Ahojte, už nejaký čas existuje takýto projekt PAY by square a mňa by zaujímalo, akým spôsobom môžem vystaviť faktúru s generovaným QR kódom v tomto štandarde.
Našiel som doplnok do LibreOffice, ale ten negeneruje tento špecifický typ QR. Tiež viem o jednom online nástroji, ale viac by sa mi páčilo mať to u seba doma aj bez pripojenia.
Existuje nejaký program, doplnok, niečo slobodné? Prípadne čo odporúčate/používate?
Ďakujem.
V špecifikácií protokolu je napísané, že môže developer použiť ich knižnice, ktoré ovšem niesu nikde voľne na stiahnutie. Najskôr sa budeš musieť zaregistrovať a potom si tam môžeš aj niečo posťahovať. To bude také open source po slovensky. Samozrejme takúto buzeráciu nikto nezakazuje, ale u otvorených štandartov by som čakal otvorenejší prístup.
Čo je verejne dostupné, tak to je dokumentácia a XML súbor ktorý treba vyplniť, zabaliť s LZMA a z toho vygenerovať QR kód.
Keď chceš zaregistruj sa a pozrieme sa na tie knižnice čo tam majú.
Niekto si tu pletie zdokumentovaný formát a obslužnú programovú rutinu.
PS: Niečo takéto by malo význam v elektronickej kase. V tabuľkovom procesore ktorý sa nehodí ani na jednoduché účtovníctvo by som to neočakával mimo generovania falošných platobných rozkazov typu prelepka na plagáte.
Tak som sa zaregistroval, vraj musia overiť zadané údaje, potom sa ozvem.
Wlasaty, nepotrebujem kasu ani nič zložité. Možno by mi stačil takýto generátor v PC (ak sa nebude dať inak, tak ho skúsim skopírovať cez HTTrack :)
Dnes mi odtiaľ telefonoval človek a nechcel mi tie knižnice poskytnúť na voľné šírenie (moja myšlienka bola implementovať QR do LibreOffice nejakým skriptom).
Takže nič. Vďaka za ochotu.
Takže niekto vymyslí užitočnú jednotnú špecifikáciu a potom to obalí do uzavretej šmejďárny, stále nechápem postup niektorých firiem.
Vlastník určuje podmienky užívania. Ak dielo nebolo predané alebo vyvíjané za úplaty, tak vlastníkom je autor. Vybrali si podľa seba. Napríklad účet v banke si si vyberal tiež podľa toho ktorá banka zverejnila bankový systém pod open source licenciou?
Čakal som že sa ozveš, ale štandardy by mali mať otvorené aspoň knižnice aby uľahčili používanie daného štandardu. Je to samozrejme len môj súkromný názor a rozmýšľam že SBA oslovím, či s tým niečo nespravia.
A zdroják ku obslužnému programu podpisového čipu na električenke, alebo k riadiacej elektronike auta si stiahol kde?
Majú to uzavreté ešte z jedného dôvodu. Ochrana pred nesvojprávnymi ľuďmi. Vieš si predstaviť koľko takých QR kódov by bolo povylepovaných napríklad na plagátoch ku koncertom s falošnou informáciou o vstupenkách? A to je len jedna z ukážok. To uzavretie má v sebe aj povinnú registráciu subjektu pre ľahšie stopovanie. Predsa len, ten QR kód je vstupom do medzibankového clearingového centra, a niekto tomu musí zodpovedne zabezpečovať stopovanie. Proste, jedná sa o využívanie platobnej brány ktorú niekto zabezpečuje.
Môžeš to nenávidieť, môžeš na to prskať. Ale to je jediné čo s tým urobíš.
Ja som si myslel, že QR kód PBS nie je nič iné, iba platobné údaje poskytnuté formou obrázku. Čo je na procese jeho vytvárania tajné? Ide len o to, aby bankový systém (alebo aplikácia v mobile?) správne načítal číslo účtu atď., nech to nemusím pracne vypisovať. A aby som QR nemusel zakaždým generovať cez uzavretý software alebo online. Či?
Nemal som čas rozprávať sa s tým človekom dlhšie takže neviem, či ide o uzavretý kód. Z nejakých dôvodov ale tie knižnice nechcú dať von iba tak. Síce takému postoju dobre nerozumiem, ale je to ich vec.