Zdravim vas priatelia.
Najde sa niekto kto mi vedel vysvetlit ako nakonfigurovat DNS zaznamy a nastavit DNS server tak aby som pri vytvoreni virtualhostu(napr. pre subdomenu) nemusel pridavat DNS zaznam?
Takisto by sa mi hodila pomoc pri nastaveni postfixu. Neviem co robim zle.
janprvy@gentrum.sk
na DNS serveri nastavit wildcard vid tuto (a ak sa nemylim, wildcard je *.domena.tld)
DNS spravujem na websupporte a tam je A zaznam nastaveny na *.mojadomena.com ,IP mojho virtualneho servera, ttl 600. Na virtualnom serveri nie je nainstalovane DNS. Skusal som vytvorit virtualhost napr pre subdomenu test.mojadomena.com a neslo to az pokial som nepridal A zaznam test.mojadomena.com. Takze co podla teba by som mal spravit? V tejto oblasti som novacik tak preto sa pytam na veci ktore pre niekoho su samozrejmostou.
Pre potreby mailové sa používajú MX záznamy, tie musia smerovať na hostname resolvovateľný A záznamom, nie na IP.
Viac si o tom môžeš prečítať tu. Je to síce staršieho dáta, ale systém sa nezmenil.
Nie, neriesim DNS pre postfix. To je vedlajsi problem ktory mozno nebudem ani riesit. Jedna sa mi len o web.
Tak potom urob wildcard A záznam *.example.com aby smeroval na IP tvojho servera a potom si urob wildcard Virtualhost. Aj keď si nie som istý, či to druhé je možné cez Websupport klikátko urobiť.
A zaznam *.domena.com mam spraveny, odkazuje riadne na virtualny server a riadne funguje. Virtualny server mam uplne inde a spravujem si ho normalne cez ssh. Nebude to nahodou tym ze kazdy conf pre virtualhost zacina <VirtualHost *:80> ?
Nie, záleží, čo máš vo vnútri pri definícii ServerName a ServerAlias.
Priklad pre forum subdomeny ktory funguje iba ak pridam A zaznam pre forum ak tam nie je tak odkazuje na root webu:
<VirtualHost *:80>
ServerAdmin webmaster@localhost
ServerName forum.domena.com
ServerAlias forum.domena.com
DocumentRoot /var/www/sub/forum
<div><Directory "/var/www/sub/forum"></div>
AllowOverride All
</Directory>
</VirtualHost>
Neviem, či wildcard MX je šťastná voľba, aj keď ho RFC 4592 v podstate pripúšťa.
Treba si uvedomiť, že akonáhle urobím MX wildcard, povedzme pre *.example.com, je to ako poslať srdečný pozdrav spammerom - takže môžu začať skúšať spamovať na jfkdfjkds.example.com alebo fjdkfjskfs.example.com a pod. Síce som nikdy nebol dohnaný k takýmto veciam, cítim volovinu poletovať vzduchom a radšej by som si dal tú námahu a zautomatizovať pridávanie MX záznamov pre každú subdoménu zvlásť.
A ak DNS provider netuší, ktorá bije, možno wildcard MX ani nespapká.
Alebo je potrebne nastavit subdomeny aj v /etc/hosts?
Ja vobec nerozumiem tvojej otazke ;). Pastni tu DNS zaznam pre domenu ktoru chces spravovat a kam ma smerovet ten tvoj forum.xy.sk zanam. Pleties tu DNS, WEB a MTA. Pre subdomenu nepotrebujes mat MX zaznam a mail ti aj tak doruci na danu IP, ktora je uvedena v DNS.
Uz som poriesil, dakujem za reakciu. Nespominal som MX, hovoril som ze okrem ineho potrebujem poradit este s Postfixom ale nie v suvislosti s DNS. Problem bol v tom ze som mal chybu v default virtualhost konfiguracii. Ak mas dobre skusenosti s nastavovanim webserverov tak ta kludne pustim pozriet sa na server.
Šiš Mária Joooosef, toto nidy nerob! Ľudia sú nepoučiteľní.
Ale kdeze. Tento testovaci server mam len pre ucely vzdelavania takze o nic nejde a pravdepodobne do mesiaca bude preinstalovany :)
Ono nie je problem sa ti pozriet na server, ale stale musis mat interakciu s programatorom, alebo aspon s clovekom, ktoremu spravujes danu situ. (Dolezita je hlavne bezpecnost !!!)
Na serveri som sam a sluzi iba na vzdelavacie ucely a to iba pre mna. Samoucelny VPS s domenou, nic viac :)
admin@websupport.sk - okrem rady ti to aj rovno spravia.
Uz som vsetko poriesil. Uz len zabezpecit to aby gmail nehadzal postu do spamu a je to
DKIM, SMTP autorizacia
Dakujem, poriesene. Score 8,8(mail-tester.com). Usetril si mi googlenie. Cital som este ze skore ti zvysi este pridanie DMARC do TXT. Mas to aj ty pridane?