nazdar,
potreboval by so použiť tablet/ntb ako druhu obrazovku pre moj desktop
win 10 umoznuje pouzit vstavany display ntb/tabletu na premietanie pre ine zariadenie (iný win, android)
je niečo podobne mozne na linuxe ? premietanie na bezdrôtový display (ci už win ntb/tablet, alebo Chromecast)
zaujíma ma linux prioritne ako vysielač, ale ak existuje sw pre linux ako prijímač dajte vediet tiez
nasiel som apku gnome network displays ale nefunguje = vyžaduje wifi, ktorú nemám na desktope (a je gnome - pouzivam KDE)
existuje alternatíva ? alebo ako inak použiť ntb/tablet ako sekundárny display, respektíve ako premietať desktop na Chromecast display (napr. TV) z Linux
viem že VLC to zvlada, ale ide mi o desktop, chcem premietať 3D model počas toho ako na nom robim v blenderi (3D model domu a nabytku pri plánovaní prerabky)
Trochu offtopic, ale čo sa týka plánovania napr. rozloženia nábytku v dome skúšal si aj Sweet Home 3D? Celkom v poho soft.
ja zväčša vyuzivam sketch up (funguje online) ale teraz potrebujeme planovat rozvody vody a elektriny a v blenderi to viem najpohodlnejsie
vyssi level by uz bol len nejaky CAD a to je nad moje aktualne schopnosti a moznosti (najma cas ucit sa novy soft)
obcas na druhy PC z domaceho desktopu pripajam cez DWservice na full screen
ale ja nechcem aby vsetci videli ovladacie prvky ale len nahladove okno (render preview)
preto chcem 2 obrazovky (jednu bezdrotovu)
mozno k desktopu pripojim druhy monitor a ce vnc sa pripojim len na ten (len kde zozeniem dalsi momitor)a ntb kablom k telke
to je ako skrabat sa lavou rukou na pravom uchu
ale stale menej prace a ko presunut desktop k telke na dlzku kabla
jaaj tak,
potom ako pise bedna.
kedysi som pouzival spristupnenie obrazovky (aktivnej plochy) na prednaskach cez X-display availability na Ubuntu / Mint ale to bolo cca 8 rokov dozadu a priznam sa netusim postup
dik pozriem ci to este existuje a funguje
Občasne používam X forwarding, ale to asi nebude úplne to čo chceš. Asi skôr pre teba by bolo X11vnc ja osobne používam xtightvnc čo je multiplatformný nástroj.
no ja by som hlavne potreboval aby to system rozpoznal ako druhy display (blender vie dat fullscreen preview na konkrétnu obrazovku)
ale ak keby som sa mohol cez VNC, NX, RDP pripojit na virtualnu obrazovku aj to by stacilo, presunul by som na na nahladove okno (bohu vdaka blenderovi za modularitu)
chcem mat fullscreen nahlad na TV (alebo na starom 17palcovom NTB aby sme sa viaceri mohli pozerat)
ale asi sa nevyhnem presunu PC k telke a prepojeniu kablom
Inak skúsil som dať apt vyhľadať Chromecast a toto mi vyhodilo:
prioritne som chcel bezdrotovy display ale chromecast je na polceste
vyskúšam
ďakujem veľmi pekne, toto zatiaľ vyzera že bude najjednoduchšie na použitie
mkchromecast taktiež asi predpokladá existenciu wifiny a priameho spojenia, lebo na prvý pokus nefungovalo, rovnako ako WDS pre linux
nakoniec ma napadlo, že predsa VLC zvlada využit chromacasty ako "vykreslovač" (renderer) a zároveň vie zaznamenávať plochu a funguje to celkom OK vo vlc dám prehrávať plochu a ako vykreslovač zvolím TV
takže problém s castovaním na telku vyriešený (ešte idem zistiť ako VLC povedať že má nahrávať iba časť plochy a vybavené)
BTW transkódovanie na h265 má zatiaľ najlepší pomer kvality a rýchlosti/lagu
koho by to zaujímalo
VLC > nastavenia > prístupové moduly > obrazovka >
ja som si nastavil:
oblasť ľavého stĺpca na 1980 (šírka pixelov prvej obrazovky)
oblasť horného riadku na 0 (nič lebo ich mám vedľa seba)
šírku 1920
výšku 1080
a už nahráva len druhú obrazovku
veľmi šikovné a VLC mám na každom pc
Takže aby som to pochopil správne, mkchromecast je potrebné mať nainštalované, alebo to celé obstaral VLC?
mkchromecast som nerozchodil vobec ani ho uz nemám nainstalovany
toto je cisto cez vlc, este uvidím reálnu aplikaciu ako to bude pouzitelne
lebo to ze to ide na mojej telke neznamena ze to funguje na kazdom chromecaste
a toto riesenie stale to predpoklada ze mam 2 monitory pripojene (co teraz mam ale u rodicov kde to chcem pouzit mam len jeden)
to este nemam doriesene inak ako tym ze si z práce donesiem stary monitor
monitor vlavo je 1680x1050, preto :0.0+1680, monitor vpravo (streamovany) je 1920x1080.
akurat to ma (aspon u mna) dve "chyby":
1. tento stream mi prehral len mpv, mplayer a vlc sa nechytili. vyhoda je, ze obraz je kvalitny
2. lag mal cca 7 sekund
ked som miesto h264 pouziil mpeg4, tak uz sa chytil mplayer aj vlc a zmizol aj lag, ale kvalita bola na penis...
lag ani obmedzenie na MPV mi az tak nevadi (asi), dik vyskusam