Nefunkcne ctrl+alt+f1 ">pod ubuntu 10.04
Vopred dakujem
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
/etc/inittab
;)ale prepnutie do konzoli aj tak nic neriesi, ty musis stopnut X server a to tymto prikazom:
sudo service gdm stop
konfiguracia uvesafb pre:
Ubuntu/Debian
Gentoo
Arch
cat /var/log/Xorg.0.log | grep 'as autoconfigured driver 0'
s nvidia driverom su na notebookoch obrovske problemy (napr u mna GT330M), az posledna verzia ovladacov 256.53 je o cosi lepsia (na Sony Vaio F11 islo vsetko az na konzolu)
PS: ja radsej pouzivam nouveau kde 2d akceleracia ide uplne bez problemov, KMS tiez a predovsetkym to podporuje XrandR 1.2 :)
Pretože máš tak rád linuxovú distribúciu Fedora, poradím Tebe a všetkým, čo majú nové karty na NB a Fedora 13 niečo čo som už vyskúšal (na inom NB v jednej škole) pod Fedora 13 64-bit. http://www.nvidia.com/object/linux-display-amd64-260.19.04-driver.html Určite skús tento najnovší drv aj pre Tvoju kartu GT330M.
vo fedore je super ze tam funguje vynikajuco nouveau (len vo fedore kedze vyvojari RedHatu sa cinili a opravili bug so zlym rozlisenim), ked budem mat cas pohram sa s uvesafb na fedore (co som skusal prekompilovat fedora kernel tak pre CONFIG_FB_UVESA podporu neobsahuje)
PS: dik za info o novej verzii, pokusim sa upravit 2 jadra - jedno pre nouveau a jedno pre nvidia ;)
toto riesenie ma nazov nvidia optimus a v linuxe zial neni moc podporovane...skus pozriet bios ci tam neni moznost na prepnutie grafiky a aj trocha poguglit ;)
:-)
Dochádza ku deformácii vnímania linuxového sveta, kedy nastáva nesprávne chápanie a zúženie LINUXU iba na jedinú distribúciu - celkom obyčajnú - odvodenú od Debian platformy (Debian je mimochodom perfektný konzervatívny Linux) a tá distribúcia sa volá Ubuntu. Keď si ale Mikolo nájdeš v sebe tú vnútornú silu a vyskúšaš iné vysoko kvalitné linuxové distribúcie : Fedora, SuSe, Mandriva, Debian, Slax, Arch, Gentoo a množstvo ďalších ..... zistíš že množstvo problémov je spôsobené práve špecifikom Ubuntu a nie samotného Linuxu.
:-(
spýtam sa Ťa úprimne, poznáš aj iné Linuxové distribúcie alebo máš skúsenosť IBA s tým pertraktovaným Ubuntu ??
Ak poznáš aj iné Linuxy, a máš odvahu, máš nádej sa zachrániť ...
Pravdupovediac zvazujem inu distribuciu, nejaky test mi odporucil mandrivu..., ale ide o to, ze skratka som chcel rozbehat Ubuntu.
Momentalne by som rad vyskusal Debian (sem tam ho vidavam na prednaskach), takze pokial mi mozete nejaky konkretny odporucit, tak poprosim o odkaz na .iso.
Este jedna otazka: pri instalacii novej distribucie iba rucne zvolim particiena disku kde je momentalne ubuntu, tie sa zformatuju a nainstaluje sa tam novy OS aj s grubom resp inym zavadzacom?
Úvodom len toľko že si vážime Tvoju prácu, ktorú odvádzaš pri poradenstve tunaky na stránkach Fóra na linuxos serveri vo forme rád a pomoci a iné.
Začnem otázkou: "Vieš o čo nám tu všetkým ide/malo by ísť?" Pripútať a vzbudiť záujem všetkých tých nováčikov a zvedavcov, ktorí si doposiaľ mysleli (ak vôbec na to mysleli) že: Windows=OS=PC=softvér=hry
JE to propaganda, to si musíš uvedomiť a preto treba zapôsobiť na jedincov poukázaním (informovaním) na celú šírku linuxového ekosystému s rôznymi distribúciami, ktorých spája kernel (Linux). A pozor, stále platí, že Linux musí každý človek zvládať aj s niečim naviac - vynaložením vedľajšieho úsilia na učenie sa o veciach v Linuxe. Neexistuje, a nebude existovať taký LINUX, ktorý prinesie všetko na tácke užívateľovi, pretože to je jeho filozofická podstata, takýto je súčasný Linux, áno ...vynalož sám úsilie, EXPERIMENTUJ v Linuxe a bude Ti dané (na rozdiel od toho známeho fajčenia tej určitej zmesi okvetných lístkov v tom správnom pomere). ;-)
Pristavím sa aj pri Ubuntu Linuxe, ktoré robí obrovský kus práce pri zviditeľňovaní sa GNU/Linuxu vo svete obyčajných ľudí. Avšak všetko dobré má svoje medze a nič sa nemá preháňať, ani to vyberanie si v dobrej viere tejto distribúcie formou neinformovanosti a tlaku inštalovať "LENON distro". Toto platí pochopiteľne aj pre iné distribúcie, a nadšenci z rôznych Linuxov to takto preháňajú a vzniká paškvil "LENON distra". A nováčik tu silenosť vycíti, čo vrhá zlé svetlo na celý Linux.
Pristavím sa pri Tvojich výrokoch vyššie o niektorých linuxových distribúciach, súdy o ktorých súkaš z rukáva, ako ten LENON hrubokrký (prepáč, bez urážky).
Musím Ťa takto opraviť aspoň pre "staré" hlavné linuxové distribúcie:
Fedora je výborny a parádny Linux, NIE JE testovacie distro pre RedHat, takže sa nestretneš s vážnejšim problémom. Osud Mandriva Linuxu je nejasný a preto si každý (kto chce) rád do nej kopne, avšak je to kvalitný Linux . Debian je výborné konzervatívne a stabilné distro, vhodné na server a keď chceš aj na desktop PC/NB. Slax je úžasné distro, o ktorom jeho guru-ovia tvrdia, že keď sa chceš naučiť naozaj Linux, tak začni inštaláciou Slax-u. Gentoo je linuxová metadistribúcia, preto platí, že po jej skompilovaní dosahuješ závratné rýchlosti behu Linuxu na takomto stroji s Gentoo, staré stroje nevynímajúc .... Popremýšlaj o tom všetkom, neodpovedaj mi, mne stačí že budeš premýšlať.
Zdraví
dodoedo
Ja si rovnako cením tvojej práce čo robíš pre tento portál.
Dobre že si napísal, nech si vyberie.
Mi čo sme technické povahy s myslením výnálezcov, vývojárov a vzťahom k OSS sa radi zoznamujeme s novými vecami, ale väčšine ľudí vyhovuje user friendly JOHN distro, kde si klikne ide net, klikne ide film, klikne píše. Ja viem že to tak funguje už aj u iných JOHNových bratov, ale kým tu JOHN nebol, tak to až také jednoduché nebolo, som z Linuxom už nejaký piatok.
Keď chceš byť dobrý právnik, stačí ti JOHN a nemusíš riešiť že tu funguje ďaľšie rovnako dobré distro. Keď ale chceš bádať, vzdelávať sa ... tak si za behu z JOHNa spravíš Gentoo a ani nemusíš reštartovať. Ja som mal Debiana aj v telefóne :) Chcel by som tam ešte skúsiť dostať nejaké distro čo beží na ARMe.
Najlepšia na Linuxe a OSS je podľa mňa komunita, chcelo by to nejaké pivné stretko.
PS: Nabudúce sa radšej vyvarujem subjektívnym názorom, za ktorými si stojím :) niesu ale nemenné a za pár piv ich kľudne zmením :)
Máš to v slovenčine, použi samozrejme aj inštalačnú príručku:
http://debiansk.com/in%C5%A1tal%C3%A1cia/Debian
NIE JE testovacie distro pre RedHat, takže sa nestretneš s vážnejšim problémom.
odporucam prestudovat stranku: http://www.redhat.com/software/rhelorfedora/ kde sa pise: "Bleeding-edge technology released early and often"
a teraz citujem wikipediu : "Bleeding edge technology refers to technology that is so new that the user is required to risk unreliability, and possibly greater expense, in order to use it."
cize je blbost niekomu odporucat ine distro s domnenim, ze mu to tam pojde :D treba napisat konecne neake pravidla na pisanie novych prispevkov o pomoc, aby clovek uviedol nazov notebooku, pri rieseni grafickych problemov nam hodil komplet Xorg.conf na pastebin lebo takto problem odporucanim ineho distra NEVYRIESIME !!
neviem ci dakto postrehol ale mikolo ma ako hlavny problem ze pouziva ako primarny driver intela to znaci hned ze ma kombinovanu grafiku, riesenie s nazvom Nvidia Optimus a zial nepoznam ze by to fungovalo s propietarnymi ovladacmi :( ale predsa ti mikolo poradim : kukni stranky launchpad.net/~hybrid-graphics-linux a linux-hybrid-graphics.blogspot.com ;)
PS: ozaj by bolo najlepsie pokecat niekde pri pivku :D
Ceníme si Tvoju prácu pre tento portál, pretože dávaš väčšinou fundované odpovede k veci.
Verím tomu, že tentokrát si si asi nevšimol, že svojimi odpoveďami dávaš NEOBJEKTÍVNE informácie o linuxovej distribúcii Fedora a situácia sa pomaly stáva podobnou, aká bola (na trochu nižšej úrovni) keď sa tu vulgárne pertraktovalo Ubuntu-oidné linuxové distro Greenie, ktorého autor je Stanislav Hoferek. (pozri si nechutnú Históriu .....).
Chcem len pevne veriť, že podobných vzájomných narážiek a podjebov tu bude vždy čo najmenej hlavne zo strany linuxových užívateľov.
Keď nemôžem niečo pochváliť, aspoň to nehaním ....
ja si tiez cenim tvoju prace pre tento portal - spravicky, mila odpoved kazdemu zaciatocnikovi, snahu o rychlu odpoved kazdemu :)
Tiez tu nemienim sposobovat konflikty, ale trocha mi prekaza jedna vec na tebe:
viacerym ludom tu radis distro, namiesto toho aby sme vyriesili jeho problem, ja chapem ze akmod-nvidia je na fedore super vec ale su tu nanestastie aj ine aspekty a to ze Fedora je az prilis "Freedom" slobodna, co urcite sposobi zaciatocnikovi nemale problemy :(
Napr. taka instalacia fontov od microsoftu je vo fedore dost komplikovana, podobne je to aj s dalsim softwarom : flash, java, skype, go-openoffice...
Takze ked budes nabuduce zaciatocnikovi radit Fedoru nezabudni dopisat do svojho prispevku nech si rovno nainstaluju aj program easyLife lebo pridavanie dalsieho repozitaru (RPMFusion), instalacia fontov (vytvorenie RPM baliku zo SPEC suboru) cez konzolu moze sposobit ze ho to od linuxu odradi.
K Ubuntu: ja sa vobec nedivim, ze vacsina zaciatocnikov ho pouziva :) je to skvele vyladeny Debian s dost 'cool' vzhladom/notifikaciami, solidnym standardnym vyberom softwaru, s cielom byt co najjednoduchsi a v poslednej dobe odvadzaju vyvojari Canonicalu na zjednodusovani linuxu vynikajucu pracu, napr novy update manager/software center kt. sa snazia zobrazovat iba programy a nie vsetky balicky (kniznice, devel/debug balicky).
Tolko odo mna, chapem, ze fedora ma hodne opatchovany kernel, kedze plateni vyvojari RedHatu robia skvelu pracu a viacerym zaciatocnikom to prinasa lepsiu podporu hardware ;)
Btw posudzovanie stability distra je dost subjektivna vec a uz to na tomto fore nebudem robit, lebo podla mna aj arch linux je stabilny (co by clovek o rolling distre v zivote nepovedal).