Ahojte nainstaloval som si debian 7.4 aby som sa trochu viac naucil o linuxe ako len z virtualboxu. Mam s nim vsak problem, ked zapnem synaptic a dam nieco nainsatlovat hadze mi to hlasku: E: Zámok /var/cache/apt/archives/lock sa nedá získať - open (11: Zdroj je dočasne neprístupný) E: Nepodarilo sa uzamknúť priečinok na ukladanie
ako sa to da vyriesit? Skusal som aj:
rm -f /var/lib/aptitude/lock /var/lib/dpkg/lock ale nepomohlo to.
Dúfam že spúšťaš Synaptic ako root.
Táto hláška sa zvykne objaviť ak máš naraz spustené 2 programy na inštalovanie. Napríklad ten čo máš v názve témy, alebo v termináli cez apt a potom spustíš Synaptic. Takže použi len 1 program na inštaláciu.
Dakujem ale mam este jeden zavaznejsi problem. Ked otvorim terminal (Konsole) a zadam prikaz sudo + iny prikaz (napr. apt-get install a nazov balika), spyta sa ma to na heslo roota. To zadam, ale hlasi mi, ze heslo je nespravne. Ak vsak zadam prikaz su a potom apt-get install balik vsetko ide. V com je problem? Potrebujem do virtualboxu nainstalovat extension pack ale nemozem tam zadat heslo root respektive, hlasi mi ze je nespravne. Co s tym? P.S. Poznam svoje heslo pre roota.
Preto že niesi členom skupiny sudo a nieje to povolené v sudoers.
Takže sa prihlásiš ako root (su)
Pridáš sa do skupiny sudo adduser flauscher sudo
Ako root edituješ súbor nano /etc/sudoers
Pridaj tam riadok
%sudo ALL=(ALL:ALL) ALL
Možno tam už je napísaný ako # %sudo ALL=(ALL:ALL) ALL stačí zmazať rebrík na začiatku
Pozor zápis je citlivý na veľkosť písmen.
Potom sa odhlás a znovu prihlás.
Až takto by som to neotváral, podobne sa totižto šíri rôzny mallware aj na rootnutých telefónoch.
Ako potom opustim tuto skupinu?
usermod -G sudo flauscher
Do suda zadavas heslo pouzivatela, nie roota
Uz len posledna otazocka, malemu bratovi som nainstaloval hry: Super tux racer, Minecraft a pod. Lenze vykon graf. karty nieje adekvatny, resp. mam dobru GK radeon HD 4670, ale hry dost sekaju, laguju a pod. Ako nainstalujem novsie ovladace ovladace. Mam debian 7.4 stable. V repozitaroch su len stare Graf. ovladace. Diky