Caute vsetci,
Nedavno som robil obnovu dat programom photorec a medzi inými som obnovoval aj c programy. Bohuzial program neobnovil moje programy, ktore som ocakaval. Otazka znie - mohol program obnovit aj moje programy a transformovat ich do iného formatu napr. gz,bz,txt, tar ?
Dovolím si tvrdiť že nie. Obnoviť sa dajú len zmazané dáta, ktoré neboli prepísané inými súbormi.
Nepoznam presne sposob prace testdisku/photorecu, ale raz som bol svedkom situacie, ked kamarad zo sformátovaného harddisku obnovil pomocou programu winhex nejaky dost dolezity snímok. Da sa touto metódou, co pouziva winhex, dostat z harddisku prave tie neobnovene data ?
Ako som už písal Photorec ako aj každý iný softvér dokáže obnoviť dáta, pokiaľ neboli prpísané inými dátami.
Formát (pokiaľ nieje zadaný špeciálny prepínač) dáta nezmaže, len označí začiatky sektorov nulami a obnoviť ich vie viacero programov. Takže ten tvoj kamarát nieje kúzelník, ale spustil obnovu skôr ako dáta prepísal nejakými súbormi.
Pocinanie kamarata, resp. cinnost softwaru som chapal s odstupom casu, vtedy som testdisk/photorec este nepoznal, ako vyssiu formu algoritmu obnovy dat. Kedze som pri praci s photorecom zadaval aj parameter "recover corrupted data" , napadlo ma ci toto nie je cesta k obnove dat, ktore boli "corrupted". Aby sme si rozumeli - ide mi o metodu, aku pouziva winhex - nie o samotne pouzitie programu. Verim ze sa najdu alternativy aj pod linuxom. Ale na druhej strane ak testdisk/photorec pouziva rafinovanejsie metody a zmieneny postup by obnove nepomohol tak naco sa trapit.