Prosim o pomoc: Ako recovernut dolezity vymazany subor?
V gnome-commanderi, teda neslo to do kosa, ale mazalo to fyzicky z disku. Oddiel je ext3, subor bol priamo v domacom adresari, ma nejakych 20kB. Stalo sa to vcera, odvtedy som sa snazil ziadne data na disk nepridavat.
Prosim o radu, a dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
jedine ak by bol v jednom celku na disku a pouzil by si taky jeden nastroj a nechal by si vyhladavat ZIP subory (to je ODT), tak by mohol medzi nimi byt. na nazov si nespomeniem, ale bol urceny hlavne na extrakciu zmazanych JPEG z pamatovych kariet pre fotaky...
no, vela zdaru.
teda, teraz po tom vsetkom tu mas jedinu otazku, ci sa ti oplati skusat dalej alebo radsej nebudes venovat svoj cas na znovuvytvorenie daneho dokumentu. sam uz dobre vies ze dolezite data sa maju archivovat, ved obycajna posr... 128Mb pametova karta stoji tri stovky a citacka je uz standardnym prislusenstvom pocitaca namiesto diskety.
ps.: dufam ze to nebola diplomovka na temu archivacnych medii :(
otazkou je ci potrebujes skutocne zalohovat 60Gb dat, teda ak je z nich vecsina generovana tak sa da povecsinou pregenerovat z zdrojovych dat.
ps.: akurat nechapem preco tie mechaniky nerobia na FireWire, ved usb prenosy viacej pretazuju zbernicu. no, ale scsi je scsi. mimochodom, nema niekto videokameru na firewire? zaujimalo by ma ci je to v linuxe pouzitelne aj ako zalohovacia paskova mechanika :)
No a ani tu kameru nemam :).
stiha, lenze by si potreboval rozumne rozdelenie do adresarov. ano, na unixe alebo linuxe nie je problem fragmentacia diskov ale adresarov, na windows aj suborov.
inac mal som podobne obmedzenie, ludia mi tvrdili ze na zostave pod 500MHz nemozem vypalovat dvd, a ja som to robil presne tak ako ty. u mna to brzdila dma33 :)
ps.: vecsina dat sa da aj komprimovat, napr:
tar cvfj zaloha.bz2 adresar/
no moj procak ma 1,6GHz, aj tak mi to nestiha cachovat, resp. disk nie procak
mimochodom, kesovanie disku sa robi do ram takze zalezi najme od nej.
Bolo tam male zadanie: vytvorte si maly file system a skuste identifikovat pomocou HEX editora superblock inodes, content. Pravda bol to ext2 fs.
http://antrix.net/journal/techtalk/reiserfs_data_recovery_howto.comments
i ked ani tak nemusis obnovit data, co sa aj mne stalo
na ext3 nie je pomoc :(
http://batleth.sapienti-sat.org/projects/FAQs/ext3-faq.html
konkretne
grep --binary-files=text -30 "<\%" /dev/hda6 >output
foremost
giis
PhotoRec
Curtis Summers' blog
ktovie aku to ma uspesnost a ako lahko by sa hladalo
Takze ako povedal lenin ...