ahojte,
snažím sa urobiť konverziu video súboru tak že v súbore zostane zachované video a bude sa konvertovať len audio, keďže mám niekoľko súborov s audio kodekom ktorý nie je podporovaný v davinci resolve
na konverziu som použil ffmpeg nasledovne:
ffmpeg -i /home/poldo/SONY4323.MP4 -c:a pcm_s16le -c:v copy 4323.mov
všetko prebehne na prvý pohľad fajn, konverzia trvá sekundu, mám na pohľad identické video a už sa sním dá importovať aj zvuk
lenže keď si na osu vložím pôvodné video a nove video tak je vidno rozdiel v obraze (celý je šedší - ako keby sa manipulovalo s jasom/kontrastom) - vid priloha (v 1/3 zlava je horizintálna deliaca ciara) - najlepšie to vidno na oblohe
nie je to zásadná vec, korekciou farieb sa viem dostat na nepozorovateľný rozdiel, ale zaujímalo by ma či neviete prečo sa o deje, respektíve ako to odstrániť
keby sa to stalo pri konverzii videa iným kodekom, beriem, ale tu by video malo byť skopírované, nechápem to
FFmpegu by som určite veril viac, ako uzavretej šmejďárne. Porovnaj si priamo výsledky z FFmpegu, v: copy ako vieš kopíruje video codek.
no ta uzavreta smejdarna je profi soft ktoreho historicky najsilnejsia cast boli prave farebne korekcie videa
ja by som viac veril sw vyuzivanemu profesionalmi ako ffmpegu ktory niekto napisal na kolene (sarkazmus bedna, nezvysuj si tlak ;-)
co je podstatne, je ze rovnaký rozdiel ukáže blender a rovnaký vidno aj keď otvorím 2 okná vlc vedľa seba
to video nie je znehodnotene, nie je komprimovane (viac ako bolo) len ako keby nan bola aplikovana farebna korekcia
da sa to vyriesit cez par klikov a nasledne prenest korekciu na vsetky klipy, to ma netrapi
este jednoduchsie riesenie je oddlit od klipov zvuk a vlozit ho k povodnemu videu
ja len nechapem preco sa to deje, prekvapilo ma to
Pošle aj teba do prdeli, len ho provokuj :-D
Pali mňa to mrzí poteraz, ešte raz prepáč, neviem prečo som si myslel že to bude len sranda.
V pohode, už ma to prešlo, len som kus sarkastický a ešte dlho predlho ti to budem vyhadzovať na oči :-) Neboj ja mám zmysel pre humor a beriem veci s nadhľadom, len nemenovaná situácia hraničila s obmedzovaním môjho názoru a vtedy som už nepríjemný aj ja :-)
Pekne si to zakončil to si vážim :)
Fakt som riešil aj komunikáciu s firmami s vývojom profesionálnych aplikácií a bolo to kopec srandy. Ja som povahou kamarátsky človek a nechcel som to hrotiť. Ale keby som to mal platiť, tak ich pošlem do zádele. O tom si niekedy môžeme pokecať.
Skús si spustiť MPV, napr.:
Tam by sme videli porovnanie, potom stačí videa dať vedľa seba a spraviť screenshot. To je výzva na nahlásenie bugu. To by bol majsterštik.
som si kvoli tebe nainstaloval MPV (inak nevyzera ako zly prehrávač, nikdy doteraz som ho nepoužíval)
rozdiel v prílohe, takto to menej vidno ale ked si pozriete lavý horny roh vidno rozdiel v "tmavosti"
obe videa su 1. frame
Braňo, ale keď som si to rozložil aj nad seba rozdiel v tom nevidím, viď príloha.
v mobile to zle vidim
skúsim tie videá este pozrieť na inom stroji a skusim spraviť render lebo to moze byt len chyba nahladu
uz mam pocit ze sa mi mari pred ocami
Ten MPV prehrávač je naozaj dobrý, skúšal som ho asi 3 mesiace dozadu. Taký mlynček na mäso, prehral aj poškodené video súbory kde si VLC neškrtol.
Jj to je jedna z jeho vlastností, ktorú prebral od svojho predchodcu MPlayeru. Mplayer tiež občas použijem, je ľahší, ale už mŕtvy, mno niekedy funguje lepšie. Hlavne na starom HW kde je aj prehranie filmu na hrane jeho výkonu.
Inak MPV ma milo prekvapil, nahodil som ho na skúšku aj do Q4OS. Otvára v poho aj playlist vytvorený vo VLC kam som si nahádzal rádiá. A pocitovo reaguje rýchlejšie ako VLC, takže zostáva nainštalovaný popri Kaffeine na disku.
MPV používam roky. Pred moc, moc veľa rokmi som začal s MPlayerom, potom som prešiel na MPlayer2 a späť k MPlayeru ako sa vývoj menil.
Tú funkcionalitu s radio stations som nepoznal, hoď sem prosím playlist, nech to nemusím opisovať, dosť roboty bolo aj s opísaním FUNka :)
Ja sa rád hrabem v programoch, tiež som kedysi používal MPlayer. Potom dlho dlho VLC a teraz mi do KDE zapadlo Kaffeine a bude mu sekundovať po novom mpv :-) Tie streamy boli dakedy na listenlive.eu, ale už je to nefunkčné a odkedy začalo blbnúť RadioTray sekol som ich do playlistu. Nech sa páči, hodil som aj playlist z VLC do prílohy:
Upravil som narýchlo tagy názvov rádií, teraz je to prehľadnejšie, stačí hodiť do *.m3u:
Dík.
Ak das iba "ffmpeg -i nazov filmu" da ti informcie o videu. Tam nevidis rozdiel medzi filmami?
rozdiel tam je, ale vela mi to nehovorí, kodek je rovnaky ale nove video ma vyssi bitrate (to tipujem je zmenou zvuku na pcm/wav ktorý má násobne vyšší bitrate ako acc)
screen v prílohe
nalavo povodne video napravo konvertovane
musí sa zmeniť kontainer na mov lebo mp4 nezvláda mať v sebe pcm zvuk (teda to tvrdí ffmpeg ak sa pokúsim nechat mp4 ako kontainer)
Nemoze to video mat variabilny datovy tok a kedze je zvyseny datovy tok audia tak mierne zmensi kvalitu videa? Neskusal si iba skopirovat video bez audia, ci to zmeni video aj vtedy.
pouzil som
ffmpeg -i GOPR4323.MP4 -an -c:v copy 4323.noaudio.mov
a vysledok videa je presne rovnaky ako zo zvukom (len výsledný súbor je o 400KB menší od pôvodného, ten s wavkom bol o 5MB vacsi od pôvodného)
screen: nalavo mov bez audia, stred mov s audiom wav, napravo povodne video
btw to iste spravi ak zmazem audio a ponecham kontainer ako mp4
jednoducho ffmpeg "zafarbí" video ak sa ho dotkne (neviem ako to dokaze, kedze konverzia trva menej ako sekundu - 0.24s konkretne)
ak sa niekomu chce vyskusajte na nejakom vasom videu, lebo bug sa mi nahlasovat nechce ak (mozte ho nahlasit vy ;-)
Prečo kontajner mov?
lebo pre davinci resolve je to najpriaznivejsi format co som našiel
a mp4 nepodporuje pcm/wav zvuk (jeden z mala podporovanych audio formatov v davincim pod linuxom)
dnes som sa dočítal, že rozdiel v zobrazovaní videa môže spôsobovať ovládač grafickej karty v prehrávačoch s akcelerovaným prehrávaním cez GPU (kedže si to nejakým spôsobom uľahčuje)
a davinci sa spolieha hlavne na GPU takže to by to vysvetlovalo prečo ten rozdiel v MPV teda nie je
ak budem mať večer čas takt to otestujem na inom pc s integrovanou grafikou
nechce sa mi tomu veriť ale otestujem
mpv podporuje GPU video decoding, tak tam rozdiel nebude. Problém vidím jedine v tom, že v DR náhľad niečo zoseká, aby to išlo rýchlo.
Predpokladám, že kompletný rendering bude OK.
To sa samozrejme dá otestovať, ale má to jednu malú, takmer úplne nepodstatnú chybu.
Podľa rendru asi ťažko pred rendrom nastavíš farby.
render vysledok je rovnaky ako náhľad,
pokusne som vypinal aj performace mode v davincim (bez zmeny)
veľmi pravdepodobne to bude tak ako píše MB nizsie, stratila sa info o farebnom profile
mozno podporuje ale out of box ho nemusi vyuzivat (to bol moj myslienkovy pochod)
aj vo vlc to myslim treba manualne nastavit na gpu encoder (teda minimálne v časoch keď som vlc ja inštaloval to bolo treba a to je pekných pár rokov dozadu)
Osobne by som skúsil
ffprobe -show_streams subor
a zvlášť by som sa zameral na sekcie začínajúce na color. Video určite nebolo enkódované, ale farebný priestor mohol byť z pôvodného súboru stripnutý.toto by bolo celkom dobre vysvetlenie
pozriem ten vypis ked bude viac casu
btw rozdiel je vidno aj po renderovani a to ako v davincim tak v blenderovi
Niečo z tohoto vlákna nepomôže?
https://forum.videohelp.com/threads/380610-Change-in-color-while-reencoding-with-ffmpeg
Viem že video si nemenil, ale... niektoré voľby by mohli pomôcť.
Alebo toto.
nemal som priestor sa tomuto teraz venovať, kuknem to a možno sa niečo užitočné dozviem
aj keď nejak extra to riešiť nebudem, lebo spraviť jednoduchú farebnú korekciu (alebo iba color match) a skopírovať ju na celú osu je pár minút roboty
a čo sa toho aktuálneho projektu týka tak tam to mám ešte jednoduchšie - separujem si len audio stopy a ako video používam pôvodný súbor
ak mám na konverziu vymýšľať 3 riadky parametrov pre ffmpeg tak to radšej spravím metódou ktorú poznám
ale ďakujem za snahu, už doteraz som sa kadečo nové dozvedel
môžem definitívne potvrdiť že toto je dôvodom
ked cez mediainfo (nástroj odporúčaný v linku od P. Kortčku) otvorím pôvodné a nové video chýbajú miniálne 3 infomácie ohľadom farieb (color range, color primaries a ešte niečo) a aj ďalšie údaje ako nejaký Matrix koeficient
ffmpeg teda očividne stripne údaje o farbe z videa aj ked samotné video zostane nedotknuté, rovno som si vytvoril 3D LUT pre moje zábery
Len na okraj - babráci ako ja, ktorí potrebujú spraviť niečo s videom raz za uhorský rok možno využijú nadstavbu nad FFmpeg: Shutter encoder
Mozno to bude nezmysel, no Audacity dokaze upravovat a extrahovat zvuk z videa.
ja nemam problem extrahovat audio z videa, ffmpeg to zvlada hravo (a este ho aj konvertuje do formatu aky potrebujem)
ale to je polovičné riešenie (lebo potom musím vkladať na os 2 súbory video/zvuk) čo je pri projekte so stovkami súborov dosť zbtočnej roboty
ale tento prpblém bol už aj tak vyriešený, jednoduché farebná korekcia na všetky súbory vyriešila všetko
Skôr by bolo zaujímavé ako by to skurvil/nepokazil Avidemux.
Ahoj Rasťo,
Nepoužívaj formát mov. Ten je pokiaľ viem už príliš zastaralý.
Najlepší kontajner je mkv. Je často aktualizovaný.
Unikátna výhoda mkv je že podporuje akúkoľvek kombináciu audio a video codecu. Youtu.be problémy s konvertovaním týchto kombinácii nemá problem.
Existuje aj veľa aplikácií či už grafických alebo v termináli na vytváranie a editovanie mkv vrátane ffmpeg
https://en.wikipedia.org/wiki/Matroska
ak si reagoval na mňa,
tak kontajner .mov používam preto že je jeden z mála, ktoré akceptuje free verzia DaVicni Resolve v linuxe (čo sa týka bežných kompresných kontajnerov)
myslím že mkv neakceptuje ani windows verzia (ktorá oproti linuxovej akceptuje h264 a aac zvuk) a dokonca ani platená studio verzia
ono ten sw je primárne stavaný na nekomprimované a raw zábery (mxf, r3d a spol) a kodeky ako prores, dnxhd atď nie na videá z telefónov