brightness fedora nefunkcne fn klavesy
potreboval by som pomoct. Mam ntb HP Probook 4535s, Fedoru 17 KDE, v podstate nemám žiaden problém s linuxom až na jas obrazovky. Vobec mi nejde nastaviť jas, ak stlačím fn+f2/f3. Zobrazí sa indikátor zmeny, aj sa posúva (ako keby to fungovalo), ibaže ten jas sa nakoniec aj tak vobec nezmeni. Jedine pri spusteni pocitaca, pri vybere OS v Grube možem normálne zmeniť jas, odvtedy už potom nie. Neviete, prosím, kde by mohol byť problém? Čítal som diskusie o tejto problematike, no ani jedna mi nepomohla.
Vďaka.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
xev
a potom úprava priradenia klávesov. ale čo keď sa stlačenie Fn + kl neukáže v xev.../sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
Výpis: 20
a máš polovičný jas.
Vieš čo? Skús teda položiť vedľa počítača pohár mlieka a daj na tanierik nejaké sušienky. To na škriatkov čo schovávajú súbory pomáha. Niekedy ich totižto vystrašíš keď na nich ideš s ozvenou. Nalakajú sa a keď sa utekajú skryť, tak poberú čo majú na dosah. Možno si ich cez noc udobríš, a oni Ti ho vrátia.
V posledných dňoch boli update pre Fedora 17, vyskúšaj preto príkaz v Termináli (ako root):
yum update --enablerepo=updates-testing
Reštartuj NB a vyskúšaj.
Napíš ako si dopadol.
:-)
Tak toto asi zaberie.
Ďíki za tip o ACPI ... je možné že o tom niečo napíšem do Zbierky vedomostí tunaky ...
Ja Ťa len trochu spresním, že sa textový reťazec musí pridať (ako root) do súboru a to do riadku :
Tento súbor uložiť, zavrieť a spustiť (ako root) príkaz:
a reštartovať PC.
GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm.lv=vg_probook/lv_root rd.dm=0 SYSFONT=True rd.lvm.lv=vg_probook/lv_swap KEYTABLE=sk-qwerty rd.luks=0 LANG=en_US.UTF-8 rhgb quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm.lv=vg_probook/lv_root rd.dm=0 SYSFONT=True rd.lvm.lv=vg_probook/lv_swap KEYTABLE=sk-qwerty rd.luks=0 LANG=en_US.UTF-8 rhgb quiet acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
Pre budúcnosť: všimni si, že jednotlivé parametre sú oddeľované iba medzerou a parametre sú vo forme parameter=hodnota. To, že všetky tieto parametre so svojimi hodnotami patria pod hlavičku GRUB_CMDLINE_LINUx=" " je vymedzené úvodzovkami, preto parametre nemôžeš dať pred tieto úvodzovky, ani za ne. Tento „princíp“ sa využíva aj v iných konfigurákoch, takže už v budúcnosti nebudeš už zmätený, ako správne vkladať nové hodnoty:)
Hej a nezabudni potom spraviť reboot!
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora"
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm.lv=vg_probook/lv_root rd.dm=0 SYSFONT=True rd.lvm.lv=vg_probook/lv_swap KEYTABLE=sk-qwerty rd.luks=0 LANG=en_US.UTF-8 rhgb quiet acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/system/theme.txt"
Skus vyhodit
acpi_osi=Linux
A cely ten postup s ulozit, refresh grubu a restart PC
uname -r
Niečo som pre Teba našiel, súvisí to s fázou štartu Fedora OS pomocou systemd.
Najprv si nainštaluj (ako root) balíček príkazom (ako root)
yum install mc
Potom si spusti v Termináli a prihlás sa ako root: zadaj heslo root
mc
a v tomto comanderovi si v kľude (pozor si prihlásený ako root, preto môžeš hocičo zmazať neopatrnosťou!) si nalistuj:
a pvedz, či tam máš okrem podpriečinku aj nejaké iné podpriečinky, ak áno napíš aké sú to ...
Ja tam nemám ani ten podpriečinok /acpi_video0, ani žiadny iný...
yum install radeontool
RPMFusion (free+nonfree)
Inštalácia RPMFusion, spusti ako root:
rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
a potom
rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm
"Vďaka :-)
Ja tam nemám ani ten podpriečinok /acpi_video0, ani žiadny iný..."
Čo konkrétne sa Ti nachádza teda v
/sys/class/backlight
napíš všetky súboryNajprv vyskúšame nainštalovať proprietárne driveri z RPMFusion pre Tvoju grafiku:
Ako root spusti:
reštart KDE session
Pošli mi email na moju adresu, ktorú mám v nicku tuná.
Písať sem je momentálne pre mna dosť nemotorné a na emaili som on-line všade, preto je to lepšie.
Čakám na Tvoj email.
i1958dodo AT aol DOT com
Nič som od Teba nedostal.
i1958dodo[zavinac]aol[.]com
Pomylil som sa?
/sys/devices/platform/
Napíš zoznam adresárov a súborov, ktoré tam máš
Ale Ty máš KDE ...
Tak teraz ma napadlo, aby si vyskúšal pridať (ako root)
PRESNE TOTO !! :
Uložiť súbor
/etc/default/grub
ako je v postupe a reštart PC/NBTakže, preto odporúčam tie položky odstrániť z grubu a skúsiť nastaviť podsvietenie ručne tak ako už bolo dávno povedané.
A v prípade potreby výpisy jadra a HW komatibilitu cez porovnanie revízie železa a dostupných ovládačov.
Sám vieš ze to Edo nerobil schávlne, no je to fail.
btw. ešte ohľadom toho posmechu - neviem veru, kto písal o pár riadkov vyššie o tom mlieku a sušienkach...
Toľko k tomu posmechu. Predpokladám, že Ti to už na dobro nefunguje a stačí Ti to.
Peter, už som ti tu viac krát napísal, že úroveň tvojich rád má pre začiatočníkov klesajúcu informovanosť a stala sa iba akýmsi prehliadkovým prúdom toho, čo si myslíš, že si sa naučil. Minule som ťa upozorňoval na to, že množstvo balastu v tvojich odpovediach je mätúce pre začiatočníkov a ak si aj kedysi, keď si začínal na tomto Fóre (a kam siaha moja pamäť) nútil rozmýšlať začiatočníkov nad textom, teraz už to neplatí a začínaš byť čudný a hlúpy. Toto nie je dobré, lebo množstvo ľudí si cez teba utvára mienku o tomto jedinom aktívnom linuxovom portáli na malom Slovensku. Naozaj sa stačí niekedy radšej najprv sa spýtať a potom písať.
Jedná sa o podobný problém, ako s tým netbookom Toshiba AC100 čo sa tu pred časom rozoberal. Len v ňom chvala bohu nikto netrval na odpálení podpory ACPI ktorá móže mať za následok vyhorenie notebooku.
Nevidím iný dovod ako ten čo som opísal prečo si trval na tom aby ten chalan aplikoval rizikové nastavenie. Ale, jednoduchšie je to nehať v horšom stave ako to bolo pred tým. Aj za toto som podľa Teba zodpovedný ja? A vypnutie podpory podsvietenia v jadre je podľa Teba chybou KDE?
Hm mm. Bol by som nerád, keby mu ten notebook naozaj zhorel. Abudem rád, keď tie nastavenia z grubu odstráni. Ak sa mu tam znova objavi ten súbor. Potom to už bude jednoduché.
Peter, už som ti tu viac krát napísal, že úroveň tvojich rád má pre začiatočníkov klesajúcu informovanosť a stala sa iba akýmsi prehliadkovým prúdom toho, čo si myslíš, že si sa naučil. Minule som ťa upozorňoval na to, že množstvo balastu v tvojich odpovediach je mätúce pre začiatočníkov a ak si aj kedysi, keď si začínal na tomto Fóre (a kam siaha moja pamäť) nútil rozmýšlať začiatočníkov nad textom, teraz už to neplatí a začínaš byť čudný a hlúpy. Toto nie je dobré, lebo množstvo ľudí si cez teba utvára mienku o tomto jedinom aktívnom linuxovom portáli na malom Slovensku. Naozaj sa stačí niekedy radšej najprv sa spýtať a potom písať.
Ale, ja som podľa Teba hlúpy. Čo k tomu dodať, asi už nič.