Čo vám chýba v Linuxe?
Keď si spomínam na začiatky, žiadna sláva. Musel som rozbehať 2 modemy, nahodiť multimédiá, zvyknúť si na "alternatívy" Windows programov a ovládanie desktopu. Stále mi niečo z Windowsu chýbalo. Čím dlhšie používam Linux, podarilo sa mi doriešiť takmer všetko, či už pomocou Google, experimentovania, rôznych fór. Mám už svoje zaužívané Linux programíky, distro, správcu balíkov.
A k otázke Čo vám chýba v Linuxe? - chýba vám nejaká aplikácia, podpora v Linuxe, kvôli čomu nie ste spokojní a musíte mať aj ďalší OS? Ja už Windows nemusím (neuznávam 2 OS), kombinácia Wine, Cedega a kvalitné Linux programy mi zaručili takmer plnú spokojnosť. Čo ma stále žerie že Ubuntu Edgy mi nepripája kamarátov extrerný USB disk, ktorý šiel v Dappeovi v poho (vypisuje chyby) a niekedy mi zatuhne desktop pri prehrávaní videa.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
* dobry CAD pre navrhovanie schem a PCB
* nejaky balik na vytvaranie firemnej informacnej infrastruktury
* Matlab so vsetkymi balikmi ako je vo Windowse (dobre by to bolo aj kvoli skolam)
* dobra podpora VPN sieti
* podpora slovnikov na profesionalnej urovni od jazykovedneho ustavu
* vyvojove prostredia pre programovanie roznych embedded uP
Ked ma este nieco napadne, tak dopisem...
* nastroj na robenie tlacovych zostav (pracujem na tom)
* zopar komponentov v Lazarusovi (poriadny DB Grid)
* nieco na PCB aspon na urovni Protelu (radovo 100'000,-SKK) ale zadarmo
* profesionalna MMORPG pod GNU GPL licenciou
CAD = qcad - na linux pod GPL a zadarmo a pre vin si treba máličko priplatit - mne sa celkom pozdáva
Matlab = Matlab pre linux, Scilab
tomolc
Scilab som skusal, ale nechal som to tak, nie je rozsireny.
Mne to akosi nešlo... :(
Prosíííííííííííím skús mi sem alebo na email napísať ako si postupoval....
tomolc
tomolc@azet.sk
Myslim ze Matlab R14 je uplne a plne podporovany pod Linuxom aj so vsetkymi nativnymi toolboxami. Otazkou zostava, oplati sa zainvestovat tie peniaze.
Program ProfiCAD som stiahol zo stránky www.stahuj.cz.
Mám free verziu, ale tie obmedzenia free verzie nie sú pre mňa podstatné (nedá sa generovať rozpis súčiastok a netlist).
doske Asrock ConroeXfire eSata II/. Ani po
pokusoch ho nemôžem spustiť i keď je možno
funkčný a stále načíta namiesto neho IEEE 1394
Net Adapter.
- konecne poriadne a intuitivne gui (a la Mac OS X)
KDE a GNOME nie su zle ale stale im chyba akasi iskra a pritulnost :-)
vies, ze emacs je skvely na editaciu zdrojakov snad vsetkych programovacich jazykov? (dokonca aj html :))
< flame > to vie aj GVim resp. Vim a je este lepsi ako emacs :P </ flame >
len nech si ho vyskusa. co asi povie na to, ze ten super editor len pipa? :D
> vyvoj emacsu vyzera ze stoji
nehovor? a to mas odkial? chces porovnavat emacs 22 (asi cim dlhsie stoji, tym vyssie cislo ma? a ktory mas na mysli? GNU ci xemacs?) s vim 7?
> a este ten hnusny old gtk. no hanba
len pre zaujimavost si pozri v topicu "odhalte svoj desktop" moj screenshot a skus hadat verziu gtk :D
ved to je v poriadku, ja som narazal na to, ze je viacero emacsov. vlastne aj jed by sa mohol radit medzi emacsy hoci nema lisp :)
> btw pozeral som changelog a to co je na domacej stranke. posledny datum 2 roky dozadu :P
urcite si pozeral changelog k 22? nebolo to release history? nieco ako - Feb 6, 2005 - Emacs 21.4 released? to si pozeral posledny stable. neboj, onedlho bude 22 stable :)
Mimochodom, vedel si, ze Pixel vyvija nejaky typek z Bratislavi ??
....software na styl gimpu s CMYK podporou a etc etc, pretoze pixel este stale nie je ono
Akurát včera som sa nechal inšpirovať fórom, v pohode sa dá nahodiť cez Wine Macromedia Dreamweaver 8 + čeština. Staršiu verziu MX 2004 sa mi nepodarilo rozbehať v žiadnom distre pomocou nijakého "emulátoru". Z Linuxu môžem odporučiť Bluefish, Quantu, NVU, ale okrem NVU mi nesadol ani jeden z týchto editorov (neovládam dokonale HTML).
quanta + sucast balika kdewebdev3 podpora php aj s debuggerom
vid hw kalibracia priamo monitoru EIZO ColorEdge(R) CG301W 30"
Na tovrbu webu skus Quanta+ (balik kdewebdev), bluefish/screem su slabe
Gimp s normalnym ovladanim.
(ak to nevies, tak to nebolo pisane pre linux)
Prečo sa tý s gimpshopu nedohodnús chlapcami od gimpu anespoja to v záume užívatel?
tomolc
a uz viem preco som si myslel, ze nie je pre linux. 'Deweirdifier' plugin nie je pre linux. a to je prave to za cim tu vsetci placete...
Adds a background window that sits under gimp. It removes the other ten million gimp windows from the task bar and the alt-tab menu and takes control of them itself.
sa mi znalo ze bez toho sa da prezit. Pokial to robi aj :
GIMPshop modifies the menu structure to more closely resemble Photoshop and adjusts the program's terminology to match Adobe's., tak toto zvlada aj gimpshop.
Ale nechcem sa hadat. Deweirdifier som nainstalovany nemal, preto neviem povedat ci ma este aj nejake ine vyhody.
$ program [argumenty] /priecinok/s/obrazkami/ -o vystupny_ebook.pdf
alebo
$ program [argumenty] obrazok1.jpg obrazok2.jpg .... -o vystupny_ebook.pdf
ava - Algebraical Virtual Assembler for Atmel's AVR MCUs
avarice - use GDB with Atmel's JTAG ICE for the AVR
avr-libc - Standard C library for Atmel AVR development
avra - Assembler for Atmel AVR microcontrollers
avrdude - software for programming Atmel AVR microcontrollers
avrdude-doc - documentation for avrdude
avrp - Programmer for Atmel AVR microcontrollers
avrprog - Programmer for Atmel AVR microcontrollers
binutils-avr - Binary utilities that support Atmel's AVR targets.
gcc-avr - The GNU C compiler (cross compiler for avr)
gdb-avr - The GNU Debugger for avr
sdcc - Small Device C Compiler
sdcc-doc - Small Device C Compiler (documentation)
sdcc-libraries - Small Device C Compiler (libraries)
simulavr - Atmel AVR simulator
traceroute-nanog - Determine route of packets in TCP/IP networks (NANOG variant)uisp - Micro In-System Programmer for Atmel's AVR MCUs
ma byt ten posledny riadok
Horsie je to s inymi, napriklad DSP, ked si kupis developement starter kit, tak SW jedine vo Win...
Ja ked hladám nejaký soft vždi si stnovým krytéria - vlastne te sú stále rovnaké:
1 - je dobré ked má kandidát verziu aj pre windows (jeden nikti nevie komu ten soft odporučím)
2 - nesmie byť prehnane záviský od KDE a ani od GNOME - čiže pobeží aj ked tieto prostredia niesu nainštalované - dohodí sa max pár knižníc
3 - musí bez podmienok spĺnať požadované funkcie
čiže prehrávač hudby musí zvládnuť (po doladení) prehrať všetko čo sa týka muziky - mp3, ogg, wma, internetové rádio, a tak... a nie abi som na rádio stahoval další soft...)
4 - nesmie padať
5 - musí sa aktívne vyvýjať=aspoň raz za rok nová verzia
6 - na každú oblasť činnosti používam jeden program:
Audio - Audacious, Grip - chcem nahradiť tak aby bol splnený bod 1
Video - VLC
Grafika - Gimp, Xnview, qcad
Office - OOO, Adobe Reader,
Inerbet - Firefox, Thunderbird, Psi,
Ochrana - AVG, AntiVir, Avast (firewool ešte neviem)
ostatne - celestia, stelarium, googleearth, SciTE, jedit, a tak podobne
- týmto sa snažím vyhnúť problémo a schizofrénii
tomolc
> 1 - je dobré ked má kandidát verziu aj pre windows (jeden nikti nevie komu ten soft odporučím)
Potom musíš byť posadnutý Windowsom a jeho softom. Aj keď máš na mysli asi kompatibilitu.
> 2 - nesmie byť prehnane záviský od KDE a ani od GNOME - čiže pobeží aj ked tieto prostredia niesu nainštalované - dohodí sa max pár knižníc
Ale veď to riešia závislosti a grafické (a iné) knižnice.
> 3 - musí bez podmienok spĺnať požadované funkcie
čiže prehrávač hudby musí zvládnuť (po doladení) prehrať všetko čo sa týka muziky - mp3, ogg, wma, internetové rádio, a tak... a nie abi som na rádio stahoval další soft...)
Nie je väčší probém dosiahnuť v rôznych distrách ak máš prehľad rozchodenie multimédií.
> 4 - nesmie padať
Záleží od distra, verzie desktopu a aplikácie. Tiež som predtým nechápal prečo niektoré aplikácie padajú, všetko je o tom, že máš diferencované jadro, desktop, programy... Keby bolo jedno jadro a desktop na štýl Windows, tiež by nič nepadalo. Ale na druhej strane mať v jadre grafický server nie je výhra.
> 5 - musí sa aktívne vyvýjať=aspoň raz za rok nová verzia
Raz za rok je aktívny vývoj?
>6 - na každú oblasť činnosti používam jeden program:
Ako každý iný... V celku dobrý výber až na pár výnimiek. V prvom rade považuješ AVG za antivirák? A Firehol sa dá nastaviť.
>Potom musíš byť posadnutý Windowsom a jeho softom. Aj keď máš na mysli asi kompatibilitu.
- Nie niesom posadnutý wyndovsom - ale pohybujem sa v heterogénnom prostredí a win je najrozšírenejší OS na desktope. Nebudem preca pod windowsom v u kamoša používať kradnutý photoshop (a učiť sa na ňom pracovať) keď možem používať Gimp s ktorím často pracujem doma..... Nebudem si pozerať fotky v Kuickshow ked Možem použiť Xnview - načo sa učiť ovládať dva programi na tú istú činnosť zvlášť pre win a lin? - nieje to mrhanie časom?
>Ale veď to riešia závislosti a grafické (a iné) knižnice
-áno samozrejme že to riešia. ale skú spresvedčiť ineternetovú stanicu s 800MB HDD že kvoli napr prehrávaču audia musím nainštalovať 50 MB gnome knižníc. Naviše Nemám rát zahádzaný systém.... - ale ide samozrejme skvor o moju preferenciu....
>Nie je väčší probém dosiahnuť v rôznych distrách ak máš prehľad rozchodenie multimédií
- Som si toho vedomí - spomenul som to len pre úplnosť
>Raz za rok je aktívny vývoj?
-Napríklad Psi vydal poslednú verziu (ak som dobre pozeral) minulý rok na jar. Hej samozrejem uvýtam aj častejšie vydávanie nových verzii - najlepšie raz za týždeň - piatkový hromadný update :)
tomolc
Ak máte súkromné problémi neprenášajte ich prosím do svoich príspevkov. Ak sa na niečo alebo niekoho hneváte tak ja za to nemôžem.....
tomolc
A ten "nahnevany mlady muz" je parafraza na generaciu britskych novinarov a spisovatelov polovice 50-tych rokov znamych ako "angry young man". No a tento nick som si zvolil pri prechode na novu verziu shakala, resp. este presnejsie povedane pri prechode na novy server. Skus uhadnut preco?
tomolc
tomolc
Zase ma nepustilo pridat sem prispevok cez Konqueror.
mplayer -vo gl (gl2) fuuuuj :P
http://www.bemroses.net/images/curves.jpg
do coho by si investoval cas? do notepadu alebo emacsu? :D
V linuxu mi chybí CAD program ala CADkey či AutoCAD. Ale když povážím, že ve windows mám AutoCAD načerno stáhnutý s torrentu tak jsem vlastně rád za ten legální Qcad v linuxu.
Hlavní program, co mi však chybí, je GuitarPro!!! pod wine jede, ale sem, jak se mu zachce se slušně seká, prostě jeho provoz není komfortní.
Ano je tu TuxGuitar, Kguitar, na přehrátí GP tabů by v pohodě stačily (sám taby netvořím, jen se učím = přehrávám, ale to by musela být v linuxu kvalitní zvuková midi banka ala RSA pro GuitarPro, zatím o žádné nevím :( )
budem hovorit o softoch na hudbu:
nieco take ako je Sonar, Cubase, Nuendo, ProTools, - audio a midi rekording, toto je vsetko kvalita o ktorej sa linuxu moze len zdat, mal som nainstalovany Ardour ale hned som ho aj vymazal
potom je to kvalita zapisu notovych partitur: Sibelius, Finale, Encore ...
su to intuitivne softy ktore az na Finale ktore povazujem za najpreciznejsie su v podstate lahko zvladnutelne a vysledok je uzasny.
v linuxe som nenasiel ani program ako je WaveLab, je tu nieco ako Audacity ale je to len odvar, proste pre hudobnika nepouzitelne.
este je toho viac ale toto je zaklad
$800 - Cubase
$2000 - Steinberg Nuendo 3
$250 - M-Audio Pro Tools M-Powered Recording Software
-----------------
82 000 SKK na jednej strane...
... a free + open software na strane druhej
Na to aby takyto specializovany softver vznikol je dolezite byt zrejme profik v audio oblasti. Aby si to vedel naprogramovat potrebujes byt profi programator. Bohuzial tieto zrucnosti sa obvykle nestretnu v jednej osobe.
Ak nie si programator, jedine co mozes spravit je kompletnu analyzu / zadanie programu (podla screenshotov typujem tak 100 stran). Je to na par mesiacov roboty ale zvysuje to sance ze sa toho nejaky programator chyti. Lebo obcas by aj programatori chceli ale nevidia do danej oblasti takze to robia tak ako je to pre nich najlepsie, co zial nieje to co chcu audio-ludia.
Ja si skutocne viem predstavit projekt "Analyza profi audio programu na zelenej luke pre linux", bol by to pre komunitu urcite prinos. Ale este raz zdoraznujem, analyza NIEJE zoznam funkcii spisany na jednej A4!
mozno neuskodi ak sa skontaktujem s ludmi co programuju a budem sa informovat co vsetko ma ta analyza obsahovat.
inak v podstate mam nainstalovany linux na PC aj na notebooku a som spokojny
Prečo si ich nenainštaloval cez wine. Ja som tak na mojom HP nainštaloval ovládač, cez wine a skopíroval si ten jeden súbor. A na rozbehanie mi vôbec windows nebolo treba.
blokovaci softik;-)
NEVIEM, CO NA TOM LINUXE VSETCI VIDIA...o:)
k debianu:
Jun 23 17:48:04 debian-xen kernel: php5-cgi[3131]: segfault at
00007fffbc9f0ba8 rip 000000000064abd5 rsp 00007fffbc9f0bb0 error 6
STABLE balicek na novom servri...
hmm, cgi?
jj, cgi :) bug som uz reportoval... dufam, ze ho rychlo opravia
Linux je jednoducho krasa.
No a na linuxe mi chyba:
Prechod je dost tazky ked je niekto zvyknuty na windows. Neviem ze co kde hladat a podobne, treba studovat rozne fora a hladat a hladat.
Chybaju urcite niektore aplikacie z windowsu.
Preinstalovanie Linuxu je dost zlozite. Osobne som to este neskusal, ale z toho co som sa dozvedel viem ze je to dost zlozite.
Momentalne som zacal na Ubuntu 7.10 - uplne vyhovuje pre zaciatocnikov a je k tomu dostatocna podpora a dost for. Uvidime ako sa to vyvinie.
Tak asi to je vsetko. Ak este mi nieco bude chybat tak urcite pridam.
Mozes to niecim dolozit?
Pokial viem, tak Linux vyuziva najme GNU/GPL a MS preferuje uz od minuleho storocia BSD licenciu, ma na to dost dobry dovod.
Savage2, Runes of Avalon 2.
Alebo hry od Linux Game Publishing.
Tiez vsetky komercne tituly od id Software (Doom, Unreal Tournament, Return to Castle Wolfenstein, Quakewars, ...) boli, su, aj budu tiez pre Linux.
Valve (HalfLife) uz portuje svoj STEAM, aby bezal pod Linuxom.
nasiel som nahrady ale:
-su pomale (pomaly to nabieha)
-nemozem k poznamkam pristupovat z viacerych miest na inete (zdielanie)
- nefunguje cut-paste (cut napr. vo firefoxe, a nasledne paste ale aj s obrazkami..)
takze zatial musi stacit OneNote + Share PointPortal
--- bohuzial----
To je diskriminacia. Preco nemoze clovek pod Linuxom hravat poker?
Keby sa spojila firma co robi Ardour s Rosegarden a spojili to tak by z toho bola krasna alternativa Cubase.Teda aspon myslim.V ardoure mi chyba midi a to pathovanie sa mi moc nepozdava.Proste jeden plnohodnotny software na hudbu.
Bol by som ochotny si ho aj kupit za rozumnu cenu.
Viem ze Ardour chysta midi ale neviem,neviem.
Inak nic proti,len som rozmaznany windows music softwarom....
Myslim ze je aj najlepsie ale potom je dost zname aj studio 64 postavene na debiane a JAD na opensuse.Ten jad sa mi zdal dost taky nedokonceny.Vela mi tam toho nefungovalo.
Treba samozrejme rt jadro aby to dobre slapalo.
http://ubuntustudio.org/home
Radsej by som si do opensuse nainstaloval tie hudobne veci (len problem rt jadro)
alebo v pripade
ak sa da dat na jeden comp 2x linux tak by som si dal jedno distro na hudbu a jedno len tak
na internet a take beznejsie veci...