Archlinux - desktop enviroment
Nainštaloval som si Archlinux. Môj smer viedol hneď na Archlinux wiki, kde boli ako-také poinštalačné rady, Daemony atp. Porobil som toho celkom dosť, aj podla návodu atp. Po spokojnosti z dobre urobenej roboty a pocitu takého, že "Wou, toto by som nemal šancu asi nikde inde vyskúšať" som bol v 15 minutovej eufórii. Ale to nemenilo nič na tom, že som mal len holý systém. Tak mi tak napadlo : "Dám tam KDE ? Gnome ? XFCE ? FluxBox ? LXDE ?" Samozrejme, po skúsenostiach s Ubuntu, Debian, Crunchbang, Linux Mint Debian Edition atp. Moje prvé kroky smerovali k "pacman -s gnome" postupoval som podľa jedného slovenského návodu, všetko šlapalo. Samozrejme, restart systému, už mi žiarili očká z toho, aký bude nabúchaný ten Archlinux, že ma prekvapí dačím, čo som ešte nevidel. No dajak mi to opadlo po zazretí defaultnej Gnome témy ALA Debian. Tak pozerám, že .. no, hľadať témy sa mi nechce, upravovať sa mi to nechce, veď predsa mám inú robotu, musím kódovať do kelu. Tak samozrejme, reinstall na KDE .. po hodinovom sťahovaní 800MB balíku už som čakal vážne zázrak v tom PC. Spustím systém, teraz, prvá vec: "Kde je tu menu ? Omg ? To čo za animačku ? WTF ? Aj tu animačka ? Aj tu dáky prechod ? Kriste pane, to čo tu mám !!". Teraz nechcem zhadzovať KDE. ale toto bolo moc.
Môj problém teraz spočíva v tom, že aj KDE aj Gnome mali "zavádzač"(kdm,gdm), ktorý som si pripísal do Daemonov v rc.conf. ALE ! Nainštaloval som Xfce4, pozerám na Archlinux wiki, hľadám, už čakám konečne to pravé pre môj Arch. No, ale aj to mi opadlo po polhodinovom hľadaní, čo mám napísať do Daemonov, aby sa mi po naštartovaní systému automaticky spustilo XFCE, predsalen, nechcem stále písať "startxfce4".
Týmto nudným, možno prehnane dlhým, možno nepresným príspevkom Vás žiadam o prípadnú pomoc s výberom desktop enviromentu, poprípade dáke vychytávky na jednotlivé tie rozhrania KDE,Gnome atp. Možno sa spýtate: "Ach, ale stále si Nám nepovedal, čo od toho očakávaš !"
Očakávam od toho toto:
- Aby to bolo rýchle
- Príjemné grafické prostredie
- Nemusí byť ľahká konfigurovateľnosť
- Niečo, čo je minimalistické a nie preplácané
Ďakujem už len prečítanie, za ochotu prispeť do tejto témy :) A poprosím, žiadne tupé komentáre.
Have a nice day !
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Nemám tam žiadne efekty ani podobných konzumentov systémových prostriedkov - arch mám preto, aby som mal rýchly systém, nie pekné prostredie.
Restartol som to, hodilo mi to login screen, zadal som uživateľ. meno, heslo. Hláška " Failed to exec login command", nabehlo mi znova to okno s loginom, napísal som exit, že uvidím, čo to spraví. Hodilo ma to do čiernej obrazovky, kde je kurzor také X .. Skúsil som reštart, ale stále ma to hneď hodí do toho Login okna, neviete, ako sa dostanem do terminálu ? Potrebujem opraviť jednu vec.
Par uzitocnych linkov:
The best Light & Fast apps of 2010 - hlasovanie uzivatelov k jednotlivym aplikaciam. Moznost inspiracie pri vybere DE.
AUR + yaourt
Lightweight Applications
Maximizing Performance
No a na zaver, necakaj ze comandom pacman -S gnome sa dostanes k hotovemu gnomu z volakych arch screenov. Mozno nejaky hotovy je v AUR:)
Kazdy arch je svojim sposobom jedinecny.
Vela zdaru. Nebudes lutovat ked sa s archom troska pohras.
P.S: Tie linky, +1
Regards.
ale ak by si chcel predsa len gnome tak dobry a podrobny navod je aj tu...
http://willensky.blogspot.com/