Zdravím,
Pridal som sieťovú tlačiareň Xerox Phaser 6010DN (sieťovú), Ubuntu 16.04 (64 bit) ju pekne vidí, prehliadnem si stav tonerov, všetko sa tvári ok, ale nevytlačí mi nič.
Nevie niekto poradiť? Ďakujem
Zdravím,
Pridal som sieťovú tlačiareň Xerox Phaser 6010DN (sieťovú), Ubuntu 16.04 (64 bit) ju pekne vidí, prehliadnem si stav tonerov, všetko sa tvári ok, ale nevytlačí mi nič.
Nevie niekto poradiť? Ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Skús vytlačiť skúšobnú stránku cez CUPS http://localhost:631/
A pozri si nastavenia zdieľania.
To nejde takisto, skúšal som, pritom sa to tvári stále ok, ako keby to nič neodoslalo
Pozrel si error log /var/log/cups/error_log po nevytlaceni?
to je problém - odosiela do tlačiarne, tlačiareň sa zo stand-by preberie, ale nevytlačí, systém hlási, že je to vytlačené. Keďže ju mám v sieti Win tlačí OK a nerobí to žiadny problém
error log je prázdny
Odkiaľ máš ovládač a ako si ho inštaloval? Lebo xerox ma trošku odlišné inštalovanie.
Lebo keď som ja naposledy inštaloval tlačiareň od Xeroxu konkrétne Xerox Workcentre 7220 tak som si z ich stránky stiahol deb balíček, nainštaloval pomocou dpkg -i meno balíčka, následne v termináli cez sudo som spustil xeroxprtmgr kde sa otvorilo okno Xerox UNIX Printer Manager-u a tu som pridal tlačiareň.
Ahoj, Tak ako uvádzaš
- dpkg -i 6000_6010_deb ...
sudo install -f
A urobil si aj nasledujúce kroky?
ano, vrtal som sa v nete, ale veľa je problémov
xerox ma ovladace pre linux iba 32bit, musis nainstalvoat aj 32bit CUPS
Podarilo sa to vyriešiť? Mám v pláne kúpiť xerox wc5021 alebo 5022 a toto vlákno ma trochu zneistilo.
Áno, ale Linux musí byť 32bit na 64bit to nepôjde (zatiaľ)
Ďakujem.
Alebo si naťahať do systému 32bit knižnice a libc. To by som radšej tú tlač riešil cez 32bit virtuálku.
ahoj, ozivim tuto staru temu, kedze som vecny zaciatocnik a skusenosti malo...
mam sietovu tlaciaren Canon i-SENSYS LBP6310dn a robi mi to iste. tvari sa, ze je vsetko ok, pri tlaci vyskoci okno "printing" nasledne "printing complete" a nevytlaci nic... ak by ma niekto vedel nasmerovat co skontrlolovat, najst logy, cokolvek... budem vdacny
dakujem
system Ubuntu 22.04.4 LTS
no tak som sa v tom vrtal az som sa dovrtal... cez synaptic som instaloval nejake ovladace, cele mi to zblblo a vyhodilo chybu... teraz mi pre istotu nejde synaptic ani spustit a vzdy hadze tuto chybu: E: The package cque needs to be reinstalled, but I can't find an archive for it. E: Internal error opening cache (1). Please report.
cez terminal sudo apt-get upgrade Reading package lists... Done Building dependency tree... Done Reading state information... Done E: The package cque needs to be reinstalled, but I can't find an archive for it.
neviem ci to tu este niekto cita ale pomoc by sa mi zisla ;-)
dakujem
Čau, kedysi dávno som mal podobný problém a zbavil som sa ho kombináciou pokusov v termináli. Príkazy pre opravu apt či dpkg nepomohli, nakoniec to urobil program aptitude (odstrániť problémový balík bez archívu).
Neskôr niekto skúsenejší objavil lepšiu možnosť.
Tu je príkaz, ktorý by to mal vyriešiť:
skusil som, toto vyplulo:
rado@ProBook440G5:~$ sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq cque
dpkg: warning: overriding problem because --force enabled:
dpkg: warning: package is in a very bad inconsistent state; you should reinstall it before attempting a removal
(Reading database ... 285116 files and directories currently installed.)
Removing cque (4.0.9-1+2204) ...
dpkg: error processing package cque (--remove): installed cque package post-removal script subprocess returned error exit status 127
Errors were encountered while processing: cque
rado@ProBook440G5:~$
Tak sem napíšem, aký bol postup v mojom prípade, keď som to robil ručne:
1)
2)
3)
Namiesto balik dáš skutočný názov balíka asi cque, teda príkaz môže vyzerať takto:
4) Ak neni tak nainštaluj program aptitude a tu si to už nepamätám, ale mám poznačené, že som sa ho pokúsil odstrániť príkazom:
Takže v tomto prípade to môže byť:
5) Nech to napísalo čokoľvek, potom sa balik dal odstrániť cez Synaptic.
Môžeš vyskúšať.
Toto som celkom nepochopil, však balík môže odinštalovať aj cez apt príkazom sudo apt remove balík, prípadne príkazom sudo apt purge balík ak chce odstrániť aj konfiguráciu. A nepotrebuje nič inštalovať.
Tu neide o to to pochopiť. Napísal som to ako to mám poznačené, u mňa to bol balík nokuntusp.
Možno toto bol ten trik. Má to rozbité. A možno sa veci odvtedy už zmenili, keď ani príkaz s reinstreq nefunguje...
rado@ProBook440G5:~$ sudo apt install -f
[sudo] password for rado:
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
E: The package cque needs to be reinstalled, but I can't find an archive for it.
rado@ProBook440G5:~$ sudo dpkg --configure -a
rado@ProBook440G5:~$ sudo dpkg-reconfigure cque
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: cque is broken or not fully installed
rado@ProBook440G5:~$ sudo aptitude remove cque
sudo: aptitude: command not found
rado@ProBook440G5:~$ sudo apt-get update
Hit:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy InRelease
Get:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates InRelease [119 kB]
Ign:3 https://ppa.launchpadcontent.net/michael-gruz/canon-trunk/ubuntu jammy InRelease
Get:4 https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntu-toolchain-r/test/ubuntu jammy InRelease [23,8 kB]
Err:5 https://ppa.launchpadcontent.net/michael-gruz/canon-trunk/ubuntu jammy Release 404 Not Found [IP: 185.125.190.80 443]
Hit:6 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-backports InRelease
Get:7 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-security InRelease [110 kB]
Get:8 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates/main i386 Packages [594 kB]
Get:9 https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntu-toolchain-r/test/ubuntu jammy/main i386 Packages [14,2 kB]
Get:10 https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntu-toolchain-r/test/ubuntu jammy/main amd64 Packages [15,5 kB]
Get:11 https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntu-toolchain-r/test/ubuntu jammy/main Translation-en [7 808 B]
Get:12 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates/main amd64 Packages [1 502 kB]
Get:13 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates/universe amd64 Packages [1 059 kB]
Get:14 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates/universe i386 Packages [697 kB]
Get:15 http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-security/main Translation-en [229 kB]
E: The repository 'https://ppa.launchpadcontent.net/michael-gruz/canon-trunk/ubuntu jammy Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
rado@ProBook440G5:~$ sudo apt-get install aptitude
E: The package cque needs to be reinstalled, but I can't find an archive for it.
rado@ProBook440G5:~$ sudo apt remove cque
Inštaloval si pred touto hláškou nejaký stiahnutý balík alebo len soft cez Synaptic?
cele to vzniklo v ramci zufalych pokusov rozbehnut tlac...
ked tomu dobre rozumiem boli to ovladace, akurat neviem ci spravne a pocas instalacie cez synaptic vyhodilo chybu, nasledne uz nesli ani odobrat
Možno blbosť ale príde mi to ako zle stiahnutý balík do cache, skús príkaz (nič s ním nepokazíš):
sudo apt-get clean && sudo apt-get install --reinstall cque
Určite si ten balík nestiahol zniekadiaľ, že sa ti bije so systémom a závislosťami?
hladal som riesenie kade tade a narazil na toto takze lahko mozne...
rado@ProBook440G5:~$ sudo apt-get clean && sudo apt-get install --reinstall cque
[sudo] password for rado:
Ak je to určite ten balík, tak by som skúsil toto (nie som teraz na Linuxe tak kus lovím v pamäti):
cd $HOME
wget https://code.launchpad.net/~thierry-f/+archive/ubuntu/fork-michael-gruz/+build/23575766/+files/cque_4.0.9-1+2204_amd64.deb
sudo dpkg -i cque_4.0.9-1+2204_amd64.deb
sudo apt-get update && sudo apt-get install --fix-missing
Optimálne je inštalovať stiahnuté balíky cez gdebi, dotiahne aj závislosti prípadne ukáže konflikty medzi balíkmi.
perfektne, dakujem... tento postup opravil mnou narobene skody a synaptic sa rozbehol
Nie je zač, odporúčam nahodiť Timeshift a pred takýmito pokusmi zálohovať systém :-)
nove skusky sietovej tlaciarne Canon LBP6310dn
nainstaloval som na virtual cisty system (ubuntu 22.04.4, 64-bit)
odinstaloval baliky ipp-usb, sane-airscan
skontroloval ci je nainstalovany cups-browsed
nainstaloval baliky od canon - cndrvcups-common, cndrvcups-capt (gdebi)
pridal sietovu tlaciaren... netlaci
skuska cez https://localhost:631/... netlaci
neviem asi sa budem blbo pytal, ale nemoze byt, ze je nieco zakazane co zrovna canon potrebuje? kanonisti co vy na to?
mam na sieti aj epsonku ktora sa mi pridala sama a na tu tlacim bez problemov
nevie nahodou niekto ake pouziva canon porty? mal by byt 9100, aspon taky ma na win...
pripadne nejaky sposob akym sa daju overit otvorene porty pri tlaci, neviem ci sa blbo nepytam ;-)
kup si normalnu tlaciaren s nativnou podporou v linuxe (HP) a canon vyhod. nikdy im to poriadne nefungovalo.
nateraz to nebude mozne, ale dik za tip :-D
skor by ma zaujimalo nieco ine, je moznost ceknut ci moj odoslany prikaz aspon ide na tu tlacku a ta to nasledne nevie "spracovat" alebo to cele skonci niekde na mojom buntu ;-)
Či je error log vo /var/log/cups, sa dá zistiť zadaním príkazu v termináli:
Potom sa môžeš do neho pozrieť.
vyhodilo nieco taketo:
localhost - - [28/Mar/2024:14:27:08 +0100] "POST / HTTP/1.1" 200 183 Renew-Subscription client-error-not-found
localhost - - [28/Mar/2024:15:23:37 +0100] "POST / HTTP/1.1" 200 344 Create-Printer-Subscriptions successful-ok
localhost - - [28/Mar/2024:15:23:37 +0100] "POST / HTTP/1.1" 200 6329258 CUPS-Get-PPDs -
localhost - - [28/Mar/2024:15:24:23 +0100] "POST / HTTP/1.1" 200 273 Create-Printer-Subscriptions successful-ok
localhost - - [28/Mar/2024:15:25:20 +0100] "POST /printers/Canon-LBP6310-CAPT HTTP/1.1" 200 419 Print-Job successful-ok
localhost - - [28/Mar/2024:15:25:28 +0100] "POST / HTTP/1.1" 200 183 Renew-Subscription client-error-not-found
localhost - - [28/Mar/2024:15:25:47 +0100] "POST /printers/Canon-LBP6310-CAPT HTTP/1.1" 200 423 Print-Job successful-ok
takze uloha odoslana bola, ale tlaciaren ulohu nespracovala?
nahodou niekto na radu, ako skontrolovat apparmor ci ma nahodou v tomto smere "neblokuje"?
Mozes odinstalovat balik apparmor a potom nebude nic blokovat. A firewall si nastavoval nejako ?
nie veru, na to som si ani netrufal, nepotrebujem to dojekazit ako naposledy :-D
odinstalovat to je take definitivne...
aby som to uviedol na pravu mieru, keby nahodou niekto este pochyboval, som uplny zaciatocnik a preto sa pytam mozno az cudne... skusam v ramci moznosti hladat info a pytam sa tu, mozno niekto kto ma skusenosti bude vediet a poradi
male info, volal a pisal som na podporu canon...
najskor podpora prvej urovne, slusny mladenec, poslal odkaz na ovladace, ktore scie maju pristupne pre vsetkych, ale aspon prejavoval nejaku snahu
... děkujeme Vám za Váš požadavek.
Je nám líto, že čelíte problémům s Vaším zařízením.
Zasílám Vám odkaz pro stažení aktuálních ovladačů k zařízení Canon i-SENSYS MF6310dn pro Linux.
Po úspěšném dokončení instalace ovladačů Vás poprosím o restart PC.
Ještě jednou Vám děkuji za kontaktování podpory společnosti Canon.
S pozdravem,
Canon Services & Support
samozrejme nepomohlo, takze som bol odkazany na podporu
druhejvyssej urovne... ta to vyriesila vskutku excelentne :-Dďakujeme Vám za Vašu požiadavku.
Bohužel pro operační systém Linux nenabízíme podporu ve formě pomoci s operačním systémem, jelikož se jedná o profesionální operační systém, který není vždy stejný, proto vás prosím aby jste se obrátil na zákaznickou linku Linuxu.
S pozdravom,
Canon Services & Support
Hehe, aspoň nepriamo priznali, že ostatné OS sú hobby.
tak som im este napisal :-D ... asi som ju podrazdil :-P
Dobry den,
dakujem za odpoved, ale je tu zopar "ale"
- tlaciaren Canon LBP6310dn je podla vasho webu kompatibilna s operacnym systemom Linux, mate tam aj ovladace pre tento system
- tlaciaren Canon je Vas produkt a nie produkt Linuxu, preto obraciam ziadost o podporu na Vas, to je snad pochopitelne
- ten kazdy "iny system Linux" menovanu tlaciaren "vidi" akurat Vasa tlaciaren nespracovava ulohy ktore jej posielam, to bude tiez problem Vasho produktu a nie systemu
- ak si dobre pamatam uvadzal som konkretny system Linux a to Ubuntu 22.04.4 LTS, 64-bit
- este zopar "ale" ma napadlo, akurat si myslim, ze Vasa reakcia vychadza z ineho presvedcenia nez by mala
dakujem
... děkuji za vaši zpětnou vazbu.
Vaše ale, vám určitě dávají smysl, Linux je operační systém pro nezávislé programátory a lidi, kteří rozumí počítačům, proto určitě víte, že ovladač je prostředníkem mezi tiskárnou a počítačem a dává jim jazyk, jak mezi sebou komunikovat.
Pokud tedy prostředník neumí jazyk počítače rozpoznat a dát do tiskárny, tak aby ho vytiskl, musíte se obrátit na poskytovatele operačního systému, jelikož na tiskárně přímo nelze nic nastavit, (žádný jazyk operačního systému)ale na operačním systému jde hodně věcí nastavit.
My na našich stránkách máme ovladače, které jsou kompatibilní a v popisu máte jasně napsáno, že vám můžeme poradit jen s opravou tiskárny a nebo její nastavení, nikoliv s operačním systémem.
Pokud by jste měl dotaz k tiskárně, velmi ráda vám ho zodpovím, to prosím odpovědí na tento Email.
S pozdravom,
dielo ukoncene, pre tych co si chcu trocha citat... ale na druhu stranu som dostal obrazkovy navod :-D a mozem si trhnut...
Dobry den,
teraz sa na to pozrime tak ludsky, ja ako uzivatel tlaciarne:
- najdem si typ ktory realne mam na stole
- najdem si potrebne ovladace k produktu
- otazka - budem alebo nebudem hladat nejaku dalsiu skrytu podstranku komatibility, na ktoru nenarazim hned pri produkte a ovladacoch...
Poslali ste mi odkaz na stranku komatibility s operacnym systemom (Kompatibilita s operacnym systemom Linux) tam som odkazany dalej (support), tam si vyhladam produkt a dostanem tie iste vysledky ako na zaciatku, ktore som si nasiel priamo, bez tocenia sa v kruhu opakujucich sa stranok (LBP6310dn).
Ovladace capt pre cups, popis pre dalsi soft AutoShutdownTool ktory mi pomoze s mojou tlaciarnou, kompatibilita pre moj operacny system, pouzitelnost pre moj konkretny model tlaciarne...
Chapem, ze sa Vasimi odpovedami potrebujete chranit, len ma zaraza jedna zvlastna skutocnost... ak si najdem produkt a k nemu mam prislusne ovladace, presne specifikovany produkt na ktory tieto ovladace funguju a oni nakoniec nefunguju, jedna sa minimalne o zavadzanie.
Nakonie mi pride odpoved typu "dajte mi s tym pokoj, mna to vlastne nezaujima". Nevravim, ze ste to napisali doslovne takto, ale vysledok...
Ak si predstavite samu seba na mojom mieste, ako sa budete citit po takejto odpovedi?
Na zaver len taka mala info, ine sietove tlaciarne (hp, epson) funguju cez cups bez toho aby som instaloval dodatocne nefungujuce ovladace. Preto si myslim, ze otazka podpory v tomto smere je na Canon, lebo ja nemam odkial vediet ako "pocuva" vase zariadenie na sieti, ake prikazy ocakava a spracuva. Potom sa da dalej pracovat na urovni operacneho systemu a overit, ci ten system posiela to, co dana tlaciaren chce "pocut"
dakujem
... určitě chápu vaše stanovisko a váš názor v jistém ohledu máte pravdu, ale jsou stanoviska kam se firma Canon má právo pouštět a kam ne. V tuto chvíli je operační systém Linuxu, to kde vám nemůžu zajistit podporu a nebo radu.
Kompatibilní ovladač je na našich stránkách, proto aby jsme mohli i těmto zákazníkům nějak pomoci, nejspíše z vašeho pohledu ne tak jak by jste si představoval, ale aspoň z části. Proto jsem vám v prvním Emailu doporučila, aby jste se obrátit na někoho, kdo vám určitě dokáže pomoci a není to o tom, že bych vám já za firmu Canon nechtěla pomoci, ale není to v mých silách.
Níže vám zašlu odkazy jak správně nainstalovat ovladač a také jak ho manuálně spárovat. ( hlavně je zde uveden Windows ovladač, ale věřím, že některé informace či názorné obrázky by vám snad trochu mohli pomoci) https://oip.manual.canon/USRMA-0239-zz-SS-enGB/contents/05010000.html#05010000
S pozdravom,
V tomto prípade mali radšej napísať, že tlačiareň už nie je pre Linux podporovaná. Máš komp s Linuxom, kúpiš si tlačiareň vo viere že ti bude fungovať a nič. Na druhej strane chápem, že Linux je v porovnaní s Windowsom v prevažnej menšine a nie je pre Canon asi tak "lukratívny", ale je to asi kus zavádzanie spotrebiteľa.
jasne, to chapem asi uz aj ja... mozno by bolo lepsie napisat priamo na web "bez podpory" pre linux a nestracam cas :-D
naivne som si myslel, ze ma aspon niekam nasmeruju na co ta ich potvora "pocuva" ... takto to naozaj straca vsetko zmysel, vzhladom na to, ze nie som zdatny ani v cups a ani v anglictine, aby som vedel najst nejaku relevantnu odpoved a nieco skusat
... a realne skusat vsetko, je nemozne
Zaujíma ma, či si nainštaloval do systému okrem 64-bit balíku ovládača aj ten 32-bitový?
skusal som, ale 32-bit mi nepresiel, gdebi mi hodilo hlasku
Error: Dependency is not satisfiable:libglade2-0 (>=1:2.5.1)
skusal som cndrvcups-capt_2.71-1_i386 aj cndrvcups-common_3.21-1_i386
este doplnim, ze som to skusal aj lokalne cez USB napojit, system okamzite identifikoval tlacku a pridal ju... akurat netlaci :-D
neviem ci robim niekde nejaku chybu, ale dnes si pojdem kupit ceruzky a skusim si to radsej prepisat, to bude asi rozumnejsie :-D
Tento postup si skúšal? Vidím tam aj 6310.
velke dakujem momentalne si boh na canon, nepojdem kupovat tie ceruzky ;-)
na tento som zatial nenarazil, ale terazky uz hej...
konecne funguje
na pripojenie cez ccp://localhost:59687 som narazil aj ja, len mi nefungoval... tebou pridany postup pridal milion kniznic o ktorych som nemal ani najmensie tusenie
aby som nebol zly na ostatnych zucastnenych,
velke dakujem vsetkym,
cize aj tym co mi pomahali s opravou a mali ine napady ;-)
Ja mám za to, že apt vidí balíky inštalované cez dpkg, alebo sa mýlim? V tom prípade sudo apt purge bude to isté.
v tomto ti nebudem protirecit, mam len minimalne skusenosti... ale kedze sa to teraz rozbehlo, mozem skusit ci to znova nehavaruje po pokuse odinstalovat cque :-D
To som komentoval pána vyššie, nechaj to tak ak to funguje :-)
ok dohodnute, este raz dakujem za odstranenie tohto problemu
.. ak by si mal zaujem a cas mozem vymysliet problem dva, povodny, aby mi tlacila canonka :-D
POZRI LINK
V archíve driveru sú dva balíky okrem iných aj pre Debian (podľa toho či máš 32 alebo 64bit distro). Stiahni driver, rozbaľ ho a oba balíky nainštaluj (cndrvcups-capt, cndrvcups-common). Ale inštaluj cez gdebi, ak ho nemáš nahodený nainštaluješ príkazom sudo apt install gdebi. Stačí ísť na príslušný balík a cez pravé tlačítko nainštalovať cez gdebi (ukáže prípadné konflikty). Musíš mať spustenú aj CUPS službu pre tlač, ale ak sa nemýlim tá je štandardne spustená v Ubuntu distrách ak si ju nezakázal, nepoužívam doma tlačiareň tak viac k tomu povedať neviem.
gdebi som si instaloval uz davnejsie kvoli pohodliu instalacie balikov deb :-D
tie baliky priamo od canon som instaloval ako prve, ale ta potvora netlaci... ak som tlacil nejaky dokument, vyhodilo info o tlaci a potom, ze bol dokument vytlaceny, lenze nic realne nevytlacilo... potom som skusal priamo cez http://localhost:631/printers/LBP6310, tak isto nic
preto som skusal alternativy a doskusal :-D
mam 64-bit, Ubuntu 22.04.4 LTS
Môžeš ešte skúsiť odinštalovať balíky ipp-usb a airscan, ak sú v systéme.
Oprava, ten druhý má názov sane-airscan.
nasiel som a odinstaloval oba (hodilo to chybu s tym nestastnym cque, ale nic sa tentokrat neseklo... ) vysledok je rovnaky, netlaci :-D
skusal som nejaky auto shutdown tool od canonu, najde tlacku, ale vyhodi chybu "socket communication error, start the ccpd daemon"
toto je sietova tlacka, treba aj tam?
Neviem či treba, ale odporúča sa to ešte pred inštaláciou ovládača od výrobcu.
nedalo mi to a musel som skusit to cque odinstalovat
v synaptic je to vidno ako nainstalovane, odinstalovat ani kompletne odstranit to nejde, spadnem do toho isteho problemu ktory mi nedovoli synaptic znova spustit, ale kedze uz viem ako na to, dal som to znova dokopy :-D nastastie :-D
napadli ma nejake detaily
- viem nejako vycistit bordel ktory som narobil skusanim balikov? neviem ci treba, alebo nie
- v software & updates je zalozka authentication kde su vypisany thrusted software providers je tam vselico, mozem to nejako vycistit? dat dam nejake "spravne" zdroje - treba netreba?
- zalozka other software - asi podobna otazka ako predchadzajuca, teraz tam mam
-https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntu-toolchain-r/test/ubuntu/
-https://ppa.launchpadcontent.net/michael-gruz/canon-trunk/ubuntu/
Ten PPA michael-gruz/canon-trunk tam obsahuje ovládače z roku 2013 či 2011, tak si odpovedz či také niečo chceš dávať do svojho OS.
.
https://launchpad.net/~michael-gruz/+archive/ubuntu/canon-stable
.
A ten druhý je nejaký testovací PPA, tiež si polož otázku načo to je dobré.
mas recht ;-) vycistim
takze som pozeral to ccpd daemon, spustil cez
sudo /etc/init.d/ccpd start
teraz mam hlasku vypnuta tlacka, nepripojena, alebo zaneprazdnena... zapnuta je, pingam ip a netlaci na nu nikto...
je mozne, ze tam je nejaky zly port nastaveny? viem to ceknut nejako?
canon je tusim nejaky zvlastny, co som mal epsonku, hp... tlacili uplne bez problemu, tato potvora iba cez win
Ešte môžeš preinštalovať či nainštalovať balík, ak už neni cups-browsed.
uz bolo nainstalovane, ale dal som preinstalovat... bohuzial bez zmeny stavu
na stránke https://www.canon-europe.com/support/consumer/products/printers/i-sensys/lbp-series/i-sensys-lbp6310dn.html?type=drivers&language=EN&os=Linux%20(64-bit) sú ovládače linux-capt-drv-v271-uken.tar.gz Po rozbalení tam sú dva *.deb balíky. Toto si inštaloval, či niečo iné?
ospravedlňujem sa, hore to písal už Pavel
ospravedlňujem sa, hore to písal už Pavel
pri canon -e by som ešte pozrel či je tlačiareň povolená. Niekedy mi zrušilo "zafajknutie"
čiže: menu - tlačiarne, klik pravým na túto, a má tam byť povolená a zdielaná
radsej napisat dva krat ako ani raz ;-)
dik za tip, pozeral som aj to... mam to ako pises
offtopic: erka8 = renault 8 ? :)
su to len inicialy a cislo nema extra vyznam, povedzme, ze je to moje cislo :-D
... ale dlhu dobu som jazdil na renaulte, vlastne dvoch ;-)
Hm, "erka", to bolo i ľudové označenie pre Škoda 110 R
:)
spravne, ale toto je er a ka, cize dve pismena namiesto jedneho ;-)
... erkokáčko, to by vyzeralo celkom blbo :-D