Nainstaloval som Ubuntu 6.10 a spustil,vypisalo mi ze mam dat meno aj heslo (dal som si rovake meno aj heslo ubuntu ked som ho instaloval) no ked som ho napisal tak mi vypisalo ze nieje spravne bud meno alebo heslo,po novom nainstalovani sa mi stalo to iste. Neskor som skusil inu alternativu-Linux mint te ked sa ma opytal ze na ktore disky sa ma nainstalovat a ja som ich zvolil presne podla navodu tak mi vzdy vypisovalo ze mam vybrat korenovy abo domaci subor.som sklamany pretoze som si myslel ze uz konecne vyskusam nieco ine nez windows ktory pada.S lutostou som sa musel vratit spet k povodnemu Mrkvoshitu XP.
Inac mal si pri instalacii vytvorit disk / ( / znamena pripojny bod) a este dalsi disk swap ,zrejme tam bude chyba.
Podla akeho navodu si isiel?
Kontroloval si md5 sucet ci sedi alebo ci nie je poskodene?
Inac vzdat to len pre taketo drobnosti je predcasne.
Linux je "case sensitive" ( Nie je mu jedno, či niečo napíšeš TaKtO, TAKTO akebo takto.) to znamená že heslo si mal napísať tak ako si ho zadal pri inštalácii.
Potom pomocou slax a fdisx vsetko som vsetko odstranil a vytvoril novu extended partition cez zbytok. Do nej nejake tie logicke partisny a write.
Co je na tomto postupe nekorektne?
Stiahni si cez woknows XP dobry navod a postupuj podla neho. System suborov LINUXU sa velmi lisi od WIN (nemaju nic spolocne). Pre instalaciu LINUXU je potrebne mat zakladne znalosti o tomto systeme suborov (koniec koncov je potrebne co to vediet aj o samotnej distribucii :)) ).
pokial to s lin nemyslis len ako zabavku tak si aspon zbezne nastuduj "nejake papiere" o linuxe...alebo to nechaj tak.
"...aj do jazera by si sa hodil keby si nevedel aspon trochu plavat" ???
.. asi ano a potom by si bol sklamany s toho jazera ... ROFL
pokial to s lin nemyslis len ako zabavku tak si aspon zbezne nastuduj "nejake papiere" o linuxe...alebo to nechaj tak.
"...aj do jazera by si sa hodil keby si nevedel aspon trochu plavat" ???
.. asi ano a potom by si bol sklamany s toho jazera ... ROFL
http://www.ubuntu.cz/stahnout
Na ubuntu.cz ti radi poradime, ale samozrejme musis si nieco nastudovat aj sam.
P.s mozno si mal len problem s nastavenim pisania, v linuxe je treba dodrziavat velke a mele pismena.
sudo kanotix-installer. Hotovo. http://kanotix.com
ale aj tak prihovaram sa za mandrivu...
Privetivy instalator teda nema. Ale mne to nevadilo
Stáhl bych teda všechna 4 CD:-), na tom 4. jsou lokalizace:-) - download mandrivalinuxu
2) to si nechaj na neskor, ked budes toho trochu viac vediet a dovtedy hladaj pouzitelny navod ako na to
3) problem sa tu riesi kazdu chvilu, pozri napr. databaza znalosti tu na stranke vpravo hore
4) aj toto sa tu riesi, akurat dnes som pisal riesenie do threadu 'Nefunguje suse linux'
5) nainstaluj modul(driver) pre graf.kartu
toto som skopiroval z abclinuxu.cz
Zajímavě vypadá varianta nazvaná v počátečním menu instalátoru OEM-instalace. Pod ní se skrývá běžná instalace s tím, že bude nejdříve zřízen jakýsi dočasný uživatel "oem" se zvoleným heslem, který bude po dokončené instalaci spuštěním připraveného skriptu automaticky odstraněn. Po restartu se pak systém nového uživatele zeptá na všechny nové údaje, jazyk, klávesnici, časové pásmo (to bohužel zadat nelze) jméno a heslo a namísto uživatele "oem" (jehož konto bylo beze zbytku vymazáno) bude zřízeno nové konto nového uživatele, který je nyní jediným pánem a vládcem systému.
To znamena ze mas po restarte vytvorene vlastne meno a heslo (uz nie oem) ?
aj na tejto stranke najdes odkaz na poinstalacne tipy pre ubuntu alebo skus
toto-cz alebo toto-eng
problem so zvukom je zrejme ten ze nemas zapnute dalsie kanaly ,otvor konzolu a prikaz je alsamixer ,ak chces nieco "krajsie" a v grafike tak doinstaluj gnome-alsamixer (v konzole sudo apt-get install gnome-alsamixer) , potom odkaz na spustenie najdes niekde v menu
zapis do konfigurakov urobis napriklad: stlac alt+F2 a tam vloz gksudo gedit /etc/fstab ,tymto otvoris ako root subor /etc/fstab
Hladaj, studuj, skusaj. Podpora pre ubuntu je vyborna, prejdi si starter guide
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy
Alebo v slovencine pre zaciatocnikov
http://ubuntu.kayle.sk/
Na zaciatok by to malo stacit. Potom si skus najst komunitne fora, jedno je vlastne tu, v Cechach len priamo zamerane na Ubuntu je toto forum
http://forum.ubuntu.cz/
Ubuntu je kvalitné distro ale po inštalácii je absolútne nepoužitelné na desktopovú činnosť. Je potrbné tam kompletne rozbehať multimedia, office, hry, hladať po diskuziach zdroje softu... Nič pre človeka čo vidí linux prvý krát v živote.....
Ale nezúfaj - daj si mandrivu - tam je toho dost vela poriešeného a pomocou sprievodcu na http://easyurpmi.zarb.org si do distra pridáš všetky potrebné zdroje. Potom máš hned na výber cca 20GB softu od kodekou cez properitálne ovládače až po kvalitné 3d stratégie.... (inak vykašli sa na rozbehávanie 3d desktopu - ešte vela kódu pretečie kým to bude použitelné v praxi...)
tomolc
PS: - ubuntisti neurazte sa to je len moja súkromná preferencia. proti ubuntu nič nemám ale občas je proste trošku taškopádne....
Ja slax nemam, ani som ho neskusal(narazam nan, lebo ho mas nainstalovane Ty), tak neviem, ci je, alebo nie je vhodne na desktop. A ak si aj Ty nahodou Ubuntu skusal, tak neviem kedy a ako dlho. Aj auta vyrobene v minulom roku neboli take rychle a bezpecne ako dnes.
Ja mam nainstalovane na svojom desktope Xubuntu a som viac ako spokojny. Tomu distru nic spomenute mojim predchadzajucim diskutujucim nechyba.
V ubuntu nie je office balik (Op.office) ? A ze je treba kompletne rozbehat multimedia je pravda ,ale to treba aj v tej tvojej ospevovanej mandrive.
A uplny gol je ked tu uvedies navod ako pridat dalsie zdroje do mandrivy , v ubuntu na to treba 3 krat (slovom tri ) kliknut a je to vyriesene. Rozhodne netreba hladat nikde zdroje softu , tak ako si to uviedol pre mandrivu.
Netreba zabudat ze ubuntu ja zalozene na .deb balikoch a to je (ci chces alebo nechces) kvalitnejsi system spravy balikov ako rpm.
Dalsi rozdiel podla mna v prospech ubuntu je ze staci stiahnut 1CD a ostatne sa individualne postahuje, ako tahat 5-6 CD-ciek mandrivy.
Zaver je ze si zrejme s ubuntu nerozumies a viac ti vyhovuje mandriva. Ale to neznamena ze je to zly linux ,preco myslis ze to ma vacsiu zakladnu ako nejaka mandriva , preto ze je to horsie?
ubuntu som skúšal cca pred polo rokom...
pardon
tomolc
opravit konfiguraky ,alebo vratit naspat vopred zalohovany xorg.conf
sudo
. Ale keby si sa veľmi chcel prihlasovať ako root tak napíšsudo passwd root
a po vypýtaní zadaj a potvrď nové root heslochmod 750 ati-driver-installer....64.run
./ati-driver-installer..64.run
PS:Som tiež úplný začiatočník v Linuxe, ale ak si idem inštalovať iný OS, tak sa aspoň popýtam...Inak tiež mám niekedy nervy na Linux, ale to je len zvykom na Microsoft. Linux je určite fasa vec...tak veľa šťastia