Voľba distribúcie - dilema
Stretol som sa už s veľa distrami, ako napr. Ubuntu, Debian, Linux Mint, BackTrack,Crunchbang a ja neviem, čo všetko. Pri každom tomto distre som mal dáky problém, zväčša boli rovnakého charakteru, ale vždy bolo niečo špeciálne. Kedže som sa nikdy nevedel rozhodnúť pre správne distro, ktoré spĺňa moje podmienky, rozhodol som sa, že na Desktop-e budem mať stále distro (Debian) a na Netbooku budem skúšať rôzne distribúcie. Samozrejme, predchádzalo to to, že som mal len 1 DVD a nevedel som, čo si mám vybrať z ponuky "Archlinux, Gentoo, Slackware" .., nakoniec u mňa vyhral Archlinux vďaka rozsiahlej ArchWiki a možnosti toho, že si to budem musieť všetko spraviť sám. Sprevádzal ma jeden slovenský troj dielny návod "Inštalácia Archlinuxu", pustil som sa do toho s radosťou, ale aj s nechuťou. Po asi jednom dni som si uvedomil, čo som sa vlastne všetko naučil, čo ma naučil Archlinux. Naučil ma, že treba mať pevné nervy a vždy dávku trpezlivosti naviac. Nakoniec, keď mi už všetko, čo som chcel (zväčša), šlo ako po masle (aj vďaka Vám), pomyslel som si, že toho skúsim ešte viac a potom sa vrátim k Archlinuxu.
Áno, k Archlinuxu, tento systém ma uchvátil tým, že už od samého samučičkého začiatku si musíš robiť všetko sám. A hlavne som pri ňom spoznal väčšinu Window managerov atp., proste som skúšal a učil sa. Toto by som vedel rozprávať dlho, ale kedže už vidím Váš znudený pohľad: "Noo, vyklop už čo chceš !", tak to skrátim.
Chcel by som od Vás poradiť, čo by bolo pre mňa vhodnejšie .., chcel by som distro z rady Slackware, Gentoo, neviem či presne viete, čo myslím :)
Čítal som si plusy, mínusy na tomto webe, čítal som si recenzie, čítal som si aj tie žalmy, že v Gentoo si musíš kompilovať, v podstate všetko. A aj som sa zasmial na Gentoo wallpapere: "10 years of compiling." (Neviem či to niekto pochopil podobne, ako ja :)) Čítal som aj to, že Slackware je stabilný, rýchly systém, no neodporúča sa pre začiatočníkov, moje ego narástlo, takže sa odvážim povedať, že nie, ja už začiatočník nie som. Nie zas taký.
Tento dlhočajzný, nudný článok má viesť vlastne k tomu, že si neviem vybrať z tej rady distribúcii.
Pôvodne som nemal toto ani v pláne písať, ale bojím sa toho "Lilo", čo je v Slackware, dočítal som sa, že už len jediný Slackware má Lilo (neviem či to je správne =]) a bojím sa, že by to mohlo niečo dokafrať alebo niečo podobné.
Týmto Vás vlastne chcem požiadať o voľnú debatu na to, aké sú Vaše skúsenosti so Slackware, Gentoo, poprípade niečo iné (ale nie apt-get balíčkovací systém).
Poprosím len rady, názory ľudí, ktorí mali nervy prečítať si tento môj príspevok. Prosím Vás ešte, keby tu niekto chcel vyvolať hádku, čo je lepšie či Slackware, či Gentoo, NIE ! Toto nemá byť flame war, prosím =}
Želám pekný večer.
P.S: Nech sa na mňa nehnevá admin, že som to možno zle zaradil =}
Uveď tu chtivým pomáhateľom, ktorí začínajú pomáhať zodpovedať otázky a Fóre, aj Tvoju KONKRÉTNU konfiguráciu - konkrétny príklad, z čoho na čo chceš reinštalovať Linux a potom sa dá zmysluplne odpovedať.
Všeobecná odpoveď je nie - nemá to pri reinštalácii na iný systém žiadne následky ...
Netbook: Asus EEE PC 1005pe, teraz je tam Crunchbang Linux 10 Statler Alpha 2.Chcem pravdepodobne reinštalovať na Slackware či Gentoo.
Ako som už písal, potrebujem vedieť názory, rady, čo sa týka Slackware. ;)
Nainštalujem Slackware ako ostatné OS s Grub, rozdieľ bude v tom, že to nebude Grub, ale Lilo.
Povedzme, žeby som sa jedného krásneho dňa rozhodol reinstall na iný systém, kde je zavádzač Grub.
Malo by Lilo dáky špeciálny odpor ? Keby naformátujem disk ?
* po instalacii noveho systemu na naformatovany disk tento kladie otazku o nainstalovani zavadzaca a ten prepise povodny mbr zapis, inak mozes hladat zachranne diskety alebo cd
* v linuxe mozes mat rozdeleny disk na viac casti a system mas len na jednej z nich, tu mozes lubolne formatovat kedykolvek chces zmenit distro, aj upgrade, a ostatne data su tym padom nedotknute
Konečne jedna výborná a vtipná odpoveď.
Prečítaj si ešte raz, k ČOMU odpovedám a ČO odpovedám ...
;-) ;-)
A teraz aj vážnejšie... Čoraz viac sa stáva nevraživosť medzi jednotlivými linuxovými distribúciami akousi slovenskou "mantrou" všetkých odpovedí a takto sa to zlieva do jedinej odpovede: " Choď do "pi-sexuálného podpriestoru" a používaj LEN tu MOJU distribúciu, lebo JA hovorím, že to je tá najlepšia. Je to presne to, čo sa tvrdilo za socializmu, že "so ZSSR navždy" a pod ....
Prečo je medzi vami, mladými ľudmi tá strašná nevraživosť voči iným distribúciam, ktoré (ešte) nepoznám ??? Prečo toľko vzájomnej nenávisti, keď sa jedná o Linux ??!!!
Všetkým tým, ktorí tvoria distribúcie, klobúk dolu. Robia skvelú prácu, robia to zadarmo (98%). Patrí im poklona, ale predsa, robia to pre ľudí. Niekomu nechutí rohlík, ale chutí mu chleba. Je medzi tým veľmi malý rozdiel, ale je. To isté aj s distribúciami, ja nechcem Fedoru už len z princípu "user-friendly", ale naopak, chcem niečo ,čo mi sedí viac.
Som názoru toho, nech každý používa, čo mu sedí najviac.
Regards
:-)
Avšak v momente, ak začneš presadzovať jedno distro voči druhému, dopúšťaš sa diskriminácie (a deformácie úsudku) daného jednotlivca, ktorý predsa má slobodné právo vyskúšania/experimentovania s Linuxom, a ktorý si predsa vyberie to, čo mu vyhovuje a nie to, o čom viacerí hovoria, že je to najlepšie. Avšak TOTO môže zistiť až vtedy, keď to vyskúša, či nie ?
Prečítaj si aj moju odpoveď o Slack Tebe nakonci tohoto threadu.
Ja osobne verim v pravo prejavit svoj nazor (nie na naklady druheho) a pravo dotycneho ignorovat ho, ale o tom som nechel. Mas snad dojem ze by som v svojom prispevku presadzoval akekolvek distro voci inemu?
Použil som to ako iba ako príklad.
Ja považujem Linux za celok-ekosystém, a nemám naopak rád, presadzovanie distribúcií, lebo všetky sú GNU Linux/Linux.
preto sa mi už častejšie stáva, že som zle pochopený/interpretovaný, keď hovorím o Linuxe, vždy myslím linuxový ekosystém (OSS).
* presiel som z gentoo na sabayon (based on getnoo) a ked mi nieco chyba v ich repozitaroch (nejake "haluze") mozem spusti oblubene emerge a ....
* "gentoo je cool!!!"
* a je tu 100% grub :-D
K tej aférke "Prečo nie Fedora ?" mám jednoduchú odpoveď. Fedora mi príde strašne, úprimne, strašne user-friendly. Nechcem tu vyvolať flame, ale ja som prešiel na Linux iba kvôli tomu, aby som rozšíril svoj obzor v IT svete ako takom. Linux som si zamiloval a odmietam systém, ktorý ma ako taký, nemá čomu priučiť. Prípadne dať facku, ako tak niekoľkokrát učinil Archlinux.
Asi ma nerozumieš, úprimne, mne veľa ľudí nerozumie =)
Ja rozdeľujem tieto distribúcie do kategórii.
Ubuntu, Fedora, OpenSUSE = User-Friendly = pre mňa nič podstatné, na Ubuntu som sa učil, ale nemalo mi neskôr už čo dať, pre moje potreby, nič.
Slackware, Gentoo, Debian, Archlinux, SliTaz, BackTrack = Sprav si sám. (Zväčša) Pred týmito distribúciami mám veľký rešpekt a viem, že ma naučia veľa. Preto ich skúšam.
aj gentoo mozes nainstalovat z manualu a potom len udrziavat.. a naucis sa velke H..
a aj na fedore mozes upravovat konfiguraky, upravovat zdrojove RPM, atd.
ohladne archu staci povedat, ze u mna kontakty akosi archovateju... ludia odchadzaju od debianu ci ubuntu prave na arch...
"Bedňa Ťa presvedčil" ale ako je to možné , kua, súdruhovia ??!!
Čo nemáš vlastný úsudok, aby si sa vedel vždy, keď je to naozaj potrebné presvedčiť sám seba ??!!
Filozofia Linuxu je o slobode jednotlivca, ktorý NEPOTREBUJE presviedčanie iného jedinca, lebo je sám sebestačný. Práve preto som vždy považoval a považujem podobné thready za zbytočné a nezmyselné...
Predsa mi nebude druhý hovoriť, aj keby to bol hneď môj priateľ, či sa mám vyštať teraz alebo nikdy, lebo predsa štať je hanba a musíš si rozopnúť rozporok ....
Súdruhovia, takéto zbytočné otázky nás všetkých vedú do hoven ...
A že neviem presvedčiť sám seba ? Pripadáš mi trochu pobúrene. Toto nie je životné rozhodnutie "Byť alebo nebyť", rozumieš ? A keď tento thread považuješ za zbytočný a nezmyselný, prosím, odíď. :) Pýtam sa na subjektívny názor na Slackware alebo Gentoo.
Prečítaj si môj názor na Slack inde, keď som "opravoval" nášho člena s nickom bedňa: http://www.linuxos.sk/forum/19580/index.html#link_169020
a urobíš si úsudok o mojej úste k Slack distros.
Zdraví dodoedo
úcte
Želám príjemný zvyšok večera.