Ako ma sklamalo ubuntu
Po tom ako mi nenastartovalo awesome wm ( co je pre mna de facto jedine schopne prostredie v linuxe a unixe ) som sa nasral a pokusil na nastartovat aspon gnome..
Ostal som zhrozeny :) http://i40.tinypic.com/ing0gh.jpg Videli ste uz nieco taketo ? :)
Dovod preco si uz v zivote ubuntu nenainstalujem na desktop som prave nasiel. Resp. si tam uz v zivote nenainstalujem nic, co sa vydava vo verziach a nic co sa vydava tak casto.. :)
Ja som prešiel na aktualny debian (5.0, aka Lenny) je verziami balíčkov cca na úrovni Ubuntu 8.04, niektoré balíčky sú ešte trošku staršie (napr. gnome).
Som vsak na pochybach s tym, ci na notebook nahodit Kubuntu.. Bojim sa toho, ze sa mi to stane zas
aj ked vdaka zalohovaniu /home je dlzka novej instalacie zavisla len od rychlosti stahovania balikov
ale zase ked si to tak zoberiem ze ked som si po 2 ci troch mesiacoch bez spustenia dal aktualizovat debian sid tiez padol (aj preto sa vola unstable)
Ja som sa už poučil, že upgrade Ubuntu jedine cez novú čistú inštaláciu.
a zatial som s novym ubuntu spokojny dufam ze vydrzi aspon do dalsieho LTS
Chcem vsetko aj pri vypinani a zapinani vratane loginscreenu. Nielen po prihlaseni uzivatela. Po prihlaseni uzivatela viem vzhlad zmenit na 9.10 na strojoch ktore boli upgradnute ale pri cistej instalacii mi cela 9.10 schema chyba.
zmena loginscreenu: pomohol GOOGLE
logo a pozadie loginscreenu sa da menit v ubuntu-tweak, rovnako ako prehodit ovladacie gombiky onka doprava a mnozstvo dalsich veci
a kedze PC vzasade len uspavam boot som neriesil (neviem ci sa este pouziva usplash - ten sa dal pekne nastavit)
ak si chces zmenit boot/login screen podla pozadia odporucam http://gnome-look.org/content/show.php/desktop+background+as+xsplash+%2B+gdm?content=114984
btw osobne mam radsej prehladny textovy boot v Archu :)
skus kuknut sem mozno si pomozes sam : Ako vytvorit vlastnu temu
je tam odkaz na tvorbu gnome tem aj kde tem
a niektore casti toho navodu sa mozu viazat na ubuntu (napriklad program obsiahnuty v balickovacom systeme) ale to by nemal byt neriesitelny problem v pripade pouzitia inej distribucie
ak mas cas a chut sa ucit pozri sa na distribuciu ARCH LINUX a podla zaciatocnckej prirucky alebo instalacnej prirucky (odbornejsie popisany obsah zaciatocnikej) si vytvoris "vlasny OS"
instalator ti nainstaluje jadro a zakladne terminalove nastroje a uz je len na tebe ake prostredie a ake sluzby sa budu spustat
ale nie je to cesta pre zaciatocnikov,
ak ti robi anglicita problemy velka cast tyhc priruciek je tam aj v cestine
ale to nebude uplne vlastyn os lebo to bude arch, ak chces naozaj vlastnu linuxovu distribuciu pozri sa na stranku : LINUXFROMSCRATCH alebo aj na dokumentaciu VDL
skor si treba zvyknu ze vsetky nastavenia sa robia v konfiguracnych(txtovych)suboroch kde sa neskusenemu orientuje horsie ale po case sa na to da zvyknut
toto v podstate vylucuje gentoo, kedze pren je len par (ak vobec) predkompilovanych balikov a kazdy jeden program je treba kompilovat zo zdrojoveho kodu (v konzole - klikatko na to asi nebude)
na indentifikaciu co ktory prikaz robi pomoze man ( man prikaz - vyhody pouzitie daneho prikazu) a urcite najdes mnozstvo pomocok na googli (aj tu medzi otazkami pre zaciatocnikov je zoznam prikazov)
v kazdej distribucii si mozes doinstalovat prostredie ake len chces, rozdiel je len v zlozitosti a potrebnom case (ubuntu-par klikov a par minut, gentoo-par prikazov a veeela casu-aj cele dni)
s najjednoduchsou distribuciou to nie je jasne ale v principe su to mainstreamove distribucie : ubuntu a jeho odrody (kam patri aj MINT ci KUBUNTU) openSUSE, mandriva, pclinuxos ci fedora (mne sa zda zlozitejsia ako ostatne)
slovenku lokalizaciu je mozne mat na kazdom systeme, zalezi len od toho ako su prelozene jednotlive baliky/programy
ak chce jednoduchu distribuciu kukni hore, ak chces nieco uplne prisposobene ale zlozitejsie daj si ARCH poskytuje vyhody ako balickovaci system (setri cas - narozdiel od gentoo) a zaroven si vsetky nastavenia robi uzivatel podla potreby (rovnako ako v gentoo) a je to rolling distro (nema verzie ako ubuntu - po aktualizacii je system najnovsi aky moze byt)
tak v tom pripade sa do archu nepustaj, a do gentoo vobec, pekne zostan pri minte
BTW ten arch vo virtualboxe, nenabehol GRUB alebo vobec nic ? nejaku chybovu hlasko to muselo vyhodit, krok nastavenia systemu nie je potrebny robit pri instalacii tie konfiguraky mozes zmenit hocikedy neskor (a musis lebo v nich sa vsetko nastavuje)
a terminal v grafickom prostredi je rovnaky ako ten bez neho, taky isty mas aj v minte stlac si CTRL+ALT+F1 (az F6) CTRL+ALT+F7 ta vrati do grafickeho prostredia. v distribuciach ako gentoo a arch je to jedniny sposob ako nainstalovat prostredie
..nehovoriac o tom, ze distro je takto viac prehladnejsie a cistejsie ako ked je tam milion grafickych nastrojov na nastavovanie systemu, co mozem sa spravit v konfigurakoch, a dalsich milion gui multimedii ktore tromfne MPlayer.GUI istalujem len to co sa konzolovo riesit neda, alebo to neviem
samozrejme vyuzietie terminala ked daco nefunguje - jedien tak sa daju krasne odcitat chyby
no ale klikatka sa teda nedockas
ale odpovedou na tuto tvoju otazku je aj to ze to povoluje kazda distribucia, kazda ti dovoli zmenit prostredie aj zmenit jadro a vsetky baliky
distribucia je hlavne o repozitaroch (respektive ich neexistencii - gentoo)
je pekne povedat ze nainstalujem si jadro a potom gnome, ale odkial ?? ked nemas repozitare (takmer kazda distribucia ma ine - niektore zdielaju navzajom) musis instalovat kompilovanim zo zdrojovych kodov (ako v gentoo) a na to klikatko teda nieje
potom este existuje cesta minimalnej instalacie daneho distra ako napriklad ubuntu minimal CD ktore ma do 15MB a nainstaluje ti len jadro a synaptic a ty si vyberies vsetky ostatne potrebne baliky s tym ze mas k dispozicii rozsiahle ubuntu repozitare (poskladat takyto system je ovela zlozitejsie ako sa zda)
Najprehladnejsi CMS bude pre teba aj tak ten, ktory si sam naprogramujes. Pri ostatnych stravis priblizne ekvivalntne mnozstvo casu skumanim zdrojakov.
Samouk je v tejto oblasti uplne bezna vec, asi vacsina pouzivatelov GNU/Linuxu na tomto portale zacinalo tu (vratane mna).
Áno s týmto vláknom si už daleko, daleko OFF TOPIC a preto Ta chcem poziadať, aby si sa príspevkami alebo vrátil k novému Ubuntu alebo si založil novú diskusnú tému, ktorá rieši Tvoje otázky.
Ď.
:-)
Momentalne mam 8.04, medzistanice som vynechal a aj s tou cistou instalackou pockam aspon do 10.04.1
tak to závidím a držím palce, nech to vydrží :-)
ja som toľko šťastia nemal, ani keď som išiel z 8.04 na 8.10, ani z 8.10 na 9.04 a ani na 9.10, ale ten som zatratil úplne, lebo mi v ňom niekedy nešla TV karta
Je to uplne proti logike.. :) Wifi, externy monitor, skenery, tlaciarne, sprava nfs, ssh, wep kluce, rsa kluce... To sa mi kazdeho pol roka nahadzovat na novo nechce :)
a asi najhorsia vec co moze zaciatocnik urobit a dostat sa tym do dependency hell a po upgrade do totalne nefunkcneho systemu je miesanie balikov z roznych vetvi(novsie baliky do starej+pouzivanie Debian bal.)
a gentoo neni problem nainstalovat/aktualizovat...kazdy snad dokaze copy & paste z handbooku...aj ked zide sa aspon tusit ktoru volbu vybrat lebo skoncite ako ja s kernel panicom :D (prave ako maly 14r chalan som nic ine nerobil iba bezhlavo kopiroval)...horsie je to s pouzivanim a riesenim chyb ktore urcite na seba nenechaju cakat :)
Nevidim dovod preco by si musel kazdy polrok menit verziu. Staci kazdych 18-24 mesiacov.
U mna zmena na novsie prichadza do uvahy jedine vtedy ked v aktualnej nefunguje nieco dolezite tak ako ma. Preco by som mal menit to co fici dobre?
Mimochodom, ten google panel, "prekvapil" aj mňa.
Som zvedavy za ako dlho pribudne moznost "Hladat osobu v socialnych sietach" alebo "Zistit kedy bol niekto naposledy na nete" a dalsie hi-tech google zasahy do sukromia
Inac osobne som zatial vacsinou upgradoval a nic sa nestalo (len raz pri upgrade na alfa verziu sa mi rozsypal balickovaci system:-) ).
Asi som jeden z mala jedincov, co si na Ubuntu nemozem stazovat.
Asi som jeden z mala jedincov, co si na Ubuntu nemozem stazovat.
Mozno mam len male naroky na kvalitny system...
V každom prípade Debian ma chytil za srdce a tí čo ho majú vedia o čom hovorím.
Myslim ze toto je problem vsetkych tych co hladaju chybu iba v OS, a nikomu nenapisu ze nan linuy nainstalovany v hodinkach a nevjem preco mi nejde graficke rozhranie.....