Záhada!Nemohol som spustiť počítač,mal som podozrenie na vadný HDD, všetko mám zálohované tak pohoda,ale potom ma napadlo skúsiť ho spustiť pomocou Linuxu na CD, a on zasa šlape!Je možné že sa "opravil"???Záhradkar dedo Laco!...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Podľa zbežného odhadu ti odchádza disk. Nabudúce keď sa to nespustí, odfoť obrazovku a hoď to sem.
Môže ti odchádzať zdroj, ram, alebo priamo disk. Pre disk by bolo dobré aby si niekam dal textový výstup z príkazu
sudo smartctl -x /dev/sda
ktorý vypíše zdravie disku. Pozor, je dlhý. Ako skontroluješ RAM už dávno vieš. Ale omerať zdroj či nevymekol, k tomu nech sa vyjadrí slaboprúdar že za koľko sa dá ukecať niekto v akomkoľvek servise.No stalo sa to potom čo nám párkrát vypadla elektrina,ja mám PC nie nootebook kde je ešte batéria,s tým diskom ste mi to radili už pred dvoma rokmi ale stále šlape-len som preinštaloval Linux!Inak mám aj druhý disk a na tom je druhý Linux ako záloha-skúsim ten výpis!!!
Ešte som si spomenul-dalo mi to ten výber pri spustení a dal som opraviť grub...
Po skopírovaní mi dalo command not fond-nesprávny príkaz???
To je v poriadku. Už viac krát v minulosti si ten príkaz zle opísal. I keď napokon si ten príkaz opísal dobre, a zadarilo sa.
nebude to nahodou tým, že smartctl nemá nainštalované ? býva automaticky súčasťou distribúcií po inštalácii ? lebo laco píše že znovu raz preinštaloval ten linux
Nie, nebude. Podpora SMART je už roky v základe. Nepredpokladám že by si Laco skladal vlastné grafické prostredie ktoré by nebolo východzie, alebo (ak by sa naozaj veľmi hral), tak nemalo aspoň v názve metabalíka *-desktop.
Ale ako ho za tie roky poznám, tak málokedy niečo prepíše bez chyby na prvý krát. A vždy hovorí len že mu to nejde, pričom nepovie čo. Ako keby volal ľudí "poďte, a pozrite sa mi na to bezo mňa". Som zvedavý kedy mu takto uletí prístup na internetbanking že mu niekto urobí vzdialený prístup bez obťažovania potvrdením.
ok
pre úplnosť, keby laco chcel doinstalovat tie smart nastroje tak:
sudo apt-get install smartmontools
Terazky mi to prešlo: Načítavajú sa zoznamy balíkov... Hotovo Vytvára sa strom závislostí Načítavajú sa stavové informácie... Hotovo Navrhované balíky: gsmartcontrol smart-notifier Odporúčané balíky: mailx mailutils Nainštalujú sa nasledovné NOVÉ balíky: smartmontools 0 aktualizovaných, 1 nových nainštalovaných, 0 na odstránenie a 49 neaktualizovaných. Je potrebné stiahnuť 429 kB archívov. Po tejto operácii sa na disku použije ďalších 1 446 kB. Získava sa:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main smartmontools i386 6.2+svn3841-1.2 [429 kB] 429 kB sa stiahlo za 1 s (384 kB/s) Vyberá sa predtým nevybraný balík smartmontools. (Číta sa databáza ... momentálne je nainštalovaných 243922 súborov alebo adresárov. Preparing to unpack .../smartmontools_6.2+svn3841-1.2_i386.deb ... Unpacking smartmontools (6.2+svn3841-1.2) ... Processing triggers for ureadahead (0.100.0-16) ... ureadahead will be reprofiled on next reboot Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1ubuntu1) ... Nastavuje sa balík smartmontools (6.2+svn3841-1.2) ... Processing triggers for ureadahead (0.100.0-16) ...
Tak to by ma zaujímalo čo si to mal tento krát nainštalované. Prediktívnu kontrolu diskov cez S.M.A.R.T som mal už pred vyše piatimi rokmi vo východzej inštalácii Ubuntu, Lubuntu a aj Xubuntu. Rád by som vedel ten názov aby som vedel čomu sa mám vyhnúť aj pri odporúčaní.
Laco má Mint.
mne sa zda ze aj v ubuntu bolo potrebne doinstalovat smartmontools - môžem si to mýliť stým ze som vzdy instaloval nieco aby som tam mal pre smrat GUI/klikatko
Ešte chýba ten výps zdravia hdd
presne tak Laco, teraz ked to mas nainstalovane spusti ten prikaz od wlasateho sudo smartctl -x /dev/sda a sem daj výpis (alebo skor na pastebin - lebo ten vypis bude dlhy)
Veď to môže pripojiť ako textovú prílohu.
Podarilo sa tvoj príkaz fingoval-výpis je dole a čo s toho vyplýva???
Píše tam errory, ale celkovo je disk ešte schopný prevádzky.
Žiadne realokovane sektory. A kedy odíde to sa nedá dopredu určiť. Takže ho môžeš ďalej používať, dôležité veci zálohovať.
Skúsil som dalo mi to že mám najnovšie inšt.balíky!
Ako som ho zle opísal-ja som ho skopíroval od teba!!
Laco nemá chybný hardisk, len má poškodených pár súborov po výpadku elektriky. V Minte je nová fičúra, aby rýchlejšie štartoval, vypustili automatický opravu súborového systemu na /home. Treba spustiť počítač v recovery móde a dať opraviť všetky disky. Laco tam dal opraviť grub, čo nebolo treba.
Pokiaľ ťa správne rozumiem, tak v Minte nie je smartctl vo východzej inštalácii. A aby ušetrili pár milisekúnd pri štarte, tak zrušili kontrolu príznaku či bol disk korektne odpojený pred pripojením.
Kto chce kam, pomôžme mu tam. Hazardovanie s mojimi dátami to nie je.
trefa. bohuzial v minte okrem vypustania sluzieb pre "rychlejsie" spustanie stale trva Clem na "starsich" knizniciach a casto sa v LM nachadzaju chyby davno opravene v Ubuntu
Keď nad tým tak rozmýšľam, tak by ma zaujímalo ako sa cítia ľudia ktorí odporúčajú takto "nechladený" Mint, a ich obete následne prídu o svoje dáta. Nie vždy je tá zbierka selfíčok bezcenná, občas má z nej nejaký zlomok nielen sentimentálnu ale aj čírou náhodou umeleckú hodnotu. Alebo archív korešpondencie s elektronickými faktúrami. Minule som si tak nevedel spomenúť kde som kupoval foťák za dve kilá. Stať sa mi to pri potrebe vymáhania záruky, tak toho človeka asi osobne rozoberiem na súčiastky.
Mám Linux Mint 18!
no to je zaujimava poznamka.
ono je to cele trosku o tom, ze ten mint je fakt urobeny tak aby ludom pripominal win s "drobnymi" obmenami.
a minimalizovat sluzby v prospech toho aby to slo rychlejsie, mi tiez pripomina Microsoft. A ked nbastane problem ostava to na uzivatelovi alebo "priatelovi na telefone"
Rotačné disky v posledných rokoch zvládajú obslúžiť 50 požiadaviek za sekundu. Overenie jedného sektora s informáciou či bol disk pred pripojením korektne odpojený trvá tým pádom okolo 20 milisekúnd. Povedz mi niečo o tom, ako sa oplatí riskovať dáta na disku kvôli ušetreniu času ktorý trvá len zlomok žmurknutia.
Ani Microsoft takto neriskuje užívateľove dáta. NTFS má žurnál, a v tichosti využíva aj snapshoty na zabezpečenie konzistencie údajov. Neviem v čom ti chovanie Mintu môže pripomínať MS, ale nezmyselné riskovanie užívateľových dát to nemôže byť.
Tak som si ten výpis preložil v Googli-ale nie som z toho vôbec múdry
Ja som sa snažil pozrieť na ten tvoj výpis, ale bol kompletne nečitateľný. Vedel by si zaloviť v pamäti a pohľadať staršie vysvetlenie ako dať výstup z príkazu do textového súboru, a ten pripojiť ako prílohu? Teraz to vyzerá ako keby si niekomu poslal planty rajčín ktoré sa pokrčili. Tiež nič z toho.
Ctrl+F error, viď príloha.
Kde máš klávesu CTRL v Androide?
Desire Z má komplet vysúvaciu qwertz klávesnicu a tiež tu mám aj Google 1, alias HTC Dream. Je tam CTRL, ALT aj SHIFT.
Len preto že to on nedal ako textovú prílohu, aj keď mu spôsob ako zrovínka tento jeden výpis dá ako textovú prílohu bol vysvetľovaný niekoľko krát, si já mám kúpiť iný mobil. To znie logicky.
Asi ako s prinesením tej pokrčenej planty. Tiež skončí na komposte, ako aj hentaký nečitateľný výpis.
tebe sa nedá v prehliadači vyhľadávať ? napr. chrome ma cez 3bodky možnosť vyhľadať na stránke a iné prehliadače takmer určite tiež ale to by si nemohol povýšenecky rýpať, vsak ;-)
aj keď je pravda že ten výpis je necitatelny a ak Laco chce pomôcť mal by spraviť všetko preto aby sa ten kto chce pomôcť nemusel trápiť s čítaním toho výpisu
keby že chceš pomôcť vynajdes sa
Keby chcel pomôcť Laco, tak priloží ruku k dielu. Ten výpis som chcel v textovej prílohe preto, že predpovedanie chýb na diskoch nezvýrazňuje chyby pomocou jediného kľúčového slova. A nie všetky disky podporujú sledovanie rovnakých vlastností disku. Nie, jednoduché vyhľadávanie slova "error" v pokrčených novinách nepomôže.
Ja osobne sa pamätám, že s takýmto niečim prišiel už aspoň 2x. A vždy dostal návod ako to cez zobáčik dá do súboru, ktorý potom cez tlačítko nahrá. Som poľa teba povýšenecký keď ho nejdem prosiť aby to tak urobil keď mu to už v minulosti bolo niekoľko krát vysvetľované?
PS: Ešte môžem skočiť do práce, zapnúť firemný počítač, otvoriť si na ňom túto otázku, pozrieť zdrojový kód stránky, skopírovať daný výstup do textového súboru, zameniť HTML entity &niečo; za regulérny text, a na to sa pozrieť. A to len preto že Laco s poznámkami túto zimu podkúril, ako s hrdosťou sám priznal. Obávam sa ale, že on nie je môj zemepán.
V prílohe dávam originál Lacov výpis.
Takže je tvoj zemepán.
Ten disk má nabehaného 5236 hodín prevádzky. To je analógia tak troch rokov úradničiny pri pracovnej dobe 8 hodín a bežnom úväzku 270 pracovných dní bez dovolenky za rok.
Chyby ktoré disk reportoval boli okolo 3662 hodiny jeho prevádzky (čo je odhadom cca rok dozadu), a týkali sa komunikácie s radičom. Asi ten disk niekto pri zapájaní zle dotlačil. Posledná (krátka) kontrola disku cez smart bola v 4971 hodine jeho prevádzky a prešla len náhodné bloky. Dlhú kontrolu ktorá prebehne celý povrch ten disk nezažil.
Ak bol tento posledný problém spôsobený výpadkom elektriky na PC (násilným vypnutím), tak sa tá chyba nemusela zapísať do disku. Tento typ chyby sa zvykne kontrolovať pri štarte počas dlhých predlhých 20 milisekúnd keď sa pozrie či bol pred pripojením disk korektne odpojený. A ak nie, tak sa vo výnimočných situáciách za ani nie 5 sekúnd prehrá žurnál. To je ale v Minte vypnuté z mne nepochopiteľného dôvodu.
Je len dobre keď má Laco zálohované "dôležité alebo cenné" dáta na viacerých oddelených miestach. Akurát by bolo ideálne mať jednu kópiu odpojenú od elektriky, pre prípad keby šľahol blesk do trafa. Odpojenú ale vytiahnutím kábla. A tak isto by bolo dobré keby spustil plný smart test. Občas to odhalí miesta kde hlavičky disku škrkli o roztočené platne počas výpadku elektriky.
Hlboké díky-ale zabúdate že píšete s záhradkárom a to 66-ročným!
To by si od deda záhradkára chcel veľa!Poučenie nevyhadzujte HDD,mám dva disky-dva Minty,všetko zálohované ak sa pokazí jeden bežím na druhom ,pokazený preinštalujem a jedeme dál!!!
To vysvetlenie ti bolo podané niekoľko krát. Viem že by som chcel po tebe veľa keby si zalovil v notese, a zopakoval presne tú vec. Ale, je to na tebe.