KTeaTime

Sekcia: Aplikácie & Desktop 01.04.2007 | 22:33
Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
Neviete náhodou načo slúži program Varič čaju (KTeaTime). Mne to pripada ako nejaký balast, ktorý treba vyhodiť.
Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
    • Re: KTeaTime 01.04.2007 | 22:37
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      ano, ako dlho si mas varit caj a pripadne ta upozorni.
      • Re: KTeaTime 01.04.2007 | 23:15
        Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
        Ja hotelák by som nevedel ako dlho variť čaj? Preč s tým programom.
        Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
        • Re: KTeaTime 01.04.2007 | 23:36
          WlaSaTy   Návštevník
          tak schvalne:
          ako dlho sa vari Golden Yunan a aka tepla musi byt voda?
          ako dlho sa vari caj na rusky sposob v samovare?
          • Re: KTeaTime 01.04.2007 | 23:56
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            aky je postup pri priprave sypaneho earl grey caju alebo sypaneho jasminoveho caju? (podotykam, ze ja ani WlaSaTy nesrandujeme - myslime to vazne, nakolko tie pripravy su odlisne!)
            • Re: KTeaTime 01.04.2007 | 23:58
              Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
              LOL :D
              "IB, thy name is homework." -- IB
            • Re: KTeaTime 01.04.2007 | 23:59
              Avatar borg Fedora  Administrátor
              preto pijem len instantny caj v prasku :)
              • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 00:00
                Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                instantny cas v prasku? este vacsie lol :D
                "IB, thy name is homework." -- IB
            • Re: KTeaTime 29.04.2007 | 16:45
              Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
              earl grey - čierny čaj - Je to klasický čierny čaj s trochou citrusovej šťavy (pomarančovníka).
              Hodím sem takú zaujímavosť, že chuť pomarančovej šťavy má za úlohu zakryť odpornú chuť čierneho čaju.
              To je asi všetko čo viem o Earl Grey.

              Jasmínový čaj
              Príprava neni vôbec jednoduchá. Okvetné lístky sa zbierajúskoro zrána, kedy sú najčerstvejšie a skladujú se na chladnom mieste. Jasmín sa spracováva v nočných hodinách, pretože iba vtedy sa kvety úplne otvoria a sladko voňajú. Tesne pred tým, než sa roztvoria sa položí k lístkom sušeného zeleného čaju a spoločne sa dosušia. Usušený čaj prelejeme vriacou vodou a necháme vyluhovať cca. 6 minut.
              Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
            • Re: KTeaTime 29.04.2007 | 16:47
              Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
              Ináč týmto ste ma (SKORO) dostali chalani. :)
              Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
          • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 02:16
            Cyyy   Návštevník
            Neviem ale nepredpokladam ze mas hned pri kompe samovar na USB......a vobec pochybujem ze pol percenta ludi na slovensku ma samovar, a z toho kolko z tych ludi ma este k tomu aj Linux. K tym zvysnim cajom, sak kazdy si moze caj urobit jak chce - nie vzdy oficialny ritolezecky postup je najlepsi. Ked dakto zisti ze mu Earl Gray chuti viac ked si tam nasype cajovu lyzicku hliny ta to uz raz tak bude. Inak suhlasim ten program je na prd. Akurat ked uz neni sa s cim obhanat pred windowsakmi ta taky zufaly krok :D
            • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 02:24
              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 13:14
              WlaSaTy   Návštevník
              ROFL

              samovar na usb, bol si s tym uz u psychoterapeuta?

              mimochodom, vecsina ludi ktorych poznam a pouziva linux ma zalubu aj v dobrom caji. taketo programy nesluzia primarne ako pseudozbytocna kucharka na sackovany piggi caj ale ako informacia na kolko ma zohriat vodu v kanvici (odhadom podla hluku uvolnujucich plynov :) a aby to cloveka upozornilo kedy ma ten caj vytiahnut. dost casto sa stava ze preluhovany caj potom zhornke. najcastejsie to clovek neodhadne pri jasmine a potom sa to fakt neda pit.

              ano, niekomu sa to moze zdat zbytocne ale ja tam nepatrim. kedysi som si planoval spravit nieco podobne ale potom som sa na to vytoto. predsa len cvik je cvik :-)

              ps.: dalsie typy varenia caju (zalievanie na viac krat a podobne) uz vynecham ...
              • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 13:32
                Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
                .....existuje však "usb zohrievač" (alebo ako to mám nazvať), ktorý Ti čaj (no nemusí to byť čaj) zohreje. A tiež tuším niečo také na chladenie, ale s tým už si nie som istý. :P
                • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 14:12
                  WlaSaTy   Návštevník
                  tie usb hovadinky dokazu trosku udrziavat teplotu ale aj to tak ze sa zdrzim komentarov. skus sa pozriet na to aky prud dokaze dodat usb a pochopis co je to za blbost.

                  zatial som videl len jeden varic ktory bol ako tak pouzitelny. Jednalo sa o komp do ktoreho vsetkych slotov boli napchane USB karty a cele to bolo zdrotovane, no proste dokaz moznosti, to si ten caj mozes radsej ohrievat nad cpu, to ma vyssie teplotne vyzarovanie.

                  PS.: najvecsiu haluz co som videl do kompu, bol destialtor vodky ktory chladil CPU na standardnej teplote ~75C.
                  • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 18:32
                    Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                    ROFL destilator vodky ako chladic :D
                    "IB, thy name is homework." -- IB
                    • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 19:45
                      Avatar srigi   Používateľ
                      To by sa Ti hodilo ku kompilacii :)
                      • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 21:52
                        Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                        Co? ta vodka alebo chladic? :D
                        "IB, thy name is homework." -- IB
          • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 11:06
            Avatar pro.file SuSe 10.2  Používateľ
            a ked uz ideme este hlbsie, dva sposoby varenia Pu-Ehru s presne nacasovanim davkovanim caju do vriacej vody. Ovladas? :)

            keby ta utilitka zvladala casy varenia zo vsetkych cajovych provincii, spokojnost uplna...
            ... www.hz-design.net ...
          • Re: KTeaTime 29.04.2007 | 16:25
            Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
            Golden Yunan - čínsky čierny čaj. Pestuje sa v provincii Yunan. Zberá sa výlučne na jar. Milovníci čajov ho obľubujú, kvôli jeho výraznej korenistej chuti. jeho lístky sú sfarbené do zlata.
            No viac ti o ňom nepoviem. Snáď že voda nesmie byť úplne vriaca. Neviem ti o ňom viac povedať.

            O tom čaji na ruský spôsob:
            8 čajových lyžíc čaju, vriaca voda, mlieko, kockový cukor, presladené ovocie alebo zaváraninu, podľa chuti citrónová šťava alebo smotana

            Čaj nasypeme do vopred zohriatej nádoby, zalejeme vodou, necháme 5 minút lúhovať; potom esenciu prelejeme do čajovej konvice.
            Každý si sám naleje do hrnčeka hotovú esenciu a doleje ju vriacou vodou. Podľa chuti je možné pridať citrónovú šťavu alebo smotanu (kondenzované mlieko). Ruský čaj sa pije cez kocku cukru. Cukor môžeme nahradiť presladeným ovocím alebo zaváraninou.
            Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
            • Re: KTeaTime 29.04.2007 | 18:49
              WlaSaTy   Návštevník
              ten Golden Yunan ma po vyluhovani mierne zlatavu farbu namiesto ciernej ako to zvykne byt u ciernych cajov, ale pri sposobe triedenie biely, zeleny a cierny spada do kategorie ciernych cajov i ked je skutocne zlaty :-)

              a ten rusky caj sa moze varit nielen 5 minut ale aj zopar hodin, rusko je velke samoderzavie.
            • RE: Re: KTeaTime 24.04.2021 | 13:27
              Avatar vend123   Návštevník

              Jen poznámka o pití přes cukr: Ruský cukr byl ve velkých podlouhlých samostatně balených kostkách, ze které se kousek odlomil zuby a přes kousek kostky se srkal čaj, někdy z podšálku (aby rychleji vychladl). Bylo to proto, že cukr byl velmi tvrdý a špatně se rozpouštěl. Jinak Rusové pijí čaj z broušených (nebo jen zdobených) skleniček v cínovaném zdobeném držáku (zdobení tepáním a gravúrou) a pokud se přidává zavařenina, nejlepší je klikvová :-)

    • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 00:06
      Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
      taketo info bolo v portage:
      Description: KDE utility for making a fine cup of tea

      uz len z haluze si ho idem zkompilovat :D
      "IB, thy name is homework." -- IB
    • Re: KTeaTime 02.04.2007 | 09:49
      Avatar chatpall   Používateľ
      Preco balast? Je to prepotrebny program pre milovnikov caju. Ak vam nevyhovuje tak ho vyhodte. No nie?
      NERUSTE TENTO UCET!!!