zabudnuté heslo
V prvom rade by som chcel upozorniť, že som absolútny nováčik v linuxe. Siahol som po distribúcií Debian 6.0. Inštaloval som na pokusný PC. Použil som grafický inštalátor, kde som sa pekne preklikal na koniec. Podarilo sa mi rozbehať RAID 1, kde robím zálohu po sieti z Win PC cez SAMBA.
Všetko fungovalo. Ak som niečo doinštalovával, používal som heslo pre "superuser". Inak som pracoval cez "user" Rozhodol som sa zmeniť "user" heslo. Tak som ho zmenil, len som ho zabudol.
Viem že to znie neuveriteľne, ale je to tak. Jednoducho v mojej hlave neexistuje. Išiel som si ho zapísať, no vtom niekto niečo chcel a bolo preč. Cítim sa ako úplný debil, ale čo už.
Tak sa Vás pýtam, aké mám možnosti....čo by ste mi poradili? Ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ďakujem za rady.
(ani som neveril, že takto rýchlo vyriešim tento na prvý pohľad pre mňa neriešiteľný problém)
vi /etc/shadow
root:$6$LhOJMDm0$YibUgxmgesadad2dsadaUnY9UzhYh7OYVYg/MGyF2.59ymOI8EFFipyh.grKnYwth89wgCz4RBjY1EpyLyW0:15532:0:99999:7:::
a spravil som z toho totok:
root::15532:0:99999:7:::
potom som sa prihlasil bez hesla...uz nepamatam,ci ma to rovno prihlasilo po zadani loginu,alebo treba dat este enter na otazku s heslom :) snad niekomu v buducnosti pomoze :)
1 otvorim terminal, alebo tty a vytvorim v /mnt priecinok napriklad DISK:
2 moutnem particiu na ktorej je root (koren , / )toho systemu do ktoreho sa chcem dostat, napriklad Poznamka: ak neviem na akej je to particii napisem fdisk -l tu pekne vidim disky a particie, ak aj tak nieje jasne ,ktora z nich to je da sa to lahko odtestovat, tak ze ich postupne budem mountovat a prezerat ich , a ked narazim na subory ktore sa bezne nachadzaju v korenovom adresari viem ze je to ona, ale zakazdym je treba hu odpojit pomocou umount /dev/sdx* x-pismeno * ; - cislo
3 zmenim root: 4 Tak a som prihlaseny ako root v systeme od ktoreho nemam, heslo, teraz uz len staci zmenit heslo: a napisem nove heslo pouzivatela root
5 odidem z chroot prostredia 6 Mozem restartovat a uz sa prihlasit minimalne ako root vo svojom systeme
Dodatok, ak som zabudol heslo od uzivatela a ako root uz som , staci len napisat: a tym sa prihlasim ako dany pouzivatel ale bez hesla, teraz uz ho len zmenim: enter a nove heslo
Pozor: pozor nemylit si root ako pouzivatel/spravca , a root ako pocitatocne miesto na particii
Dakujem pekne.