Kubuntu 17.10 problem po instalacii

Sekcia: Ostatné 23.10.2017 | 13:59
Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

ahojte, aktualizoval som system na Kubuntu 17.10 a system mi nabehne do emergency mode. Zakapava na pripajani /home particie, kedy vypisuje timeout. chyb je viacero, na uvode to hned pise:

failed to start udev kernel device manager

googlil som, ale ziadne rozumne riesenie som nenasiel (primarne iba pre arch)

    • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 14:23
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Načo si čakal až na oficiálne vydanie ak si sa chcel zapojiť do testovania? Ubuntu 17.10 nemá ani týždeň, a nejedná sa ani o LTS.

      Odporučil by som ti skúsiť staršie jadro. Mne to posledné zle rozbalilo štandardné ovládače do /lib/modules, a musel som poslednú a jedinú verziu ručne prečistiť.

      PS: Skús pozrieť celý log, nie len náhodný fragment.

    • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 16:00
      Avatar PleSaTy   Návštevník

      riesenim su dva jednoduche kroky .. po prve: mat kratke vlasy a po druhe: ak chces distro pouzivat, vyber si rozumnu distribuciu ... dobra sprava pre Teba: polovicu uspechu uz mas za sebou

      • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 17:40
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

        hehehe. no ja by som sa aj vratil o jadro spat, ale chyba mi subor vmlinuz ... tym padom kernel not found a nebootnem.

        • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 19:23
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Problém je v tom že Ubuntu 17.10 je naozaj mladé a stále im dobieha rebuild balíkov. Teda síce už podľa kalendára už oficiálne vyšlo, ale všetky balíky ešte neboli uvoľnené. A ak človek nechce riskovať podobné (pre skúsených) maličkosti, tak odporučím downgrade.

          Ak nemáš jadro, tak prečo si nenakopneš LiveCD a nenahráš nejaké staršie jadro aj s modulmi z iného stroja? Grub by mal to jadro nájsť aj sám. A potom, po reboote by malo stačiť ...

          Alebo sprav downgrade. A porozmýšľaj či forky typu Kubuntu, Lubuntu, Edubuntu, alebo iné, nebudú mať doplnkové oneskorenie v stabilite. Najmä ak tá stabilita stále nie je ani v hlavnej vetve Ubuntu pri verzii 17.10.

          Je len na tebe koľko času do toho chceš investovať. Ja by som išiel metódou najmenšieho odporu, a počkal zopár týždňov na upgrade. V mojom prípade aj do polky jari. Ale moje železo je plne podporené aj v staršej LTS.

    • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 20:38
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Málo informácií, aź by som povedal, že nemáš /home na ext3/ext4, ale btrfs a systemd na tom skolabuje. Prípadne používaš šifrované /home, no to by som čakal inú hlášku, ale však povedz viac.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 21:18
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ja by som povedal že dnes doobeda chytil vadný balíček, a nezbehlo mu mkinitcpio na výrobu initrd ako aj mne. V /lib/modules som mal z posledného jadra dosť ko súborov ktoré neboli elf, ale boli typu data. A na tom zhavarovali nejaké obslužné skripty. Proste, vadný balíček. Po obede som to s trochou mágie dal do poriadku. Proste, smolka na produkte starom dva pracovné dni.

        • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 23.10.2017 | 23:17
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Tak to môže byť, medzi *buntu verziami nebýva veľký rozdiel, ale vždy tam proste je a neviem či už Kubuntu vydalo stabilnú verziu.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 24.10.2017 | 08:59
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Ubuntu sa narozdiel od napríklad debianu nedelí na stabilné, testovacie alebo vývojárske verzie. Ubuntu sa delí na verzie s dlhou dobou podpory (LTS), krátkou dobou podpory a predbežné vydania. To je síce technicky to isté, len v modrom a inak povedané hranie sa so slovíčkami. Ale ako som už povedal, tak 17.10 vyšlo len v kalendári. Build nedobehol. To je vidno nielen v takýchto veselých práhodičkách, ale aj v obslužných programoch. Ak si pozriem či je k dispozícii nová verzia Ubuntu (do-release-update -c -d), tak mi odpovie že:Upgrades to the development release are only available from the latest supported release. Toľko k miestnym odborníkom čo sa potrebujú zviditeľňovať variantom frázy "dlhé vllasy, krátky rozum".

            PS: Ak človek nemá čas alebo chuť riešiť podobné mňamky, tak by naozaj nemal ísť po najjnovšej verzii. Škoda že sa Milan neopýtal či to už veje, rovno by som mu povedal že sa mi vytoto jadro a nech staré nevhadzuje ako som to naivne urobil ja.

            • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 24.10.2017 | 17:05
              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

              no problem bol v mojej nenazranosti. sam viem, ze aspon tyzden po uvolneni pockat a az potom aktualizovat (hlavne na verziu X.10 - cez leto sa chlasta ...), takze to budem v najblizsich dnoch riesit. snad uvolnia aj novsiu subverziu kernelu.

              • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 24.10.2017 | 19:41
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Ani nie. Dnes sa to už pre 17.10 nezopakovalo.

                Ak máš oddelený /home a možnosť stiahnutia Live[CD,USB], tak to bude rýchlejšie. Hoci aj s 17.10. Ale aspoň vieš prečo sa tie Live vyrábajú, a prečo majú možnosť rezervovať nejaký flek na perzistentný zápis.

                PS: Tiež ma prekvapkalo že nechali v repozitároch len jednu verziu jadra pre tú (ehm) novinku.

                • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 26.10.2017 | 14:27
                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                  no ja mam /home uz dlhe roky na inej particii. a to je ta, ktoru mi nepripojilo.

                  • RE: Kubuntu 17.10 problem po instalacii 26.10.2017 | 19:41
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    Tak, čo. Inštalácia na USB kľúč s perzistentným zápisom fungovala, záplaty na ten kľúč nainštalované že by si mal overené či to už funguje bez problému? partícia s /home skontrolovaná cez fsck vyskúšaná aj prekonfigurácia na USB kľúči aby pri štarte pripájala ten /home? A nakoniec preinštalované s zachovaním /home?