Linux v skolach
Pokial sa tam Linux nepresadi v buducnosti nema sancu. Podla mna je vzdy lahsie vychovat ako prevychovat.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
To je tak dnes bez ponuky nie je odbyt. Alebo predlozit nejaky plan na ministerstvo skolstva. Jednoducho dat vediet o tom ze tu existuje nieco ine ako Windows, lebo oni o tom neveidia.
Keby tak Linuxova komunita ponukla skolam nieco zaujimave pre nich a deti zacali pracovat s linuxom to by bolo super. Viem ze by sa to vratilo az za par rokov ale vstepilo by sa to nasich korenov.
Lebo u nas na skole (cca.)90% PCs ma Firefox a 100% OOo... Takze na tejto strane to az take zle nie je (IMHO).
co sa ti na tom nezda?
:D
// Aj keby bol OOo browser, dva browsery mozu byt naraz nainstalovane na jednom PC :)
Rozbit Windows uz v prvych skusenostiach ludi s pocitacmi.
(Hotelová Akadémia Ľudovíta Wintera v PN)
Na druhej strane by sa mohol presadit aspon Firefox a Open Office. Zial linux sa asi na stredne a zakladne skoly len tak jednoducho nedostane. Smutne ale je to tak. Dufam ze VS su na tom lepsie co sa tyka postoja k Open Source Softwaru.
A hlavne aby som nezabudol v prezentacii sa nesmie zabudnut na AisleRiot Solitaire...stym zabodujeme u uciteliek!
2.) Drobne peniazky myslim netreba, staci vela dobrovolnikov, ktori hotove video stiahnu, napalia a poslu. (cize prispevok nebude financny - ciste DVD predsa doma kazdy ma)
3.) Vo videu by malo byt spomenutych co najviac programov, o ktorych si myslia podivne veci (internet = exploder; tabulky = excel) + nejake ich vyhody (okrem toho, ze su zadarmo). A s tymi hrami -> + ukazat im nejaky trik, ako lahko vyhrat :)
4.) Nemal by to byt len suchy vypocet faktov
5.) rad sa do toho projektu zapojim.
Ine odbory o linuxe ani netusia!!!!
Aspon nieco ;)
guba mozes mi poslat Tvoj email na moj temp email brutto@post.sk? Mohli by sme to rozobrat...
Po dlhom usili tam hodili aspoň firefox.
No ale netreba to vzdavat. Predsa to nevzdame pre ludsku hlupost! Smutnejsie je ked to je hlupost niektorych ucitelov, ktori maju byt nas vzor. Treba skusat a chytit sa kazdej sance co pride...
Postupom casu sa urcite nejaka Ta skola chyti...ako Linuxaci vieme ze budu spokojny...a potom verte tomu ze sa to rozbehne...
Da sa tomu trochu lesku z vysledkami.....
A sme za vodou...
Jedno je ale iste bez boja nikto nevyhral!
a pre odvratenie skepsy ... dnes ma pozval aj na tuto temu si pokecat v stredu osobne starosta MČ petrzalka ...
K MC Petrzalka...keby to vyslo treba to poriadne vyhlasit do sveta....
Ja si totiz myslim ze Linux ma slabu reklamu medzi ludmi.
>
> 29.01.2007 15:51 | Link
> Na VŠ je to celkom v poho, teda aspon na tej nasej, no takto to funguje iba na odboroch zameranych na IT!!!
> Ine odbory o linuxe ani netusia!!!
By si sa divil na stavenej fakulte stu je normalne nahodeny dualboot linux/xp
Inac ani uctovnicky software dnes pod linuxom nieje problem. U nas pouzivame nemenovane komercne uctovnictvo, ktore mame rozbehane pod wine, dali sme sekretarke ikonku uctovnictvo na plochu a jej je fakt uplne jedno aky OS ma ked tam ma internet a rovnake uctovnictvo na ake ju zaskolili.
(A ked im este pohrozi BSA ze kolko maju na obecnom nelegalneho softu myslim ze to pojde jedna radost)
Ten navrh na predaj PC s Linuxom je dobry napad. Ale je k tomu treba zamestnat tak tisicku operatorov na hot-line. Predavame PC a notasy, nieco podobne mame v plane, ale bojime sa toho. Vychadzajuc z praxe s Winom, kde navyse je podpora Mrkvosoftu, to bude viac ko tazke. Netreba sa vsak vzdavat.
táto :)
Dik
silne slova. ja teda neviem ako je tomu na zapadnom Slovensku, ale na vychode som sa s tu spominanymi problemami nestretol. Som ucitel informatiky na strednej skole a infovekovu ucebnu mam vybavenu dual bootom na vsetkych PC WinXp/SuSE10.2. Pred 2 rokmi sa stvrtaci cely polrok linuxu venovali, mali to v ucebnej osnove. Pri preberani OS s prvakmi im ukazujem jedno aj druhe (berylom su nadseni). Na kruzku vypoctovej techniky pouzivame linux (quantu) pri vyuke web designu. Cela ucebna je pripojena na net cez linuxovy server kde bezi privoxy, squid, dansguardian a lokalne aj e-mail server pre potreby vyucby. Ziaden lanSuite. Ak sa pouziva Xp tak studenti nemaju ani paru o Internet Exploreri. Maju zakazane ho pouzivat. Na net jedine s Firefoxom.
Co sa tyka VS, tak tam je situacia celkom ina, na informatike je Linux vsade. Na VS sa vseobecne win na vyucbu moc nepouziva, napriklad grafici na VSVU maju Apple.
Co sa tyka uctovnictva, moj bratjeden cas rovijal projekt uctovneho pre Linux s nazvom tucniak, no neviem ako je na tom teraz...
no tak to brzdi. predsa ta nemozu nutit suhlasit s M$ licenciou, navyse este aj s tou akademickou!
Nedopadlo dobre :D. Wordy (vsetky verzie) to rovno zhodilo. Ale co uz .. ked nechcu pdf ...
Fakt, prisposobovat sa formatom od MS nie je moc dobre riesenie ...
Ja normalne co napisem v OOo mozem otvorit vo Worde, bezne to tak robim, napisem nieco v OOo vo Fedore a nasledne otvorim vo Worde v OSX (v nom sa OOo neda pouzivat)... aj do skoly som to tak robil.
Ale spozoroval som jeden maly rozdiel. Ked si niekto v skole v Win otvori .doc dokument, co som ja napisal v OOo, ma takňm take nepekne sive ciarocky medzi slovami...nechapem, v OSX mi to nerobi...nema to nieco spolocne s nejakymi metadatami co vytvara OpenOffice ked uklada do .doc?
A samozrejme kazda aktivita a pomoc su vitane.
--
m
Všimnite si nenápadného tučniaka vľavo pred adresou
http://www.chtf.stuba.sk/kfch/kfch/index.php?page=chf2