Zdravim, chcel by som sa spytat, ci niekto nema problem s Ubuntu najnovsim, nejdu mi prehliadat obrazky, ani videa mi standartny prehravac ani prehliadac nespusti..prehravac som vyriesil vlc, ale prehliadac som nainstaloval gthumb.. jediny mi otvori fotky aspon v malom rozliseni, hoci maju min 5 megapixelov ostatne prehliadace mi tie foto neotvorili..su to v podstate foto z telefonu... ked stiahnem nejaky obrazok ale z internetu, vsetko ide ako ma... v com je chyba? Dakujem za odpovede..
prehliadac
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Na fotky skús použiť ExifTool.
Spustíš terminál, vojdeš do priečinku s fotkami (mapr. cd Obrázky) napíšeš
exiftool nazov_obrázku a pozri či sa údaje zobrazia korektne, hlavne Image Width a Image Height a akú ti vypisuje JFIF version.
Potom to ešte môžeš skúsiť otvoriť v GIMPe, či ťa neupozorní na nejakú chybu vo fotke.
Mal som v telefóne jednu ROMku čo mala problémy s foťákom, tak som aplikáciu na fotenie nahradil aplikáciou s F-Droidu Camera.
Ešte otázka čo myslíš najnovším Ubuntu, Ubuntu13.10, alebo Ubuntu 14.04? Inak ešte pomôže keď spustíš z terminálu gthumb, alebo iný prehliadač a pozri sa či niečo nenadáva do terminálu. Napr. tá ROMka mi ukusovala aj konce videi, tak testni.
Ubuntu 14.04 (resp, aktívny LXDE desktop), záplaty z 28.2 bez problémov rovako ako aj z pred chvíľky. Thunar -> CIFS -> Prehliadače obrázkov Ristretto a GPicView zobrazujú to čo majú. Netunil si ten počítač nejako veľmi?
netunil, prave som ho len preinstaloval zo 7 na ubuntu, lebo win bol spomaleny a nevyhovoval mi tak, ako ubuntu spred roku,... skusil som ristretto a prd z toho. ten exoftool sa nedoinstaloval a nic neni vyriesene, vsetky rady som skusil a nist... asi ho skusim preinstalovat zo stareho cd...
Ono, keď to budeš pozerať, tak skontroluj memtest a verziu ovládačov grafickej karty. Ubuntu Gnome (Unity) totižto tieto obrazové multimédiá prehráva priamo v grafickej karte bez predžúvania.
co je memtest?
Memory test = test pamäte (RAM). Po spustení PC ho vyber v GRUBe.
Pomohlo by keby si sem hodil čo ti vypíše
Nechápem čo si myslel týmtoInak je to exiftool.
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) (rev 03) jasne, preklep.. ked to zadam tak mi vypise exiftool [OPTIONS] FILE
Consult the exiftool documentation for a full list of options.
Ty musíš zadať v terminály exiftool a cestu k súboru (fotke).
a co mam prosim ta zadat do terminalu presne? iba exiftool DSC_006.jpg napr, alebo co? nikdy som nic do terminalu nezadaval...
Musíš prejsť do priečinka kde je ten obrázok, tak napríklad
Potom napíšešAlebo je tu možnosť neprechádzať do adresára s obrázkami (cd), ale napísať cestu k obrázku aj s názvom, tak napríklad
PS: Terminál je tvoj kamarát :)