Čaute všetci ja by som mal jednu otázočku, našiel by sa tu nejaký ochotný človek, ktorý už má nejaké skúsenosti s linuxom a ktorý by bol ochotný sa stretnúť? Mám taký problém, že na notebooku lenovo g550, keď si nainštalujem mint, ubuntu, alebo fedoru, tak si nedokážem zapnúť wifi, a kvôli tomu musím stále fungovať na windowse. Čítal som už nejaké fóra, kde riešili podobné problémy, ale na moju osobu je to doslova španielska dedina. Nemám ani poňatia čo by som mal robiť. Keby sa našiel nejaký chlapík z Bardejova prípadne Prešova tak by sme sa mohli stretnúť a možno by mi aj pomohol. Je to totiž taký najväčší problém prečo nemôžem prejsť na linux úplne.
Potom ti určite nebude robiť problém zistiť, aký máš presne v NB model WiFi karty (nemysli si, že Lenovo G550 sa vyrába v jedinej verzii - je ich kopec rôznych) no a ujo google ti už povie, ktorá že to linux ditribúcia si s danou WiFi najlepšie rozumie.
Vec sa má tak, že KAŽDÁ distribúcia je po konečnom počte krokov jej administrátora schopná využiť každý HW, ktorý jazdí aspoň v jednej Linux distribúcii. Pre nováčika je samozrejme schodnejšie vybrať si presne tú (jednu) distribúciu, než snažiť sa meniť naslepo systém, ktorému ešte veľmi nerozumie. Pravdepodobne by tak skôr došlo k jeho znefunkčneniu.
Nemôžem si pomôcť, ale tvoja odpoveď je na tomto fóre svojou výpovednou hodnotou na rovnakej úrovni ako odpoveď zákazníka pneuservisu - "Čierne" na otázku obchodníka - "Aké pneumatiky si chcete kúpiť?". Ak budeš niekedy v budúcnosti potrebovať pomoc s PC, pochybujem, že s takýmto prístupm kdekoľvek uspeješ.
BTW: Každý Android smartphone je vlastne zjednodušený GNU/Linux. Počul som, že zopár ľudí sa ho už dokonca naučilo používať. Holt, niekomu stačí reklama a za chvíľu je z neho skúsený užívateľ. Čohokoľvek. Stačí aby sám seba presvedčil, že na to má.
Neviem či si driver stiahne samo, alebo keď už je Ubuntu nainštalované treba kliknúť na dodatočné ovládače a tam ho povoliť(nainštalovať).
Čo ti vypľuje príkaz lsusb
viac info tu:
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=53&t=75086
ak je wifi integrovana, daj lspci vystup, pripadne relevantnu cast z dmidecode
stiahni si tento tarball: http://www.orbit-lab.org/kernel/compat-wireless-3.0-stable/v3.5/compat-wireless-3.5.1-1-snpc.tar.bz2
vlez v konzole do toho adresara (ak mas chromium tak v kozole zadas
rozbal ...
tar -xfz compat-wireless-3.5.1-1-snpc.tar.bz2
a spusti nasledovne:
./scripts/driver-select ath9k
make
sudo make install
sudo make wlunload
sudo modprobe ath9k
pri prvom a druhom prikaze ti to hodi to klasicke na zaciatku riadku:
ale ci mas toto pouzit ti vieme povedat az ked pastnes ten vypis, co pisali chalani ...