Zdravím,
potrebujem vymeniť pokrivkávajúci pracovný notebook a riešim dilemu. Jedna možnosť je kúpiť niečo výkonnejšie, ale Win 8 ma veľmi nelákajú a Mac je mimo mojich finančných možností. Druhá možnosť, ktorú zvažujem, je ušetriť čo-to na stroji a prejsť na Linux.
Môj hlavný pracovný nástroj je webový prehliadač, s tým by problém nebol. Ďalšie sú AdWords Editor a MS Excel - oboje som teraz pod Wine úspešne nainštaloval. Excel vo verzii 2007 - ale nemám licenciu.
Otázka: používa niekto z vás ako (hlavný) pracovný nástroj Libre/Open Office? Nie na jednoduché tabuľky, ale vyhodnocovanie dát, kontingenčné tabuľky, filtre, podmienené formátovanie... Aké s tým máte skúsenosti? Myslím z pohľadu produktivity práce. Stroj mením, aby som ju zvýšil, takže si ju nechcem zase na niečom inom znižovať. Ak, tak len krátkodobo, kým sa s tým zžijem.
Prípadne používa niekto pod Linuxom MS Office? Tá 2007-čka, zdá sa, bude chodiť, ale 365-ťku som zatiaľ neskúšal...
Ďalšia otázka - ako je to s tlačiarňami? Dá sa rozchodiť viac-menej čokoľvek, alebo si treba dobre rozmyslieť, čo si kúpim? Aktuálnu tlačiareň (Lexmark, presný typ si nepamätám a nie som teraz pri nej) sa mi pod Ubuntu rozchodiť nepodarilo. A pri každej tlači spúšťať VirtualBox nie je celkom ono...
Odskúšaj si a uvidíš, ja s tým robím len výnimočne, tak neviem ako to bude pôsobiť na fulltime vyrábača tabuľiek.
Kontingenčné tabuľky
Filtre
Podmienené formátovanie
Ľudia čo profi pracujú s Office, tak tvrdia že teraz zas Open Office predbieha Libre, tak asi skúsiť ten.
Ako píše Mário, treba najprv vyskúšať.
čo sa týka inštalácie microsoft office je toho plný web
napr. https://www.youtube.com/watch?v=GVl9BuC6lHA alebo:
https://www.youtube.com/watch?v=_VABNpqZnpk
Ja by som zasa pridal poznatok o tlačiarňach. Doposiaľ všetky čo som videl a prešli mi rukami tak som ich rozchodil na linuxe. Stačí stiahnuť ppd súbor zo stránok výrobcu a je to.
Vďaka všetkým za rady, Ubuntu mám trošku rozhasené, tak to dnes asi preinštalujem a zajtra skúsim pracovať pod Linuxom.