eng-sk slovnik pod linux
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Su tam aj odkazy na slovniky:
Zo stranky Stardict som si stiahol aj pre Linux --> Ubuntu Linux deb, lenze pri instalacii mi to vypisalo, ze sa to nepodarilo nainstalovat.
Tak som si niektory zo stiahnutych slovnikov skusil prekopirovat do usr/share/stardict/dic no vypisalo mi to ze nemam nato prava.
Prosim o radu ako to tam nakopirujem pretoze neviem ako sa to robi v terminali (poznam iba apt-get install), alebo ako to rozchodim ???
(mimochodom podarilo sa mi cez Synaptic tam nahodit Ang-Cz slovnik, no chcel by som viacej)
Dakujem za kazdu radu ..
Vo všeobecnosti je odporúčané nainštalovať verziu z internetového zdroja balíkov, pretože zväčša býva lepšie podporovaná.
Tu hlasku som zavrel a dal instalovat balik, potom som zadal heslo a zacala sa instalacia, po dokonceni mi to vypisalo ze nepodarilo sa nainstalovat balik stardict ... blabla a ked som roztvoril terminal bolo tak toto :
Čítam databázu ... Momentalne je nainstalovanych 108671 súborov a adresárov ...
Pripravujem nahradenie stardict 3.0.0.1 ( cesta k suboru.deb) ...
A co sa tyka toho sudo, to som nepouzil lebo cez terminal to neviem ...
Okrem toho ako som uz uviedol stiahol som si slovniky zo stranky a potrebujem ich asi nakopirovat do toho usr/share ... lenze to cez terminal neviem, takze by som potreboval porad ako nato cez ten termina (presny prikaz ako sa kopiruje) ...
sudo chmod 644 /usr/share/.../slovnik
zapol som terminal a zadal prikaz ::
sudo cp /home/moje_meno/stardict-distd-2.4.2.tar.bz2 /usr/share/stardict/dic
potom som zadal heslo a ...
a napisalo toto :
cp: nie je možné stat() `/home/moje_meno/stardict-distd-2.4.2.tar.bz2': No such file or directory
ten druhy prikaz som potom skusal a tam tiez napisalo toto:
chmod: nie je možný prístup k `/usr/share/stardic/dic': No such file or directory
co teraz ?
sudo apt-get intall stardict
Preto sa to snazim nejak spojazdnit a kedze nie som vobec dobry s pracou s terminalom, chcem sa dozvediet co najviac ...
Ale bez pomoci to neide, potrebujem niekoho aby mi vysvetlil co mam robit ...
sudo apt-get remove --purge stardict
sudo apt-get install stardict stardict-english-czech
Dobrý Javácky slovník je PEKI Dictionary s celkom slušnou databázou rôznych jazykov.
a tam vloz prikaz
gksudo nautilus
najdi /usr/share/stardict/dic/
tam vytvor adresar napr. example-dict
do tohoto adresara ( /usr/share/stardict/dic/example-dict/ )
nakopiruj tie stiahnute slovniky (kazdy slovnik obsahuje 3 subory : nieco.dz , nieco.idx , nieco.ifo) , potom spusti stardict a v jeho nastaveni (sprava slovnikov) by si mal vidiet ten pridany slovnik.
Netreba ti vobec slovniky v .deb tvare, lebo ich lahko skopirujes do toho adresara.
(inak nepovedal som ze nechcem konzolu, len ze v nej neviem moc robit, ale rad sa to naucim)
este nieco -- co presne znamena gksudo nautilus a co to presne robi ??? Da mi to prava prezerat subory ako root ???