Ahojte. Mám nasledovný problém. Bol som požiadaný o to, aby som nainštaloval Linux na nový notebook, namiesto Windows 10. Problém je v tom, že aj keď sa systém z LiveCD nainštaluje, príde otázka na reštartovanie alebo pokračovanie testovania. Systém sa ale nevypne a nepožiada o vysunutie USB kľúča, ale ostane čierna obrazovka so zapnutým jasom a počuť tiché tikanie. Jediná možnosť je vypnúť systém natvrdo. Následne sa nainštalovaný systém nezapne. Budem vďačný za akúkoľvek radu. Ide o nový notebook značky Asus s intelovou grafikou. V LiveUSB móde ide všetko výborne. Počas inštalácie nebol systém zapojený do internetu. Ako postupovať? Inštalovaný bol Linux Mint 17.3 KDE 64bit.
súrne - Linux Mint sa nainštaluje, ale inštalácia sa nevypne
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
pri spúšťaní sa zasekne na BusyBox hláške a (initramfs)
MD5 hash je v poriadku?
pozriem. usb je urobené vo windows cez unetbootin
md5 je ok, súhlasí: https://www.svennd.be/sad-news-from-linux-mint/
9fae1a87bebe4b57f6a587272f0cee3d linuxmint-17.3-kde-64bit.iso
uefi? vyzera, ze sa nenaistaloval korektne. alebo je chyba v niektom s balikov. skus to reinstalovat aj s pripojenim na net. neviem, co poradia ostatni.
nemôže ísť skôr o nejaký uefi problém?
Môže. Napríklad ako obvykle, v UEFI ostal zámok po Windows, a ty si asi nenainštaloval podpísaný zavádzač. Ak tam už nie je Windows, tak vyhoď nastavenia z TPM a skús poprípade distro čo má podpísaný zavádzač. Alebo vyber v UEFI aby pridalo ten zavádzač do výberu.
PS: Rozoberalo sa to tu nespočetne veľa krát.
preinštalované aj s aktualizáciami, rovnaký problém. keď sa systém nainštaluje, notebook sa nevypne ani nereštartuje. ostane stáť na mieste.
k uefi: ako to zmením? ako sa tam dá dostať? v biose nie sú vôbec žiadne nastavenia ohľadne toho.
Musí to tam byť, pozri do papierov. Ak ich nemáš, tak sú na internete. Ďalšia možnosť je (ak trváš na inštalácii bez GPT a podpísaného zavádzača) to celé prepnúť do Legacy módu, ak ťa to ovšem s aktívnym kľúčom pustí.
PS: Nie všetky distribúcie mali podpísaný zavádzač aby mohli ísť ku zamknutému TPM. To už hádam vieš.
áno, to viem, ale posledné 2 roky som nič neinštaloval. dostal som notebook bez papierov. na ničom konkrétnom netrvám, len sa to snažím rozchodiť a netuším, ako na to. každopádne predpokladám, že ubuntu/mint by mal byť plne funkčný, alebo by mal mať niekde možnosť urobiť zmeny.
Ak je na tom notebooku napísaný typ, tak si vieš na stránke výrobcu nájsť tie papiere s návodom na použitie. Univerzálny návod na prestavenie UEFI Biosu krok za krokom neexistuje.
našiel som DVD s Manjarom. Štart sa zasekol na:
A start job is running for Rebuild Dynamic Linker Cache (27s / no limit)
vyriešené. nakoniec pomohla inštalácia na disk cez automatické zabranie celého disku. akékoľvek manuálne rozostavenie partícií prebehlo síce v poriadku, ale systém sa správne nevypol a nespustil.
po nainštalovaní stlač ďalej testovť a až následne cca po 5 minútach daj reštart a uvidíš ...