Som začiatočník,a neviem nainštalovať v Linuxe Mint 17 Winw a Krusader,prechádzam z W-XP,tam bol súbor TXT ale tu stiahnem program konkrétne Krusader,rozbalím a Končím!
neviem nainštalovať
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Som začiatočník,a neviem nainštalovať v Linuxe Mint 17 Winw a Krusader,prechádzam z W-XP,tam bol súbor TXT ale tu stiahnem program konkrétne Krusader,rozbalím a Končím!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ty stahujes totiz neskompilovany program.
Ako zaciatocnik pouzi na instalaciu nejakeho spravcu. Alebo napis to terminalu:
Vypyta si heslo --- zadas (nie je vidiet! )
Alebo použi synaptic čo je GUI nadstavba nad apt. Tam to pohľadaj a nainštaluj. Ten druhý program neviem čo je takže stým ti nepomôžem.
On asi myslel "Wine"
Myslím si, že problémom sú dve slová v prvom príspevku: začiatočník a prechádzam z Win XP :) U začiatočníkov totiž prevláda sila zvyku všetko sťahovať z internetu a pritom majú v Linuxe Centrum softvéru, kde je inštalácia programov triviálna.
Čiže laco, otvor Centrum softvéru: Ponuka → Správca softvéru → a do vyhľadávača napíš čo hľadáš → dvojklik na vybraný balík a klik na Nainštalovať. Pre začiatočníka najjednoduchšia cesta :)
Otvor menu a nejaké centrum softvéru. Alebo stlač ctrl+alt+t a tam zadaj:
Sudo apt-get install wine krusader
Díky,ste výborný kelektív,vážim si ako pomáhate uchám ako som ja a to mám 62 rokov!
Takže:ctrl+alt+T mi nefunguje,skúšal som ľavý aj pravý!
Druhá možnosť-sys.nástroje-prid,odstr soft-krusader-použiť a výsledok je 0!
Mám Debián GNU Linux pae 3.2
Bré ránko Laci,
Ctrl+Alt+T je treba v Minte najprv zapnúť, preto zatiaľ nefunguje. Nevadí.
Klikni na zelenú ikonku Mintu vľavo dole, a v menu vyber voľbu Terminál. Keď sa otvorí, do neho zadaj príkaz, ktorý poslal Stano H. Daj vedieľ ako sa darí.
Neviem ako v minte ale v debiane sa terminál vyvoláva Alt+F1
V linuxovom svete svete sa spravidla nesťahuje zhocikadiaľ softvér spolu aj s vírusmi, backdoormi atď.
Používame takzvané overené zdroje softvéru a každá linuxová distribúcia vrátane Linux Mint má svoje a na ne spravený softvér ktorý z nich dokáže na kliknutie inštalovať, upgradovať, odinštalovať atď.
Linux Mint má svoj Centrum softvéru a tam si nájdeš program ktorý chceš inštalovať.
Prípadne použiješ výborný Synaptic.
Takže nič nikde nesťahuj a užívaj si pohodlia linux enviroment.
Zdravím.
Asi 4 roky sa stretávam s Linuxom a inštaláciu cez príkazový riadk využívam minimálne. Z začiatku som využíval obdoby súčasného Správcu softvéru (Havné menu > Systém > Správca softvéru), teraz používam väčšinou len Synaptic.
Odporúčam práve spomínaný Synaptic:
1. <Alt>+<F2>
2. Začať písať synaptic
3. Pri výzve zadať heslo.
4. V hornom poli zadať názov hľadaného programu.
díky
Žiadne zelené tlačítko vľavo dole nemám
ctrl-alt-t-nejde
Už to ide podľa VXmery,akurát namiesto zeleného tlačítka/ktoré nemám/som si našiel terminál v sys.nástrojoch-díky všetkým!