo tak som si vedomy nasledkov.
Je to len take mensie rozcarovanie a zaujalo ma to, nic viac.
Vdaka Vam za rady a cas.
Poprosim admina o uzamknutie temy.
A teraz sa zamysli nad tým, čo by sa stalo pri napríklad reinštalácii nejakého programu ktorý na tom stroji používa povedzme 2000 ľudí. Za užívateľské dáta je zodpovedný užívateľ.
>Poprosim admina o uzamknutie temy.
Myslel si označenie témy ako vyriešená. Téma sa zamyká, len keď je v nej nezvládnuteľná hádka.
Ja si tu stale meliem o mojom privatnom stroji, nie o podnikovych rieseniach.
Tiez si neviem predstavit to, ze by admin siete odinstaloval komplet program jednemu cloveku a ostatnym by tiez zmizol.
Odinstaloval by ho len na jednom stroji.
Preco by to mal (hoci aj ako superuser) robit na vsetkych?
No ale tak daleko moje znalosti nesiahaju.
Len sa hram na svojom piesocku a chcem na nom mat cisto.
A jasne, myslel som "oznacit za vyriesene"
Este raz dik.
Programy sa obvykle inštalujú pomocou balíčkovacieho systému a sú prístupné všetkým na tom stroji. Ak majú zodpovedajúce oprávnenia. A pri ich odinštalácii ten program zmizne všetkým, ale dáta im zvyknú ostať. V prípade reinštalácie to v súčasnom koncepte nebude mať žiaden dosah na užívateľov. Ak by bolo po tvojom, tak by prišli o všetky nastavenia pre ten program. Ono, neuveríš. Ale, žijeme v dobe, keď používame viacerí užívateľia jeden stroj. Skús uhádnuť, koľko užívateľov máš aktívnych Ty sám na tvojom stroji a prečo.
A keď sa hráš na Tvojom piesočku a chceš mať čisto, tak si to zmaž sám.