LAN mi funguje aj spojenie s branou ale vonku sa neviem dostat.
Mozno to neviem dobre vysvetlit ale configy to povedia za mna :)
/eth/network/interface
auto lo
iface lo inet loopback
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.6.66
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.6.1
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet static
address 192.168.1.66
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
wpa-ssid "wifi-networ"
wpa-psk "krumliak96"
"route -n"
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 192.168.6.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0
192.168.6.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
funguje to az po spusteni "
sudo /sbin/route add -net 0.0.0.0 gw 192.168.1.1 wlan0
"
Ale je pravda, že default GW je nahodená v tomto prípade na prvú nainicializovanú sieťovku.
nejde mi o nic ine len aby som mohol mat pripojeny aj kabel aj wifi a ked odpojim kabel aby mi potom slo wifi
A prehoď si poradie inicializácie sieťoviek ak chceš primárne WiFi.
tu je vypis po spusteni toho prikazu
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0
0.0.0.0 192.168.6.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0
192.168.6.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
viem ze je to trochu posetile ale takto to funguje, btw nebolo by to takto pri load balancingu?
prave som nieco nasiel tu takze idem precitat ci to nebude riesit moj problem http://linuxos.sk/forum/18112/
A všeliaké tie failovery, load balancery a iné cudzie slovíčka na notebooku nevyužiješ. I keď sa s nimi naučíš niečo cenné.
Nejaký ľahký popis je napríklad priamo v konfigurácii jadra.
/usr/src/linux/Documentation/networking/bonding.txt
Skús sa radšej vyjadriť, čo potrebuješ dosiahnúť. Ak máš chalupu kde potrebuješ aby hlásiče ostali pripojené na sieť aj po výpadku primárneho pripojenia, tak to sa robí inak. Bonding je na prepojeniev rámci jednej topológie.
v podstate chcem iba aby mi fungovala wifi.. mam pripojeny kabel aj wifi a ja chcem aby bol kabel primarny ale po jeho odpojeni aby bolo raspi pripojene cez wifi.
PS: Aká je stabilita siete, resp. koľko týždňov vydrží Raspberry PI byť na sieti cez tie USB sieťovky? Mne z nich väčšina po pár dňoch zblbla na rôznych platformách.
Stabilitu siete neviem posudit kedze mi uz dlhsie ta wifina nejde a predtym som to len konfiguroval.
Presne tak si to napísal. A v tom prípade nepotrebuješ riešiť prepínanie hlavnej a záložnej linky do internetu keďže na internet máš iba rádio. Takže, to máš tým pádom vybavené.
Ak sa chceš venovat pôvodnej otázke, tak ktorá z rád mala aký výsledok?
vysledok je taky ze to stale ide len s tou manualne pridanou routou
network-manager som neskusal lebo ho ani nechcem
ten bonding som nedokoncil lebo ak som to spravne pochopil to cez dve podsiete nefunguje
posledny prispevok co pisal bedna som nepochopil ako to mam zmenit
Network manager nechceš lebo sa chceš niečo naučiť.
Naučiť sa nemáš čo, lebo dve default gateway zo svojej podstaty nemôžu fungovať (jadro nevie ktorú má použiť).
Inak, asi by si mal naozaj objasniť, o čo sa snažíš. Ak chceš aby Ti nabehla záložná linka do internetu po výpadku primárnej linky, tak potrebuješ zdetegovať ten stav a prepnuť default route na záložnú linku. A v prípade naskočenia primárnej linky to zas dať s5.
Takže, akú máš vôbec topológiu sietí? Bez toho, že sa nad ňou zamyslíš sa nič o tom nenaučíš aj keď hovoríš že sa chceš niečo naučiť. Jednoduchá aplikácia rád nespôsobí pochopenie podstaty učiva ktoré ako píšeš, chceš zvládnuť.
topologiu som uz opisoval ale som uz z tejto diskusie unaveny.. idem skusit ten nm a potom sa ozvem ako to dopadlo
Ale, zopakujem jednu vec. Jadro, respektívne sieťová vrstva TCP/IP nepracuje naraz s viacerými východzími bránami. Takže, pokiaľ máš na metalike prístupné stroje s adresami 192.168.6.1-255, a na WiFi 192.168.1.1-255 + internet, tak si nastav DW na WiFi. Potom si môžeš v kľude odpingať niečo vonku v periodických intervaloch u poskutovateľa využitého v prípade WiFi. A ak to nebude dostupné, tak zruš Default GW na WiFi a aktivuj Default GW na metalike. Ak to nabehne s5, tak to prehoď. Jedná sa o pár riadkový skript.
PS: Riešenie ako BGP je v tomto prípade kanón na vrabce, a asi to nebude začiatočníkovi jednoduché nastaviť tak aby ho preventívne poskytovateľ neodstrelil z linky.
..ale s tym skriptom to nie je zly napad
Ak chceš presmerovať prístup do von cez metaliku po jej zasunití a prepnutie prístupu do von na wifi po jej odpojení, tak choď do adresára
/usr/share/doc/ifupdown/examples/
a v ňom je krásny súbornetwork-interfaces.gz
. Pozri sa doň, a hľadaj niečo ohľadne down a up. Podľa toho si kľudne nastavíš pri zapnutí eth0 zrušenie default GW z Wifi a zapnutie default GW na metaliku. A po odpojení zas opačne. Akurát odporúčam použiť nástrojip
a nieroute/ifconfig
.Neviem aky system ti bezi na rasp ale ak nemas ziaden network managera ktory detekuje pripojenie kabla alebo pripojenie na wifi budes si to musiet pridat rucne.