Cawte poznáte nejaký display manager na ktorom sa môžem už rovno vzdialene prihlasovať ?... a nemusím spúšťat na klientskom pc žiadne sedenia ani pracovné prostredia lokálne... ?
Display manager ktorý sa rovno vzdailene prihlási
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Spravidla to bývalo všade defaultne zakázané a musíš to povoliť, neviem či sa niečo zmenilo.
Zmenila sa jedna drobnosť. Odkedy sú stabilné riešenia ako Linux Terminal Server Project je zbytočné mať nainštalovaný kompletný počítač s systémom na disku ktorý sa bude len prihlasovať cez XDMCP na iný stroj. Typnem si, domáca úloha.
Tenkí klienti, je dlhé roky výsada *nixov, neviem či sa to po dnes MS podarilo aplikovať, aj keby áno, tak transparentný protokol a oddelený klient server nerieši nič okrem Xorgov a pokiaľ viem toto nijak moc nerieši ani Wayland.
Sorry, mýliš sa. Tenkí klienti sa používajú už veľa rokov aj mimo Unixu a Linuxu. Hydra, ktorú pred vyše desaťročím kúpilo MS a založilo na ňom svoj RDP schopný pripájať do užívateľského priestoru na servri príslušenstvo pripojené priamo do železa tenkého klienta. Cytrix s svojou škálovateľnou farmou. Ak nevieš ani linuxové príklady, tak nehaj tak.
Nie, nemá to význam rozoberať.
Narážal som na Network Transparency. Kedysi sa okná dali prenášať aj vektorovo, to si už nespomeniem ako sa to volalo. No a je to priama fjučúra Xorg a nie prilepenina k systému, like Win.
Vektorové prenášanie okien, to znie profesionálne. Vieš to rozviesť? Niečo také mi za celú dobu čo pracujem s Unixami a Linuxami uniklo.
Pamätám si len prenášanie grafických primitív ktoré obsahovali aj vektory, a pamätám sa ako to bolo vytesnené používaním grafických toolkitov GTK a QT čím sa síce stali okienka krajšími, ale aj pomalšími a začali preťažovať sieť. Samotný Wayland sa vracia k pôvodnému konceptu ktorý je ale postavený nad implementáciou OpenGL (ES).
Už som si spomenul, je to Display PostScript, až myslíš toto, tak to som myslel. To bolo z Xiek fakt odstránené.
PostScript modul pre grafiku používali len implementácie od SUN a Apple, a na Linuxe to nikdy nefungovalo takže nemali čo idstrániť. Na Linuxe sa na to vykašlali pretože s PS robil GS ako súčasť tlačového systému.
Keby si spomenul implementáciu MIT/Athena (xaw), teda pôvodný koncept použitý v X Window System, tak to zoberiem. Jednalo sa o podpobný koncept ako v používa MS RDP ktoré pretlačíš aj cez najpomalšiu linku na rozdiel od súčasných linuxových grafických riešení. Takto platí moje predchádzajúce vyjadrenie: Ak nevieš ani linuxové príklady, tak nehaj tak.
Vyššie som písal
ale nemám chuť sa tu ťahať za slovíčka.Skús si tú vetu po sebe prečítať ešte raz.
A to je dôvod, prečo trvám na prehlásení: Ak nevieš ani linuxové príklady, tak nehaj tak.