geneza
ping-pong (Včera | 10:12)
V linuxe pri instalacii nemusis formatovat odiel. Pred instalaciou zmazes v tom odiely vsetky priecinky okrem /home a instalujes.
pritepleny plesaty (Včera | 11:31)
Aj s tým múdrom že pri inštalácii linuxu nie je treba formátovať oddiel. Root sa vždy v inštalátore formátoval, aj to už od minulého tisícročia.
samalama (Včera | 18:19)
uz si konecne priznaj, ze si kokot. formatovanie / nie je povinne...
samozrejme ze trepal blbosti a potom mu zacali, ako vzdy, tiec tie sracky z huby (tu a tu)
ako som neformatoval root particiu pri instalaciu linuxu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
V textovom editore mas moznost prepnut "Styl" na "Citacia".
Alebo v html <blockquote<>/blockquote>
A v praxi priklad:
A tu, pod citaciou, napises tvoj nazor.
spravne html: <blockquote>No nevyzera to krajsie?</blockquote>
je úplne jasné že rozdeľovač partícií dovolí nenaformátovať pridelovanú partíciu (lebo sa predpokladá že sa bude pridávať aj iná partícia ako "/" napr. samostaná partícia /home a podobne)
radšej ukáž čo vypíše ked zvolíš mount point ako "/" a pokúsiš sa pokračovať (v volbou zachovať data), bez srandy/irónie, naozaj ma to zaujíma (ale virtualku kvoli tomu instalovat nebudem)
osobne ma ani nenapadlo rozmýšlať nad tým že či sa dá nejaký linux na / partíciu nainštalovať aj bez jej formátovania
(čo sa stane ak tam zostali adresáre z inej distribúcie alebo len nejaké dáta v zložke /pracovnedokumenty/ ??)
nestane sa nic. instalator za teba nerozmysla, robi len to, co mu kazes. ak si / nenaformatujes, tak tam ostanu povodne data. a k budes dalej instalovat, tak ich bude prepisovat a povodny bordel tam ostane. ale je logicke, ze je to urcene pre toho, co vie co robi a preco to robi. takze polemizovat o tom, co, preco, ako nema zmysel.
cela pointa ale je poukazat na plesateho, aky je to chuj a ako sa za to este aj bije. to je vsetko...
Ja mám z vás dosť, ty musíš byť miestami veselá kopa :-D
nie, ale uz ma sere, ked plesaty povie nejaku <>, ludia mu povedia, ze je to blbost, a on zacne z tych ludi robit debilov a tliachat o uplne inych veciach (kto tam kde spominal debootstrap???), len aby zakryl svoju sprostost...
tak vlasatý má vlastnú kategóriu v ktorej je len on a ty ;-)
všetci ostatní sa tu dokážu celkom slušne a rozumne vyjadriť a dohodnúť, len vám dvom to nejak nejde, buď to skĺzne do nadávok alebo konšpiračných teórií :-D
da sa to, ale obcas mozu robit problemy po aktualizaciach niektore veci a zaroven bude dana particia trochu viac obsadena (podla distribucie). Pri Ubuntu 18.04 instalovany na Linux Mint 18.3 ostalo kopec suborov, ktore ubuntu nepozna na disku (cista Ubu 18.04 ma 8.7GB +/-, po nainstalovani bez formatu ma 12.52GB)
vacsinou sa tie subory ignoruju, alebo akceptuju ak su kompatibilne.
Napriklad upgrade MX17 na Linux mint 18.3 pekne zazalohoval uzivatela (/home a /usr) a kedze som pouzil rovnake meno tak po doinstalovani programov (Thunderbird isiel hned vratane emailovych uctov, FF a Chromium tiez) bez problemu. Akurat ze instalacia na LM 18.3 mala skoro 21GB a cista ma 12.8GB (doinstalovane WarThunder, Astromenace, SuperTux kart Corel AfterShot, DarkTable GIMP full 2.8 + GIMP 2.10, CIano, Scribus, Hugin, Arduino IDE, kicad, Stellarium)
A vymazal si aj docastne instalacky balicky (apt-get clean). To by vysletlilo tolko tych giga. Aj debian ma 1/4 mb po mesiaci, ak neaktualizujes. ... Nabuduce pozri. ... Inac, nabuduce si aj kukni, ze kolko miesta zoberie naraz. Pri potvrdeni to pise (robi rozdiel velkost novo_instalovany - nainstalovany).
Nedavam prepisovat system hierarchiu, vzdy mazem povodnu. ... To sa da poriesit. z balickoveho systemu si zistis zoznam pouzivanych suborov. Zistis zoznam z disku. Urobis rozdiel a nie_z_balickoveho_systemu zmazes.
Tie problémy zo súbormi a hlavne knižnicami ktoré by ostali v systéme bez záznamu v správcovi balíčkov nastanú. V systéme ti ostaná programy a služby aj s chybami ktoré sa ti nikdy nezaplátajú. To je dôvod prečo bolo vždy predvolené formátovanie koreňovej partície. A to bez ohľadu na to, ako neslušné prívlastky dáva samá lama svojím oponentom.
A ak to v poslednom roku zrušili, tak je to znovu zanesenie chyby do inštalačného procesu. Menovite chyby ktorá bola opravená niekedy v deväťdesiatych rokoch.
Je pravda, že vo voľnom čase nehľadám exotické spôsoby inštalácií rôznych distribúcií, a nemám dôvod spôsobovať si problémy ponechaním balastu na disku. Najmä ak mím predvolený ktorého obskúrne vypnutie trvá dlhšie ako vykonanie. Ale keď som niečo inštaloval, tak mi inštalátor nedovolil pripojiť / bez jeho formátovania.
PS: Skôr by ma zaujímalo prečo si takýto výron nedal do blogu, a neutrel sa vlhčenými utierkami.
ESTE STALE TVRDIS, ZE SA PRI INSTALACII MUSI FORMATOVAT /? odpovedz ANO alebo NIE.
Hmm, nevzniklo toto vsetko len preto ze jeden pise o prvej instalacii linuxu na prave vytvorenu particiu a druhy o preinstalacii uz nainstalovaneho linuxu? :D
ano povodne sa riesil presne tento pripad, ale plesaty vehementne tvdril, ze / sa musi formatovat pri kazdej instalacii, co ale nie je pravda...
Vychádza mi z toho, že formátovať sa nemusí, ak užívateľ vie čo presne robí. Pre bfu sa však formátovanie "/" doporučuje, páč je to bezpečnejšie. Pochopil som to správne?
Jop.
Blbé je ale to, že definícia "viem presne čo robím" neochráni človeka pred časovanou bombou ktorá v nenaformátovanom systéme ostáva aktívna. Ale keď ju tam chce mať, nech sa potom nesťažuje Že sa mu to pod jeho odborným dohľadom samé pokazí.
tak tak.
proste a jasne ak, tak /home samostatna particia a ponechat, ostatne sformatovat.
kedysi ked som nebol lenivy a krasny, som mal zvlast particie pre usr, tmp, var, sys a etc. teraz max / a /home ale to len na desktope na ntb ani home nema zmysel, hlavne na mx je moznost zachovat home
Pre sys máš stále, aj pre proc. Ale partícia to nikdy nebola.
uplne presne
Aký zmysel má preinštalovať systém bez formátu /root oddielu? Ak chcem čistý systém bez balastu z predchádzajúceho linuxového systému, tak je root oddiel potrebné sformátovať a aj sa to odporúča, inak sa inštalácia bez formátu podobá povýšeniu systému cez správcu aktualizácií a ako to už býva zvykom, problémy typu, že niečo predtým fungovalo a teraz nie, nenechajú na seba dlho čakať.
Kto chce naozaj úplne čistý systém, tak vyzálohuje aj /home + niektoré priečinky v skrytých súboroch (napr. .thunderbird, .firefox, .wine…..) a sformátovať aj tento oddiel. Takto zo starého systému neostanú žiadne nastavenia.
Osobne sa prikláňam k nazoru, že pri inštalácii/preinštalácii linuxu je potrebné root oddiel sformátovať.
tu sa nebavi o tom ci to ma/nema zmysel ale ci sa to da alebo nie
Tu sa bavíme na tom že samej lame ešte nezoschol pipík od toľkého vysedávania, a že ho musí ukazovať. Mal by si to nafotiť, a dať do blogu na briar.
zase tie sracky? ale zeby si priznal, ze si tvrdil blbost, tak to nie...
nestačilo salama napísať, je to možné ale neodporúča sa? hádate sa ako deti.
Nie, jemu to nestačilo. A ani mu nikdy nebude stačiť mluva nevyčnievajúca z radov slušne vychovaných ľudí. On sa potrebuje prezentovať ako zakomplexované malé decko ktoré nemá nikto rád. A preto to ešte veľa krát schytá od kade koho. A to len preto, aby sa ľudia zasmiali na jeho slíži visiacom z uplakaného nosa.
skor je nestandardne neformatovat systemovy odiel pri instalacii.
nie nestacilo. stacilo by, keby plesaty prestal robit najchytrejsieho, ktory vsetko vie, ale ako sa ukazalo, tak nevie. stacilo by, ze ked mu niekto povie a dokaze, ze nema pravdu, aby to s pokorou prijal, alebo aspon bol ticho a prestal si vymyslat chujoviny a robit z dotycneho vola. stacilo by, keby prestal byt chytrolinsky sarkasticky a varit z vody a opat na zaklade toho (a teda nicoho), prestal robit z ludi debilov, ze nieco robia zle, co sa opat nespocetne velakrat ukazalo, ze nemal pravdu. zakazdym, ked citam tie jeho sracky, tak sa mi chce zvracat...
Neboj, z teba nikto nemusí robiť debila. Tvoj slovník to len potvrdzuje.
Mňa by aj tak zaujímalo, koľko máte obaja rokov že sa tak *ebete medzi sebou. Samalama ty si kus cholerik ale aspoň nie si suchár a Wlasaty sa vyjadruje často ako dedo, dúfam že som sa trafil aspoň trochu :-D Tiež som býval taký, že ma všetko čo mi bolo proti srsti vytočilo, ale vekom človek dospeje,,,
Dedo Edo bol cholerik, a sám lama ho vo svojskom slovníku nahradil.
No nič. Vychladne mi káva, a pôjdem sa okúpať na jazero. A previesť na kompe.
Eda si neber do huby.
Choď prosím ťa na to jazero a už sa nevracaj.
alebo aj nie
Na to zabudni, to od pána neomylného a slušného nezažiješ.
Neviem aký má level na 4chane, ale je to na platinu.
Myslíš kvôli tým vulgarizmom a expresionizmom ktoré ti imponujú keď máš hladinku?
Kľudne pokračuj, máš v tom dlhoročnú prax.