Linux a strihanie videa
dalej aky je rozdiel medzi balickami s priponou .tar .rpm a dalsie?
A napr. ked uz si najdem nejaky program tak mi pojde aj na mandrive aj na gentoo a pod ??
thnx
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
RPM su len pre RedHat, Fedoru, Mandrivu, Suse, a niekolko dalsich distribucii ktore su zalozene na rpm balikoch. "rpm" je cosi ako "msi" vo windows. msi ale na win95 nespustis pretoze je to iny system, preto rpm v gentoo nespustis ale to nieje tak ze zatial to v gentoo nespustis, proste gentoo vyuziva iny balickovaci system, debian iny balickovaci system. Dolezite je ale toto:
1. bezny uzivatel nepotrebuje o balickovacom systeme nic vediet
2. bezny uzivatel by nemal instalovat mimo balickovaci system.
Ak mas Mandrivu instaluj z repozitarov mandrivy. Ak mas suse, instaluj z repozitarov suse.
Napr debian ma 16000 balickov v repozitari, myslim ze je tam skoro vsetko. Ak predsa len existuje softver ktory nieje v repozitari tvojej distribucie, program sa musi skompilovat zo zdrojovych kodov.
Zdrojove kody byvaju obvykle zbalene v .tgz, .tar.gz, .tar.bz2 a podobne. Program ako obycajny user skompilujes a nainstalujes do tvojho domovskeho adresara (typicky ./configure --prefix=~/; make; make install). Z tvojho domovskeho adresara mozes program spustat alebo (ak to vies) mozes spravit balicek pre tvoju distribuciu a dat ho do repozitarov alebo o to niekoho mozes poziadat. Potom ked uz je balicek v repozitari tvojej distribucie ho mozes normalne nainstalovat horeuvedenym sposobom pre bezneho uzivatela.
Zhanas teda nejaky konretny softver resp. soft z nejakej kategorie pre tvoju distribuciu. Preformuloval by som tvoju otazku takto:
Predmet: Strihanie videa v mandrive
Neviete niekto ako sa vola program na strihanie videa (nieco v style adobe premier), mam mandrivu. Ako potom tento program nainstalujem? Som zaciatocnik. Chystam sa vyskusat aj gentoo takze by som bol rad keby ten program neskor fungoval aj v gentoo. Vdaka
.
.
no a takze povodna otazka....Neviete niekto ako sa vola program na strihanie videa (nieco v style adobe premier), mam mandrivu. Ako potom tento program nainstalujem? Som zaciatocnik. Chystam sa vyskusat aj gentoo takze by som bol rad keby ten program neskor fungoval aj v gentoo.
Viem o Cinelerra, kde je odkaz z tejto stranky...no tam sa mi vsak zacne stahovat nejaky 30MB subor, nepredpokladam, ze sa vyrovna k premiere..okrem toho je to s priponou tar.bz2...
takze sem sa s odkazmi a s intuiciami ktore ma dovedu k cielu, diky :)
Balicek nikde na internete hladat nemusis. Prave to je cela pointa repozitarov v distribuciach a balickovacieho systemu. Spusti si nastroj na instalaciu balickov v mandrive (yum alebo tak nejak sa to vola) a nainstaluj to v tom. Skus niekde v menu najst "pridat program" alebo take nieco a tam zadaj "cinelerra" alebo "kino" atd... ak mas internet tak ti ten nastroj balicek vyhlada sam
http://cvs.cinelerra.org/
S instalaciou moze byt obcas problem, ma to mnoho zavislosti a treba sa s tym naucit pracovat. Vyskusaj pohladat binarne baliky pre tvoju distribuciu. Asi nema tolko efektov a moznosti ako Premiera, ale blizi sa jej to.