Mam navas taku sprostu otazku, ale som novacik tak snad si to mozem dovolit aj sprostu otazku sa opytat. :) Mam Suse a chcel by som si nainstalovat Mplayer ale nejako sa mi to nedari zkompilovat so zdrojoveho kodu lebo navod v reedme je fakt nahovno... a neoficialne rpm balicky mi nejdu but spustit alebo neviem vyriesit zavislosti... Ako to chalani riesite vy??? a nevie mi niekto poradit co mam robit s tym Mplayerom? Majte so mnou trochu trpezlivosti som novy ale fakt by som sa chcel zbavit toho virusu od mrkvosoftu, len budem trochu potrebovat pomoc. Dakujem. ;)
Chcel som Ubuntu ale vsetko moje usilie stroskotalo este pred instalaciou. Pri ziadnych iiinich distrach sa mi toto ešte nestalo.
Z toho dôvodu tvrdim, že Ubuntu je naprd, je pekne ale co z toho ked to nefunguje.
Len pre info ATI Sapphie Radeon X700, pri vsetkych inich distrach no problem
tie chyby co to vypisovalo si podla coho hodnotil ,ze su hlupe?
To aj v mojom prípade. Som sice programator na unixove platformy ale nemam cas sa zaoberat takymi vecami. dost casu stravim programovanim a riesenim toho co je moja uloha od ostatneho proste ocakavam funkcnost.
Tiež viem že všetko ma svoje muchy podľa murphyho pravidiel, ale keď človek vyzkúša všetky verzie a ani na jednej to nejde ani nainštalovať tak má proste dosť.
Chyba hardvéru to nieje pretože som skúšal kopec distribúcií a live cd a na všetkych to išlo.
Si myslím že ak to nepôjde vyriešiť v tejto verzii a neopraviqa to v ďalšej tak sa na Ubuntu najbižšie 2 roky nepozriem.
mozes nam tym padom objasnit ake graficke prostredie pouzivas v praci a s akym hardware? a potom to kus porovnat s tym grafckym prostredim a hardware co pouzivas doma a preco ocakavas od toho co mas doma to iste ako od toho co mas v praci. ano, vieme. v praci mas technika ktory ti to nastavi, takze mu skus zaplatit jeho hodinovu sadzbu a pozvi ho k tebe domov ked sa ti nechce riesit tvoje problemy.
ale nezvaluj tvoju neochotu na LiveCD, ano?
P.S: Ubuntu ma zaujalo, ale proste ma znechutilo, ak sa to vyrieši tak OK ale ak nie tak zbohom
ani raz nenabehlo graficke prostredie X-ka furt vypisovali nejake hlupe chyby a to pri vsetkych tychto CD (Ubuntu 6.06 32bit, 64bit aj Ubuntu 6.10 32 a 64bit)
spravca systemu nepovazuje chyby za nejake hlupe chyby ale si ich precita a zariadi sa podla nich tak, aby eliminoval podnet na ich vzniknutie. teda mozne je aj to ze si spravujes tvoj pracovny nastroj v praci ale v tom pripade nam povedz ktory produkt vyvijas. ak mas teda k programovaniu rovnaky pristup ako k sprave systemu (ktorou sa chvalis), tak sa vsetc radi oblukom vyhneme produktu do ktoreho robis zasahy.
BTW preco si nenainstalujes a nenastavis rovnaku platformu ako v robote?
P.S.: (uid0(pekny nick))
Distribúciu mám teraz rovnakú. Avšak ubuntu ma veľmi zaujalo. Škoda, že nejde a človeka to dost znechuti keď vyzkuša 4 LiveCD a ani jedno nejde.
Takže všetci Ubuntaci ozvite sa, ked sa tieto problemy viriesia a vsetko bude OK.
Pri ziadnych iiinich distrach sa mi toto ešte nestalo.
Z toho dôvodu tvrdim, že Ubuntu je naprd, je pekne ale co z toho ked to nefunguje.
...
ale ked si uz ziskal aku-taku ochotu, tak skus opisat priznaky, hardware, konfiguraciu, prezriet logy ...
A s tym spôsobom sorry ale cloveka to nastve.
mimochodom, riesenie problemu zavisi od pouzitej technologie, nastrojov, moznosti a hlavne rozboru :) planovanie prostriedkov na predchadzanie podobnym situaciam mozeme pri desktope kludne a s cistym svedomim vynechat.
mimochodom, kto by mi uveril slova:
pokakal som sa pretoze v mekdonalde zle varia, mekdonald je nahoprd. pokial mi nezacne chutit mekdonald tak ostanem u cikencipkov. preco neuvaria v mekdonalde nieco normalne co mi bude chutit?
ano, toto su jeho slova, jedine co som zmenil je buntu za makonald a windows za chickenchips.
Na Ubuntu som nadával z dôvodov ktoré som už opísal. A neprechádzal som z Windowsu na Linux, ale z Linuxu na Linux (pretože ako som písal Ubuntu ma zaujalo ako distribucia). Priznávam, že spôsob kritiky bol trochu pridrsný(a už som sa ospravedlnil), ale na to čo si tu napísal teraz ty to ani z ďaľeka nemá.
Ostatný zachovali aspoň trochu slušnosti a napriek mojim prehnaným kritikám tu nezačali nadávať ako ty a snažili sa rozvinúť aspoň trochu inteligentnú diskusiu(vďaka). A v svojom príspevku píšeš vlastne sám o sebe, ked píšeš o spôsoboch kritiky, lebo ty si urobil v tom príspevku to isté čo ja v ešte omnoho väčšom merítku. Si si dokázal, źe si lama
Neviem totiž kto tu je lama, pretože takéto nadávanie dokáže zo seba vydať, každý sedlák, ktorý o unixe nevie nič, a väčšinov práve títo sa snažia získavať reputáž tým, že začnú chŕliť nadávky a poniźovať, avšak nato ti skoćia len mále deti.
Nebudem tu na teba ďaľej nadávať, lebo sa neplánujem dostať na takúto úroveň diskusie. Takže sa spametaj a PEACE
Dúfam, že tvoje budúce reakcie budú odpovedať ćloveku s IQ väčším ako 10 a nebudú to len samé nadávky ako v minulom prípade. To tu môžem poslať kamaráta nech tu celý ďeň odpisuje nadávky.
http://www.linuxos.sk/?show=forum&id=6978#link_47720
...
Chcel som Ubuntu ale vsetko moje usilie stroskotalo este pred instalaciou. Pri ziadnych iiinich distrach sa mi toto ešte nestalo.
...
http://www.linuxos.sk/?show=forum&id=6978#link_47722
Ked nahodov viete o co ide a ako to riesit tak to please napiste inac budem dozivotny antiUBUNTUVISTA
---
hovorili jasnou recou. Dovod nadavania na ubuntu nebol spomenuty, akosi chybal a doteraz chyba opis problemu a priznaky, hardware, konfiguracie a hlavne dolezitych casti z logov. Pokial ti vadi ze je moja slusnost adekvatna tvojej, tak skus opisat v com.
A ak chces o mne tvrdit ze som lama a ze o unixe neviem nic, tak ti zavidim tvoj odhad. Ostre slova si zacal pouzivat ty, ja som na ne adekvatne reagoval. Nadavky nepouzivam a male deti ma nezaujimaju. A hovorit o tom kto urcil uroven tejto diskusie je zbytocne flame ktore parti do blogu typu JXD alebo Radek Hulan.
Mimochodom, suhlasim. V dnesnom svete sa nema zmysel hadat a viest zabomysie vojny. Ked sa ozves s potrebnymi podrobnostami, tak si prosim ta zaloz novy thread, tento bol odzaciatku koncipovany ako zbytocne flame.Aa navyse ma tolko vnoreni ze je uz nepouzitelny ...
PS.: destilaty a digestivy neoblubujem, vo vinarnach ich ani nemaju.
Ak ťa to poteší tak skúšam to Ubuntu znova a popíšem chybu presnejšie, ak chvíľu počkáš.
HW: Intel P4 HT EM64T, Ati sapphire radeon x700 na PCI XPRESS, iné hádam netreba
Nabootujem z CD (ubuntu edgy x86_64) grub nabehne v poriadku aj s obrazkom na pozadi, problem vsak nastane hned ked sa nacita jadro. Bootsplash z logom Ubuntu je rozhadzany a čiernobiely (ked stisnem alt+F1 tak aj konzola je proste väcsia ako monitor a nejde to vyladiť na monitore (proste obraz je prisiroky a nepomaha ani rucny ani auto adjust na LCD monitore)). Ked sa prepína grafika (nabjehaju Xka), po druhom pokuse na nahodenie rozlíšenia to spadne a vypíše chybu. V skratke (Mam sejvnuty aj komplet vypis):
No devices detected
Fatal server error:
no screens found
Potom som upravil v subore /etc/X11/xorg.conf upravil položku driver z "ati" na "vesa". potom startx. To však spôsobilo vypnutie monitora, pričom ale gnome sa načítalo (Podľa diskovej aktivity), teda X-ka aj gnome šli ale monitor vypísal no signal a vzdal to (Skusal som na obidvoch portoch na grafickej a ani na jednej nebol signál). Signál potom nenabehol už vôbec, tma bola aj keď som hodil ctrl+alt+backspace.
Jedine kedy xka nabehli bolo ked som dal driver vga, rozlišenie 640*480 a 8 bitov far. hĺbky(256farieb), uznajte že s tým sa robiť nedá.
Podotýkam, že parametre v /etc/X11/xorg.conf ohľadom monitora (frekvencie a rozlíšenia) monitor v pohode zvláda aj s rezervou.
dovody su jednoduche, opensource ovladac radeon podporuje tu kartu len 2d, vesa sa nedohodla na 60Hz s monitorom (i ked nevieme akym), vga podporuje maximalne 256 farieb na 320x200 alebo vyssie rozlisenie na nizsej farebnej hlbke. a k tomu startu, zrejme ma podobny problem aj jadrovy modul radeon_fb.
ono totizto su distribucie ktore sa orientuju na co najnovsie programy a co najnovsie ovladace, a potom su distribucie ktore sa orientuju na stabilitu. momentalna stabilna verzia ubuntu je DD (6.06.1 LTS) a EE je testovacia verzia (6.10), takze tvoje sklamanie bolo sposobene tym ze si si vybral testovaciu verziu a necakal si ze by v nej bolo stale treba testovat a odstranovat chyby.
a kazdopadne nezabudni vyskusat aj update systemu. mozno su predsa len tieto chyby uz odstranene len my sme si to nevsimli. teda ja si to ani nevsimnem, ja buntu nepouzivam, nemam na to dovod.
Monitor je LCD BenQ 19inch model presne neviem.
Takže zasa reboot.
takze bezi na fixed 60Hz ako vsetky ostatne monitory.
Inac, update systemu si samozrejme nedaval, ved by si o tom napisal. Ak sa chces zaoberat testovaciou verziou distribucie, tak ti LiveCD nestaci. Ozaj, co s tym vlastne riesis? Ak sa chces spolupodielat na testovani tak uz vies co mas robit. Ak to chces donekonecna skusat bez vysledku, tak ...
proste ubuntu...
P.S: Akú distribúciu odporúčate vy, na domáci desktop, potrebujem tam mať vývojové nástroje, ale tiež podporu multimédií (video, mp3), pokiaľ možno čo najrýchlejšie.
akakolvek source based. LFS, Gentoo, ... a tie maju vyhodu v tom ze obsahuju iba to co clovek chce. vrcholne najrychlejsie verzie su zalozene na libc a busybox, tie startuju bleskovo.
ano, to ze to je Long Term Support vydanie. pokial si si nestihol vsimnut, tak ubuntu releasuje 2x do roka...
> jednalo sa o velmy rychle uzatvorenie verzie.
jednalo sa o dlho vopred naplanovany release. o kvalite ubuntu nech polemuzuje niekto iny (ci uz sa jedna o LTS alebo nie), mna to netrapi...
http://ubuntu.gds.tuwien.ac.at/cdimage/releases/edgy/ubuntu-6.10-alternate-amd64.iso
http://ubuntu.gds.tuwien.ac.at/cdimage/releases/edgy/ubuntu-6.10-alternate-i386.iso