Ahojte. Mám takú pomerne jednoduchú otázku. V čom sa zmenil Linux v poslednom období? Konkrétne: aké nové a zaujímavé funkcie má linuxové jadro, ako ovplyvnili vývoj udalosti ohľadne PRISM a spol, čo sa zmenilo v podpore hardvéru... a tak, čokoľvek?
v čom sa zmenil Linux za posledné roky?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Podobné prskanie bolo aj tu po tom keď sa nasadzoval openrc ktorý prišiel tiež s novou funkcionalitou. Holt, život napreduje. Nového sa ľudia boja a staré už nestíha. Hlinu si už na hruď prikladáš? Ja už dávno.
Ako som už spomínal, tak sa udiali zmeny ktoré to celé hýbu dopredu. Ak to boli väčšie zmeny, tak to niektorých vystrašilo pred tým ako to vôbec skúsili. Nebudem menovať. Niečo ako :kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Mohol by sa porezať na konzervách.
Ale vidím, že si to ani neskúsil a už to ohováraš. S človekom čo nevie o čom rozpráva si nemám čo povedať. Do zbytočnej hádky ma nezatiahneš. Nič sa tu nezmenilo.
Teda nieje to o tom či je to nové, na MIR sa napríklad teším a rozmýšľam ho aj skúsiť otestovať.
So long
Presne o tomto som hovoril, že sa nič nezmenilo. Jednoducho si človek vylosuje triedneho nepriateľa, teraz je ním pre zmenu priamo linuxový nástroj, ani sa naň nepozrie a ide ho ohovárať len aby si splnil kvótu pivných rečí. O veci ktorú nepoznáme sa najlepšie rozpráva. Na ňu sa zmestí, veď vymýšľať sa dá všeličo. Hlavne to, čo má od pravdy ďaleko ako socálka od výplaty.
Stano, b Linuxe sa toho zmenilo veľa. Niektorý HW morálne zastaral, ako napríklad grafické karty bez 3D akcelerácie a tak sa grafické prostredia pretransformovali na používanie 3D akcelerácie. Podobne ako to bolo pred desiatimi rokmi v prípade Windows XP keď jadro grafického systému bežalo nad DirectX. Doteraz na to ľudia bezdôvodne frflú ako to je aj v tomto prípade. Dosť veľa HW je lepšie podporovaného kôli zjednoteniu správy jednotlivých HW komponentov v ovládačoch. Vzhľadom na boom HW platformy ARM sa Linux a jeho klony masovo rozšírily a malé nenáročné krabičky alebo doštičky s displejíkom sú schopné nahradiť bežnú prácu konzumenta IT. Na tieto všeliaké tablety, prehrávače a iné zariadenia dosť veľa ludí tiež frfle že nemajú dostatočný výkon v úlohách, pre ktoré neboli vyvinuté.
Takže zrátané a podškrtnuté. V Linuxe sa toho udialo veľa. Od zmien v podpore HW, cez zmenu grafických rozhraní (X Windows kontra MIR alebo Wayland), zmenu desktopových prostredí kde sa prešlo na 3D, nástrojov na správu služieb (system V init, versus OpenRC, versus systemd). Tak isto vznikly nástroje na jednoduchšie nastavenie počítača obyčajnými ľuďmi. Ale, nie všetko sa pohlo dopredu. Stále existujú problémy s minoritným alebo nekvalitným HW, poprípade s obládačmi od výrobcu ktoré nereflektujú obidve strany (Podporu HW a vývoj majoritných distrobúcií).
Ale, vždy sa nájdu ľudia ktorú sa boja zmien. A aby ukázali svetu že niesú zbabelci, tak jednoducho poskytnú protiútok a napadnú tie zmeny. Vyberú si tredneho nepriateľa, a útočia naň za jeho chrbtom. Dosť smutné je to v tom, že túto ľudia ani niesú zoznámení s danými zmenami. Majú taký veľký strach, že od toho iba bočia a šťuchajú palicou. Nechápem prečo. Možno si len vybíjajú frustráciu. Keby ich to priamo ohrozovalo, tak s tým majú skúsenosť. Keby im to bolo jedno, tak to jednoducho prehliadnu. Ale, to nieje tento prípad ktorý je tu už roky zakorenený.
Skús sa nadýchnuť a polož si otázku : Týka sa ma vec ktorú nenávidím? Ak je odpoveď nie, tak to jednoducho pusti z hlavy. Inak Ťa záluba v boji s triednym nepriateľom preválcuje. Najmä ak ju vedieš na nesprávnom fronte. Menovite ohováranie za chrbtom je v tomto prípade štvrtá chyba. Ak by si mal reálnu skúsenosť s tým čo ohováraš a našiel by si reálny problém, tak to nahlásiš na správnom mieste a to zjedná nápravu. Ale to Tvoje zachrbtové ohováranie s nepodloženými argumentami na mňa pôsobí ako pivné kecy. Neprofesionálne.
Normálne by mi boli tieto Tvoje pivné reči u prdele, ale chcel som si overiť či si už skončil s týmto chovaním. Akurát si sa preorientoval od špinenia na konkurenciu na špinenie priamo linuxových programov. Ako administrátor linuxového portálu máš byť na čo hrdý. Klamstvo a útoky sa stali už pred rokmi tvárou tohoto portálu, a stále ňou sú.
Zopakujem ešte raz jednu životnú (unixovú) pravdu "rob jednu vec, rob ju dobre".
Ten blog moje slová potvrdzuje, a Tvoje slová vyvracia. A presne kôli tomuto som hneď vravel že sa zas pokúšaš pomocou klamstva vyprovokovať hádku. A tým linkom na blog si to potvrdil.
Nič sa tu nezmenilo. Teda, jedno sa predsa zmenilo. Už si prestal brýzgať na konkurenciu, ale priamo útočíš proti linuxovým programom. Máš byť na čo hrdý. A ak Ťa uráža, ze Ti niekto vysvetlí kde robíš chybu, tak sa zamysli nad dôvodom.
Asi si nečítal špecifikáciu systemd, že sa má starať o diablíka od spustenia až po ukončenie, to že mu spadol ani nevie. Špinavými rečami tu nikoho neohromíš. END.
Takže opakujem. Choď si oddýchnuť, a vráť sa k téme až keď jej porozumieš. To Tvoje doznanie že si nikdy nevyskúšal program o ktorom vedieš pivné žvásty hovorí za všetko.
A aby som nezabudol. Keď sa chceš priznať s klamaním alebo špinavými rečami, tak to nemusíš hádzať na druhých. Presne o tomto som hovoril už na začiatku, a opakujem to stále.
Je super, že si si osvojil citovo nezafarbený "So long".. žartujem. (=
K veci, podľa mňa znie Daniel Pocock dosť presvedčivo a nezaujate:
1. | Linux init-systems 2. | Some further observations on init replacementPríklad s GRUB ktorý si uviedol patrí na smetisko dejín. LiveCD má pri štarte voľbu "oprav zavádzač systému", a tá voľba je tam ož pekných pár rokov. Funguje. Takže ten Tvoj dojem stratil zmysel, rovnako ako si stratil čas s hľadaním riešenia ktoré si mal pod nosom.
Príchod týchto prostredí zmenil prakticky všetko. Ich predchádzajúce verzie boli omnoho viac konfigurovateľné, stabilné a rýchle. V konfiguračných súboroch bol poriadok a malo to nejakú tú vnútornú logiku. Príchod KDE4 som niesol dosť ťažko. Bol to nový projekt, neodladený, nedokončený, nestabilný a čo bolo ešte horšie, KDE 4 bolo vo všetkých KDE distribúciách Linuxu. To ma donútilo prejsť na Gnome 2, čo bolo ako znovuzrodenie v jednoduchosť a stabilitu, ale dlho som si to neužil. Príchod Gnome 3 bolo rovnaké fiasko ako KDE4. Zozačiatku. Teraz je to omnoho lepšie, ale stále tieto prostredia považujem za zlé rozhodnutia.
V súčasnosti perfektná voľba pre bežných laikov a ľudí, ktorí nemajú čas sa hrať s útrobami distribúcie. Skvele odladená distribúcia už od základov na prakticky ľubovoľné železo. Bol som dosť prekvapený funkčnosťou každej jednej komponenty na MacBooku s bežiacim Ubuntu 13.04. A čo sa týka predchádzajúcej kritiky Gnome 3, Unity je skutočne použiteľné prostredie na prakticky čokoľvek. Svojou funkčnosťou a jednoduchosťou práce sa mi v novom Ubuntu pracuje omnoho lepšie ako v OS X. (Doteraz neviem, čo všetci na tom OS X vidia. Linux je lepší.)
Pre používateľov *bookov dôležitý bod. Linux mal veľké problémy s podporou webkamier - teraz sa už asi nenájde webkamera, ktorá by nemala v Linuxe podporu. Ale webkamery nie sú nič oproti zlepšeniu napájania. Nízka výdrž batérie je na Linuxe problémom už iba vtedy, keď je distribúcia zle odladená. Pred niekoľkými rokmi to bol neriešiteľný problém. Už neviem, ktoré komponenty jadra sa preprogramovali - ale v tomto smere jadro Linuxu vykročilo perfektnou cestou.