ahojte, poradí niekto s prehrievaním notebooku? Veľmi rýchlo sa premení na nepoužiteľné peklo. Pri meraní zaťaženia CPU sa hodnota pohybuje pod 10 percent. Napriek tomu sa veľmi hreje. Predpokladám problémy s nastavením krútenia ventilátorov. Na windows fungovalo OK. Tipy?
brutálne prehrievanie HP notebooku
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
tak ako prvé by som pozrel či nemá niekto podobný problém...
keďže si neuviedol kedy to na Windowse fungovalo OK tak skús prečistiť črevá stroja / ventilátor od prachu
no a ako to už býva možno máš "blbé" ovládače
otvor ho a precisti plus vymen pastu. Hpcka sa prehrievaju jak hovado a hlavne tie starsie.
Ja som mal problem s prehrievanim vcera pretoze nainstalovany AntiX 15 pouzival prilis nove jadro- nebezal ventilator. Napriek tomu som dokazal teplotu udrzat okolo 60°C.
Presiel som na Mint 17.2 Mate (jadro 3.16.x) a vsetko je v poriadku.
Pochybujem, že by toto zapríčinilo príliš nové jadro, pretože som testoval aj AntiX 15 s jadrom 4.0.5 a normálne používam dokonca jadro 4.1.0 a bez problémov. Skôr to bude ničo iné.
Rovnaky problem som riesil v minulosti, preto viem ze je to jadrom.
je to tiež jedna možnosť, ešte by mohol skúsiť prestaviť parameter jadra acpi_osi
To, či je to jadrom, sa dá predsa ľahko potvrdiť alebo vyvrátiť. Stačí doinštaľovať napr. jadro 3.16 alebo ešte nižšie a odskúšať, či je to tým.
Používal si aj predošlý antiX? Napr. beta a tak?
Osobne som ešte povolil zdroj pre Liquorix Kernel, je to Kernel upravený na desktop a stiahlo si to ešte špeciálne verziu pre môj notebook, čo som zistil až teraz keď sa začalo písať o problémoch z antiXom.
Inak mne to funguje neskutočne dobre, v záťaži to vydrží 6hodín na batérií, minimálne prehrieravanie, minimálna hlučnosť, ja som spokojný ako blcha, či je to tým špeci Kernelom neviem.
Vždy sa to tu rieši s dedikovanou grafikou...
Na starom asuse to robil jemný prách, ktorý som vyfúkol silným fúknutím do výfuku chladenia a vyzeral som ako kominár.
Win bol nedávno. Skôr by som povesal nejaký acpi provlém alebo ovládač grafickej karty. Ati radeon čo tam je som skúšal s otvoreným i propietárnym ovládačom. Rovnaký výsledok.
HP notebook už nechcem ani vidieť. Mimochodom je to predzvesť (pravdepodobne) problému s intel grafikou, ak tam vedľa ATI je
ešte pozri či sa tvoj stroj nachádza v tomto zozname
a samozrejme by si mohol doplniť základné údaje o notebooku: grafika, procesor, model
HP Pavilion G series
AMD Athlon(tm) II P360 Dual-Core Processor
4GB RAM
Radeon HD 6400M
Neviem presný model, ale najbližšie je toto: https://wiki.archlinux.org/index.php/HP_Pavilion_g6-2103ax
Spomínam si, ako si zvykol radiť užívateľom aby si nastavili parameter jadra noacpi. Nebude to zdroj problému? Samotné ACPI totižto riadi aj vetráky.
A inak si spomínam ako si do kolečka otváral túto istú otázku. Len teraz sa už nebudem znova pýtať na obsah /proc/cmdline, dostupbosť novšieho UEFI BIOSu, aktívne ovládače pre grafiky, výpis sensors a či to pred tým fungovalo. Viac krát si to nepovzžoval za potrebné, takže som začal zdieľať tvoj názor.
skúsil som obidve možnosti, rovnaký výsledok.
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.13.0-24-generic root=UUID=e68adb02-cf1d-48a2-9387-9525b41dbaf3 ro acpi_osi=Linux quiet splash vt.handoff=7
notebook fungoval vždy pod windows (kúpil som používaný). až ja som tam neskôr hodil linux. rovnaké fungovanie v rôznych distribúciách. zatiaľ čo v opensuse sa mi nepodarilo nainštalovať grafický ovládač, v manjaro a buntu áno. aktuálne mám slobodný ovládač. neviem, ktorý by sa mi mohol viac hodiť (nevyžadujem žiadny grafický výkon). pri propietárnom stále rovnaká funkčnosť, čiže ventilátory na maxime a veľké prehrievanie.
Identifikátor Linux pre ACPI časť UEFI zvykol fungovať pri noteboopkoch dodávaných s OS Windows až po oprave firmware. Predpokladám, že si sa stále nepozrel na novší UEFI BIOS, nepovažoval si to za potrebné.
Tá informácia o tom že sa Ti nepodarilo nainštalovať grafický ovládač je nepodstatná. Grafický ovládač od AMD/ATI sa už dávnejšie nachádza priamo v repozitároch distribúcií a doinštalovanie nejakej inej verzie to len môže pokaziť. Radšej sa nebudem pýtať čo si s tým OS ešte stváral.
PS: To, že to fungovalo pod Windows je nepodstatné. Windows vyžadujú zmršenú verziu ACPI.
o prvom čo si spomínal som nevedel, okamžite sa na to pozriem. inštalované oficiálnou cestou z repozitára.
HP Pavilion g6-1010sc Notebook PC
Model # LM675EA
(zapísal som z čias windows do textového súboru, práve som ho našiel)
http://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/hp-pavilion-g6-1000-notebook-pc-series/5046257/model/5072319#Z7_3054ICK0K8UDA0AQC11TA930S6
(nainštalovať cez wine?)
Nerozumiem, skús použiť ucelenú vetnú skladbu.
môžem aj pekne po bodoch, ak je to potrebné.
HP distribuovalo UEFI inštalačky aj vo formáte img (pre disketu) a iso (pre cd). Zmenilo sa niečo, napríklad že by sa ti ich nechcelo nájsť?
neviem trochu o čom hovoríš. odkiaľ som to mal vedieť? BIOS som menil naposledy 5 rokov dozadu, s HP-čkami nerobím a že tieto možnosti neuvedú na svojom webe pri zbežnom gúglení som tiež nevedel. ty by si vedel, keby si sa počítačmi neživil?
FDD mechaniku pochopiteľne nemám a predpokladal som, že inštalácia prebehne cez USB kľúč, na ktorý nahodí obsah nejaká rozbaľovacia utilita navrhnutá pre Windows. Pýtal som sa na to, pretože je tu možnosť, že by som si notebook kvalitne poškodil.
To .execko spusti a rozbal ho na flashku ktoru budes mat naformatovanu na fat23. Potom nabootuj z tej flashky.
ďakujem. inštalátor sa spustil a dalo sa vybrať medzi diskom a usb kľúčom. inštalácia však zlyhala predčasne.
Pastebin
Tak to budeš musieť nájsť niekoho s windóze, alebo ísť cestou inej distribúcie.
Stiahni si oficiálne beta verziu Win10 a naflešuj to. Potom ju hravo zmažeš a dodržíš literu zákona. Hoci je to oficiálne len pre Win7, ale hádam tam nejaká kompatibilita je. Inak pokiaľ mal notebook oficiálne Win7 môžeš použiť aj stiahnutú verziu Win7 z netu.
Grub hravo nahodíš naspäť z liveCD hocijakého distra.
Samozrejme ze to rob pod windowsami. Pod linuxom to nespravis korektne. Urob tak ako ti radi bedna alebo na nejakom win stroji rozbal na flashku.
Tá chyba bola len pri zápise do registrov, čo je v prípade update uefi mierne zavádzajúce ako nepotrebný dodatok potrebnej úlohy.
Máš pravdu. Je možnosť že si notebook kvalitne poškodíš keďže bez chladenia ti jednoducho zhorí. Ak sa už nestalo.
A ak je to na teba zložité (ku prehľadnosti webu hp sa nevyjadrujem), tak skús nejaké iné LiveCD. Nainštaluj si to, ktoré bude bezproblémové a s dostatočne dllhou podporou. Pod pojmom bezproblémové nemyslím že bude mať predvolenú tapetu obľúbenej farby, ale že bude vedieť regulovať vetráky a z grafiky dostane pohodový výkon, a spozná aj wifi.