Caute, neviem overit MD5 suboru, zadam "md5sum -c" ale vypise mi ze:
: Adresár alebo súbor neexistuje
: ZLYHALO otvorenie alebo čítanie
md5sum: WARNING: 1 listed file could not be read
Co s tym?
Caute, neviem overit MD5 suboru, zadam "md5sum -c" ale vypise mi ze:
: Adresár alebo súbor neexistuje
: ZLYHALO otvorenie alebo čítanie
md5sum: WARNING: 1 listed file could not be read
Co s tym?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Otvoriť terminál a zadávať:
a potomhttp://linuxos.sk/wiki/overenie-md5-sumy-pod-win/
https://www.phil.muni.cz/~letty/linuxfaq/17-md5.html
https://www.hojko.com/checksums-t85956.html
text z príručky: http://www.linuxmint.com/documentation/user-guide/Cinnamon/slovak_17.0.pdf str. 9: Ak používate niektorú verziu Linuxu, pravdepodobne už máte nainštalovaný program na kontrolu md5sum. Otvorte terminál a pomocou „cd“ prejdite do adresára vášho ISO súboru (napr. ak je súbor „linuxmint.iso“ na Ploche), zadajte:
cd ~/Plocha
md5sum linuxmint.iso
Md5sum *
Toto urobí súčty všetkého v adresári
Diky chlapi, mal som opacny problem, v total commanderi som si spravil MD5 checksumy a integritu dat (spolahlivost citania z ntfs) som si chcel overit aj v linuxe.
No problem bol v inom formate zapisu md5 suctov do textoveho suboru.
Konkretne TC to uklada takto:
84f99294c57c810aad13d38961baf504 *SUBOR.iso
V linuxe:
84f99294c57c810aad13d38961baf504 SUBOR.iso
No a par hodin v cudu...
Aky je teda oficialny format?
To číslo je MD5 súčet.
Myslím ten chaos znakov.
Teda aby som to upresnil
Inak to že to TC robí inak nieje nijak prekvapivé a budeš si to musieť skonvertovať.
Mam este otazku, v TC som si pre niekolko adresarov vytvoril sha1, takto:
/dokumenty
/dokumenty.sha
Vnutorny format je taky, ze najprv je hash potom nazov suboru aj s cestou.
Problem je ten, ze v linuxe to neviem skontrolovat, vraj nevie najst subory. Neviem kde robim chybu, skusal som ten subor sha skopirovat do toho adresara kde maju byt subory na kontrolu, ale ani to nefunguje (mam tam aj dalsie vnorene adresare).
Podporuje teda linuxacky "shasum -c" alebo "sha1sum" kontrolu hashov v textovom subore aj s cestou, aj dalsie vnorene adresare?
Hviezdicky, ktore vytvoril total commander som odstranil, ale nepomohlo to.
Alebo mi poradte nejaku klikaciu utilitku na vytvaranie aj kontrolu md5, sha1...
Dakujem
Keď md5sum vypíše failed, tak napíše aj na krorom súbore. Obvykle je to súbor čo má zle označený formát dát (binárny/text, teda tú hviezdičku pred menom), alebo má textový súbor s kontrolnými súčtami zlé zalamovanie riadkov (má v riadku navyše znak návrat tlačovej hlavy). Čo mýslíš, ktorý je to prípad?
Neviem, failed pise vsade... V tc som si vytvoril adresar TEST, a spravil md5, hviezdicky som odstranil, a vyzera to takto:
f496a6bcfb44b0573158a050a9398137 TEST\0lcy6uljkigy3whx8zt13feo2ocy.pdf
fcbf7bf006039b4d86e8f828a53432a6 TEST\EN2855-D.PDF
26efa0f764b77ce7819f0f1de7dcff11 TEST\GT.pdf
Skusal som opacne lomitko, nic aj pred TEST, nic, vsetko failed
To si urobil zle. Čo určujú tie hviezdičky?
Neviem na co tam su. Skusal som to zmodifikovat takto:
./TEST/0lcy6uljkigy3whx8zt13feo2ocy.pdf
Neviem co uz mam robit...co mu vadi...
Bedna: s cim to mam skonvertovat?
Ak je tam hviezdička, tak sa to kontroluje ako binárny súbor. A ak tam nie je, tak sa to kontroluje ako textový súbor. Samotný program ktorý vykonáva kontrolný súčet musí správne rozoznať typ súboru keďže v textovom súbore sa niektoré znaky nevyskytujú.
A ak to ten TC nevie určiť, tak mu nahlás chybu. Máš ho predsa zaplatený, a tým pádom k nemu máš podporu. Autor komunikuje po francúzsky a aj po anglicky. Alebo ho vymeň za program ktorý to vie. Programy pre md5 a napríklad sha boli portované do aj windows, cez cygwin.
Ale ja nemam problem ani s TC ani s windowsom. Mam spravene sha aj md5 kontr. sucty v TC na externy HDD. No a potrebujem ich overit v linuxe, chapes?
Sha je robeny pre adresar, proste som oznacil adresar v TC, dal som vytvorit sha, vsetky sucty sa ulozili do suboru s nazvom sha (alebo md5, to je jedno nefunguje mi ani jedno). Ked pozriem ten sha subor, tak je tam kont. suma a za tym cesta k suboru aj s cestou pre podadresare.
V linuxe to neviem skontrolovat...
programy pre md5 a sha fungujú v lĹinuxe bez problémov. Tvoj problém je ale pri používaní plateného programu pre nelinuxový operačný systém. Toto chápem bez problému. Takže sa ozvi autorovi toho plateného programu, a rieš to s ním.