Ahojte,
mate niekto skusenost s Ubuntu Touch. Uvazujem o kupe toho noveho tabletu s Ubutnu Touch. Je to vobec v slovencine ? Su dostupne na to aj nejake aplikacie, hry ?
Ahojte,
mate niekto skusenost s Ubuntu Touch. Uvazujem o kupe toho noveho tabletu s Ubutnu Touch. Je to vobec v slovencine ? Su dostupne na to aj nejake aplikacie, hry ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Čau napísal som dva články z čias, keď Ubuntu Touch prechádzalo do stabilnej časti.
Na ovládanie si treba zvyknúť, ale je to moc vymakané a návykové. Namiesto ťuk, ťuk, tam je šup sem, šup tam.
Čo sa týka počtu programov, tak to je proti Androidu zatiaľ bieda, ale postupne sa to zlepšuje. Táto platforma si určite nájde stabilnú užívateľskú základňu, už len preto, že je to zatiaľ najčistejší Linux, vie to spúšťať aj desktopové aplikácie vďaka Xmiru, čo je vlastne rarita a zatiaľ jediná platforma ktorá to ponúka neskryplene.
Linux enviroment je vlastne rovnaký ako na desktope, takže si tam cez apt-get narveš čo chceš.
Článok z čias keď sa vývoj ešte uberal kade tade.
A článok po štyroch mesiacoch používania, upozorňujem, že je to viac ako rok dozadu.
Ubuntu Snappy tomu robí dobrú základňu, kedy môžeš verziu UT migrovať hore dole a stále to funguje, nejak som to neštudoval, ale majú to vymakané.
Diky. Vypada to zaujimavo. Asi do toho pojdem.
Zaujímavé že aj mladá španielská firma BQ, ktorá vyrába telefóny, podporuje Ubuntu Touch. Tak trochu nám to závidia aj Američania, tak sa tie smartfóny dajú zohnať asi trochu zložitejšie https://en.wikipedia.org/wiki/Mundo_Reader
www.ubuntu.com/phone/devices
oprava: tam sa tie smartfóny dajú zohnať asi trochu zložitejšie
A viete mi povedať ako je to s androidovými aplikáciami na Ubuntu Touch? Existuje už program cez ktorý sa dajú spustiť?
Čo som si našiel ja články, tak ak som správne pochopil, aj Android má linuxové jadro, takže by to malo byť relatívne jednoduché zhotoviť program ktorý by to dokázal. A ešte na nejakej stránke z roku 2014 to akoby vnímali ako viacmenej samozrejmosť, že na Ubuntu Touch pôjdú aj androidové aplikácie.
https://wiki.ubuntu.com/Touch/FAQ
http://news.softpedia.com/news/Ubuntu-Touch-Could-Really-Use-An-Android-Runtime-to-Emulate-Apps-481735.shtml
https://askubuntu.com/questions/534527/would-android-apps-be-able-to-run-in-ubuntu-touch-natively
Ak neexistuje teraz, tak v budúcnosti mal by asi zrejme ešte vzniknúť program cez ktorý by sa dali spúšťať androidové aplikácie
síce má linuxové jadro ale to je asi tak všetko, inak beží na nejakej jave...
Teoreticky by to išlo tak, že by sa spustila androidia aplikácia ako emulácia framebufru, ale aký by to malo výkon to je ťažko povedať. UT má narozdiel od Androidu plnohodnotné Xká-Mir, zatiaľ čo Android len nejaký framebuffer, to sa nedá zrovnať. Radšej by som spravil aplikáciu ktorá vykresľovanie bude smerovať do okna aby sa to dalo ľahko portovať. Ďalšia brzda je Java, hoci dnes sa aplikácie sťahujú ako bajtkód a nieje potreba hardvérového JITu, no QT bude podľa mňa vždy rýchlejšie a UT je postavené na QT, kde vlastne postupne migruje Ubuntu. Dôvody som tu už par krát spomínal.
Ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď. Ešte som si pomohol s Google a Wikipediou, aby som pochopil čo si písal :)
Ešte som rozmýšľal nad možnosťou, či by sa stiahnutý .apk súbor v riadnom počítači dal nejako prekonvertovať alebo prekompilovať do .deb súboru pre Ubuntu Touch.
(.apk súbor sa mi dá otvoriť v programe Archive Manager, dať "uložiť ako" to .tar súboru a potom s ním nečo robiť?)
Alebo konverzia/kompilácia týchto súborov je len pre profíkov? Ak by to bolo jednoduchšie, že by som to aj ja ako amatér nejako zvládol, tak budem rád ak napíšeš nejaký návod (povedzme v blogu).
(Ale ak by to bolo nejaké zložité v súvislosti s tou grafickou problematikou čo si písal, tak to by asi naozaj bolo len pre IT-čkárov).
Tá java v apk mala mať už dávno dostupný kompilér namiesto (ak si dobre spomínam) davilku. A fb by tiež nemal byť technicky problém, veď java a ani javascript doň priamo nezapisuje. Nebude skôr problém malá ram ktorá neudrží dve prostredia naraz?
....všetky aplikácie pre Android sa dajú aj stiahnuť ako súbor napr. v Softpedii, alebo na uptodown.com . Ja osobne inštalujem na androide iba so stiahnutého súboru
Ja sa síce v informatike nejako nerozumiem, ale rozmýšlam, že zrejme by bolo treba .apk súbor najprv dekompilovať a potom ho nejako previesť do .deb súboru pre Ubuntu Touch
https://sourceforge.net/directory/os:linux/?q=apk%20decompiler
http://www.decompileandroid.com/
Musel by si tam nejak dobastliť androidí framebuffer a medzivrsdtvu medzi Android API a UT API. Podobný pokus robila Mozilla a dnes je to už pokiaľ viem mŕtvy projekt.
Ďakujem za vysvetlenie. Vidím, že to nebude také jednoduché.
Keby urobili nejaký program na spúšťanie .apk súborov podobne ako Wine pre Windowsové programy, tak to by bolo výborné. Snáď v budúcnosti niečo také vznikne :)
Nemusel. ARM má už vyše desať rokov HW virtualizáciu.
A už si niečo podobné skúšal? Aký to má výkon?
Hádaj aký výkon môže mať HW virtualizácia. Ak si ju ešte na žiadnej architektúre nikdy nevyskúšal, tak rozumiem otázke.
Používam ju, ale na ARMoch nie.
Tak si si odpovedal sám. Je jedno akú architektúru používaš v prípade hypervízora, či IBM Power, HP PA-Risc, Sparc, ARM alebo x86/64. Problémom môže byť akurát nedostatok prostriedkov (RAM), nenažranosť procesov na CPU alebo slabý prietok zbernice. Ale to je všeobecný problém.
Ak chceš, pozri sa na napríklad hotové riešenie VMware MVP alebo sa pohraj s KVM.
Uvazoval som aj o telefone, ale pozeram, ze nepodporuje Whatsapp co dost pouzivam.
Whatsapp robí z ľudí zombie. Kolega ho používa dosť dlhý čas a má nonstop mobil v ruke. Nepreháňam, nepustí ho za celý deň z ruky.
Komunikovať o pi........ mi nepripadá moc zmysluplné len preto že je to zadarmo.
v UT samozrejme IM existujú, ale stále sa dá zavolať, alebo poslať SMS, je to prirodzená bariéra, aby ľuďom z toho nej..... .