Ahojte
mám taký problém s prehrávaní s niektorými DVD-čiek a to že sa neprehrajú a vyťaženie CPU je nad 100% neviete čo to môže spôsobovať?
Problémy sú s VLC a s prehrávačmi čo používajú knižnice libvlc ako napríklad Kaffeinto isté DVD-čko mpv či mplayer nemá problém a rovnako backendy ako smplayer či kmplayer ktoré využívajú práve mpv alebo mplayer.
OS je čerstva inštalácia Debian 9 Stretch, verzia vlc 2.2.8, grafická karta NV GTX560 s uzavretými ovládačmi z repozitárov debianu
tu je výpis z konsoly pri spustení dvdčka pre vlc
~$ vlc VLC media player 2.2.8 Weatherwax (revision 2.2.7-14-g3cc1d8cba9) [00005571d67b3148] core libvlc: Spúšťanie programu VLC s predvoleným rozhraním. Pre spustenie bez rozhrania zadajte príkaz 'cvlc'. libdvdnav: Using dvdnav version 5.0.3 libdvdnav: DVD Title: Muj_soused_Totoro libdvdnav: DVD Serial Number: 423c5435 libdvdnav: DVD Title (Alternative): libdvdnav: DVD disk reports itself with Region mask 0x00000000. Regions: 1 2 3 4 5 6 7 8 libdvdread: Attempting to retrieve all CSS keys libdvdread: This can take a _long_ time, please be patient libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VIDEO_TS.VOB at 0x0000012f libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_01_1.VOB at 0x00002eca libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_0.VOB at 0x00004bc3 libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_1.VOB at 0x0000d448 libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_03_1.VOB at 0x0022915e libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_04_1.VOB at 0x0022aa68 libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_05_1.VOB at 0x00232a7b libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Found 5 VTS's libdvdread: Elapsed time 0
a takto vyzera výpis keď to pustím cez mpv
~$ mpv dvd:// Playing: dvd:// libdvdnav: Using dvdnav version 5.0.3 libdvdnav: DVD Title: Muj_soused_Totoro libdvdnav: DVD Serial Number: 423c5435 libdvdnav: DVD Title (Alternative): libdvdnav: DVD disk reports itself with Region mask 0x00000000. Regions: 1 2 3 4 5 6 7 8 libdvdread: Attempting to retrieve all CSS keys libdvdread: This can take a _long_ time, please be patient libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VIDEO_TS.VOB at 0x0000012f libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_01_1.VOB at 0x00002eca libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_0.VOB at 0x00004bc3 libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_1.VOB at 0x0000d448 libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_03_1.VOB at 0x0022915e libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_04_1.VOB at 0x0022aa68 libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_05_1.VOB at 0x00232a7b libdvdread: Elapsed time 0 libdvdread: Found 5 VTS's libdvdread: Elapsed time 0 [dvdnav] Selecting title 1. [dvdnav] DVDNAV, switched to title: 2 (+) Video --vid=1 (mpeg2video 720x576 25.000fps) (+) Audio --aid=1 --alang=cs (ac3 2ch 48000Hz) Audio --aid=2 --alang=ja (ac3 2ch 48000Hz) Subs --sid=1 (dvd_subtitle) Subs --sid=2 (dvd_subtitle) Subs --sid=3 --slang=cs (dvd_subtitle) Subs --sid=4 (dvd_subtitle) File tags: Title: Muj_soused_Totoro AO: [pulse] 48000Hz stereo 2ch float VO: [opengl] 720x576 => 1024x576 yuv420p
ide mi len o užívateľskú pohodlnosť lebo osobne mám najradšej mpv ale pre prehrávanie placiek nieje moc užívateľsky prívetivý.
a prikladám ešte výpis z vlc pre dvd-čko ktoré funguje
Odpoveď je jednoduchá, podporovaný kodek použije VDPAU (HW dekóder na grafickej karte) a nepodporovaný procesor.
Zabudol som že ide len o VLC, takže mplayer asi dokáže používať efektívnejšie grafickú kartu aj keď kodek priamo podporovaný nie je. Pozri v nastaveniach VLC niečo ako force GPU, či to tam nie, ja používam Mplayer prakticky na všetko.
On tam nemá nepodporovaný kodek, a VDPAU to použije len vo VLC ktoré mu blbne.
V tom videu kde mu to ide OK, je vo výpise:
Pravdepodobne si si nepozrel druhú vetu otázky ktorá začína Problémy sú s VLC ...
Pravdepodobne sa ti z nejakého dôvody nechytila obsluha pre video výstup NVIDIA VDPAU, ale video výstup OpenGL funguje bez problémov. Má tá karta vôbec podporu VDPAU?
Má, viď screenshot
na VLC som skúšal rôzne nastavenia výstupov žiadny pokrok.
Ide mi len o to či ste sa stým nestretli, návody na nete nepomohly. V predchádzajúcom systém to fungovalo dobre (debian Sid) ale ten mi kľakol pri update rozbil sa bash a už nenabootuje do X-iek, tak som aspoň spojazdnil záložný systém.Stretol som sa s tým. A to nielen pri DVD ale aj pri Audio CD. Dôvody boli rôzne. Počnúc moc novou ochranou, cez neúplnú podporu akcelerácie, až po čiastočne vadnú mechaniku.
Tak si stiahni zo Sida trojkovú verziu.
nedávno vyšlo VLC 3.0, stálo by za pokus ci vnom došlo k oprave
To by stálo. Má Debian 9 v sebe najnovšie VLC alebo je niekde pripravený staticky linkovaný linuxový balík pre X86 alebo AMD64? Námatkovo som ho nenašiel, ale akosi som nemal moc času na hľadanie. (a ani dôvod)
nepouzivam VLC, neriesil som sposob instalacie
ale nedavno som cital o tom clanok ze vysla nova verzia 3.0
teraz som kukal na ich stránke a je tam len "Ask your favorite packager for VLC 3.0!"
krátkym googlenim som zistil že existuje snap balik VLC 3:
SNAP VLC
OK, Dík. Ja už mám všetky zakúpené DVD prekonvertované do HEVC v MKV a snap nepoužívam, takže mne je to u ...
Ale ostatným to dosť pomôže. Najmä ak nemajú možnosť skontrolovať ži majú okrem CSS aj značenú nejakú kontrolu na obale. (nekomentujem, a nesú..)
čím/ako konvertuješ do hevc ?
aky pouzivas bitrate ?
Už som to tu niekoľko krát spomínal. Používam ručnú brzdu. A bitrate na HEVC nenastavujem, nedá sa mi to.
nedá ? či nechceš ?
narýchlo som vygooglil tento handbrake screenshot, kde sa da zakliknut namieto nastavenia konštantnej kvality (co bezne bude uplne stacit) aj priemerny bitrate v kbps:
HANDBRAKE
predpokladam ze zvolenim moznosti pouzit advanced tab by to slo este detailnejsie nastavit
zaujima ma to preto ze o tvorbu videi sa trochu zaujimam a dlhodobo uvazujem na konverzii na h265/hevc kvoli velkosti
dokonca teraz som videl ze ide certifikovať nejaký AV1 kodek co ma byt este výrazne efektivnejsi ako hevc a dokonca slobodny (myslím že to boli pri článku o VLC 3, ktorý už má podporu pre AV1)
Čo si pamätám, tak koncom leta mi ten nástroj čo je volaný z tej grafickej nadstavby nebral žiadne nastavenia okrem VBR/CBR. CBR je v dnešnej dobe blbosť, a VBR nebral do úvahy prietokové štatistiky pri viacpriechodovom kódovaní. Ako je to teraz, keď to už mám hotové, tak to mi už môže byť jedno. Nehodlám si znova prejsť rabovanie a konverziu niekoľkých stoviek DVD len aby som videl či nastal nejaký pokrok.
Takže áno a áno. Skúsil som to, nešlo to. A potom sa mi už nechcelo.