zdravím páni. chcem sa spýtať tak vo všeobecnosti, lebo nie som pri pc a nejaké výpisy budem môcť dať až večer ak bude treba. Linux používam piaty rok, win nemám. Mám asus, 2x3300 procesor a 4giga ram, grafika je na doske. Používam distrá založené na ubuntu, skúšal som všetky prostredia (tie najpoužívanejšíe) a stále mi systém nejde ako si predstavujem. Aplikácie sa občas nedajú zavrieť, občas vypíše že niečo havarovalo, že nejaký adresár neexistuje, pc občas celkom zamrzne. Disk je nový a nemá vadné sektory, pc som kupoval vlani. Dosť mi to vadí, lebo pc používam na robotu, nie na hry.
Zaujímalo by ma, či je to bežné a či to musí riešit každý používatel linuxu, alebo ži môže ísť o nejakú chybu na hardwarei. Prípadne či existuje nejaký nástroj ako to celé zdiagnostikovať. Alebo si mám zvyknúť? Ak treba nejaký výpis, tak dám. Ale nie hneď. Bol by som rád keby sa našlo nejaké riešenie. Momentálne tam mám mint 13 kde.Vďaka.,
Distribúcie sa obvykle testujú tak, aby užívateľ stabilnej vetny nemal tento typ problémov ak inštaluje z repozitárov podporovaných danou distribúciou. Ale pokiaľ tam človek pchá programy čo majú iné naväznosti, tak môže dosiahnúť nekompatibilitu a pokaziť to.
Podľa toho, čo si opísal, sa prikláňam naopak k tomu názoru, že sa jedná o HW chybu tvojho NB Asus. Dúfam, že ho máš ešte v záruke (2 roky), ak nie, oprava bude za peniaze.
:-(
Ak nemáš kontakt na Asus servis, daj tu vedieť, pošlem.
Ako som Ti už vyššie písal, ale ty si nereagoval doposiaľ, môže to byť kľudne stále Tvoj HW problém, vzniklý (chybným) poskladaním tohoto PC Tebou, ne -profíkom bez testovacieho zariadenia pre napr. matičnú dosku, zapojenie systému a pod.
Takže, pre kľud svedomia, zabŕdni do oblasti Fedora, SuSe Linuxu na skvelých LiveCD diskoch a odskúšaj si inštaláciu aj niečoho iného.
Ale opakujem, múže to robiť aj obyčajný 1 zle nastavený switch na doske alebo dip...
Nezabúdaj na to, že aj matičnú dosku môžeš kúpiť už s mikro-vadou, ktorá Ti zažiera nervy a istotu, aj to sa mi stalo s Compaq HW.
bohužiaľ osadenú matičnú dosku vlastnými silami (mimo výrobnej linky výrobcu) asi fakt nie. Al support firma to robí na predložených reklamáciach asi tak, vyskúša sadu odskúšaných obyčajných elektrických meraní, na základe ktorých, ak sa nezdajú výsledky veličín, dosku jednoducho označia ako vadnú a pošlu užívateľovi novú a tak vybavia napr. reklamáciu .... Takto sa testuje aj Zdroj pre PC alebo Grafika-karta, konektory ...
sudo smartctl -x /dev/sda
. Ak mu nebudeš rozumieť, tak ho zverejni.Tak isto sa disk kontroluje napríklad aj cez príkaz badblocks. Tan má aj nedeštrukčný test.
RAM sa testuje napríklad cez memtest, ten je prístupný napríklad pri výbere štartu z LiveCD bežných distribúcií. Obvykle to otestuje aj cache CPU.
Sumárne sa to dá otestovať aj cez stress test linux, ten obsahuje predpripravené testy pri vysokej zátaži.
Výsledkom takýchto testov ale bude len výsledok. Žiaľ, nedozvieš sa z neho, či máš nafúknuté alebo vyschnuté kondenzátory na doske ktoré dávajú výrobcovia zásadne ku zdroju tepla aby odišli čím skôr. A ani sa nedozvieš či máš povyskočený modul RAM ktorý tak môže blbnúť. Bežné PC a ani NB nedokážu ani povedať, či zdroj ešte stíha živiť celú zostavu.
PS: Keď si tie dáta presunul, tak musia byť v cieli stále prístupné.
O čom sa bavíme, prosím Ťa?
Takže, ako už spomenuli kolegovia, sprav kontrolu disku: Z Centra softvéru nainštaluj Diskový nástroj a spusti. Ak sú chyby na disku, vypíše to.
Ďalej grafika. Do terminálu postupne zadať:
lspci
glxinfo | grep direct
(týmto zistíme, či je podporovaná 3D akcelerácia)no a nakoniec, nie je zlé info o rozdelení diskov:
sudo fdisk -l
Mohol by si skúsiť:
Pravým tl. klik na ikonu Network Managera, vybrať Edit Connections.
Na karte Wired označiť pripojenie a Edit.
A zrušiť zaškrtnutie "Connect automatically" v nastaveniach a Save.
Zruš to pri všetkých dostupných spojeniach, tá automatika zvykne robiť problémy.
Reklamácia komponentov alebo neodbornej montáže.
Ak nie, tak máš jedinečnú možnosť si niekde nájsť PC Servis.
Ale, silno odporúčam tú pamäť skontrolovať na kompatibilitu s doskou a overiť či nepotrebuje nejaké doplnkové nastavenia. Občas sa stalo, že desktopová doska nepapala RAM s ECC (korekciou chýb) pokiaľ sa to nevyplo v BIOSe. Alebo, že bolo treba nastaviť korektnú pracovnú frekvenciu pre RAM alebo jednoducho radič pamäte na doske si nerozumel s tak novou doskou. Preto odporúčam nejaký servis, tam sú ľudia čo sa v tom vyznajú.
Predsa len by bolo blbé, keby si mal nekompatibilnú RAM s doskou alebo odchádzajúcu dosku s nafúknutými kondíkmi, či zbytočne vysoko pretaktovanú zbernicu. Ak by neuznali reklamáciu, tak by sa Ti tá RAM na poštovnom a poplatkoch mohla seksakramentsky predražiť.
PS: V dnešnej dobe tu máme dávny paradox. Novšie a výkonnejšie RAM sú lacnejšie ako staršie výbehové typy. Takže je reálna šanca, že sa človek betrafí s upgrade. Kamarátovi sa to už tiež stalo. Jemu RAMka nešla a mne áno. On ju dostal ako výslužku a ja som mu ju potom vyplatil nejakými drinkami,