Ahojte. Jednoduchá otázka, ale stretli ste sa niekedy s prevodom textu na reč? Nedávno som našiel takú funkciu u priateľky v notebooku, kde je to súčasťou MS Office. Osobne samozrejme MS Office nepoužívam a tak hľadám nejaké podobné riešenie. Ideálne niečo, čo by vedelo čo najlepšie prečítať text v slovenčine a uložiť ho ako mp3 súbor. Ako by ste postupovali?
Prevod textu na reč
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Dohodni sa s priateľkou, nech ti prečíta požadovaný text a ty si ho nahráš :)
keby mala nahlas čítať tie množstvá textov, tak sa zbesnie :)
Hladaj "on screen reader" najznamejsi je asi orca. Ovsem nepouzivam tuto funkciu tak neviem ako sa da konfigurovat.
Pkialľ mala tvoja priateľka tú syntézu len v MS Office, tak má nejako pokazený licenčný model. Totižto Mikrosoftí hlasový syntetizér je súčasťou OS už pekne dlho. Odkukali to z IBM OS/2.
V Linuxe je už tiež pekne dlho nejaký ten hlasový syntetizér, napríklad eSpeakNG. Kedysi dokonca obehávalo nejaké rádio na ktorom takto do kolečka čítali pomocou hlasovej syntézy zdrojáky jadra. Slovenčinu by mal mať.
Mne všetky tie syntézy znejú ako keby si otočil text naopak, prečítal písmenká a pustil to odzadu. Ono to stačí na to aby ti to zakričalo: prihorí ti čaj. Ale na čítanie kníh by som to nedokázal použiť.
nikto z nás ani nevedel, že tam niečo také je :)
momentálne mám Windows i ja a tak hľadám nejaké riešenie. Viem, že ich je veľa - ale nemám o tom prehľad.
Ak máš Windows, tak skús Balabolka Ide aj cez vine, ale zatial neviem pridať slovenský hlas, funguje anglický a nemecký. Balabolka cez Wine
Vyskúšal som aj toto
Po viacerých pokusoch sa mi podarilo rozchodiť aj slovenčinu
Šikuľka.
A nebola by radšej nejaká nahraná zvuková ukážka? Lebo kvalitu zvukovej syntézy z obrázku neposúdiš. Skús nech to napríklad prečíta niečo jednoduchšie, napríklad "zmrzlina" alebo "guľôčka v jamôčke".
Dlhší záznam je Tu obrázok
gulôčka v jamôčke
Už tam ide aj česká Zuzana,Eliška a ruská Milena obrázok
To je v pohode že o tom nemáš prehľad, nestojí to za reč ani v jednom prípade. Tá kvalita sa pri počítačovej syntéze za štvrť storočia nepohla v pred. Nepohol s tým ani ten veľa úspešný projekt žilinskej univerzity ktorý bol kúpený slovenskými telekomunikáciami, a používali to na prečítanie SMS zaslanej na pevnú linku.
Skuska zadarmo a potom skoro za facku
https://cloud.google.com/text-to-speech/
Furt zadarmo:
Nastavovať rýchlosť a podobné parametre sa mi nechcelo, niesom cieľovka.
Tato google tts je super. Pod linuxom mi to nejde, ale na androide si nainstaluj google tts a nejaku apku nad nu, dobra je: @Voice Aloud Reader. Vie aj SK/CZ, je to super pocuvatelne, taktiez sa da vystup nahrat ako zvukovy subor, uz som takto "precital" kopec pdf kniziek.
Tri prstene elfským kráľom vonku pod nebom,
sedem pánom trpaslíkov v sieňach s kameňa,
deväť mužom z ľudí, ktorých osudom je skon,
veľprsteň pre Pána tmy na tróne z plameňa
v Zemi Mordor, kde vládne zlom.
Veľprsteň všetkým velí, jeho ruka krutá,
privolá ich do jedného a v čiernej tme spúta,
v zemi Mordor, kde tieň vládne zlom.
ako by toto znelo? :)
V linuxe cez balabolku takto
Čumím teda, znelo to celkom zrozumiteľne
Keď na to pošleš AI, tak to má celkom dobré výsledky, zrovna aj Mozilla robí na rečovej databanke, tak časom sa ddočkáš.