Ubuntu 11.04 minimálne mesiac neupgradujte
Výsledok? Čakal som prielomové prostredie, aj prišlo, sympatickú configurovateľnosť čo sa Ubu tím snažil dostať do Unity je fakt super, win klávesa a 1 spúšťa prvú aplikáciu, Win klávesa + W ukáže všetky okná, možnosti prenášania, prepínania medzi plochami potiaľto všetko super. Tu sa trochu čudujem RedHatu že zaspal. Ale vráťme sa k Ubuntu 11.04.
Kto len tak si občas klepe na kompe, alebo zasurfuje nič nezistí. Ale skúsme si spustiť Mumble, hmmmm kde je zvuk, spustíme si zvuk a nič. Cez ich bežné šúpatko hlasitosti nič. Tak si spustíme alsa-mixer v Terminály, podarí sa vám to naladiť, ale aj to dosť divne, cez určité voľby sa to dá ladiť, cez určité nie, no dobre naladili sme. Teraz si spustíme hru že trhá zvuk, dobre rozladení reštartnime. Takže máme zvuk default hra ide Mumble nie a tak dookola. Vždy som im vedel veľa prepáčiť a bol som mladší a nevadilo mi dva dni dávať sound systém dokopy aj s kompiláciami knižníc, ale už sa mi nechce.
Bez toho že by som iniciatívu sympatického Marka Shuttlewortha chcel nejak znevažovať, Unity a Ubuntu potrebuje minimálne ešte rok práce na tom aby bolo použiteľné.
Ostatným užívateľom Ubuntu odporúčam počkať minimálne mesiac na vychytanie kritických chýb z vykreslovaním, pretože použili verziu Compizu, ktorá stojí za kulové, občas zle vykresluje a nezachráni to ani Gnnome2 ...... atď. Ja osobne pravdepodobne nahradím Ubuntu inštalácie Mint Debianom.
Ja im aj tak držím palce za prácu ktorú vykonali k propagácií Linuxu a verím že raz pochopia že unáhlený vývojov nemá cenu.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ja Ho používam už skoro pol roka k plnej spokojnosti. Za ten problém s jedným programom viníš celú distribúciu s tisíckami programov ? To potom dáva nový rozmer slovu znevažovať. Najme ak sem píšeš blogový zápisok v citovom pohnutí namiesto korektného nahlásenia chyby do bugzily
Mozno to bol problem len u mna alebo problem pocas instalacie. Urcite ho odporucam vyskusat je paradny a hlavne netreba kazdy rok preinstalovavat OS. Este vydrzim nejaku dobu na Mint 10 dokial sa uplne neuvelebi Unity na ubuntu a potom prejdem na XFCE alebo na Mint Debian.
Na Unity urcite neprejdem a asi ani na Gnome shell. Su strasne neprakticke pre mna ... ja potrebujem rychlo prepinat medzi oknami nakolko mam pootvaranych vela programov. V gnome 2 som nemusel pomali na nic klikat vsetky informacie som mal v panely. Moja cesta povedie s najvacsou pravdepodobnostou na XFCE. Skusal som aj KDE ale je take tazkopadne nepracovalo sa mi v nom tak dobre ako v gnome 2.
KDE nieje zle ale ta ergonomia sa neda porovnat s Gnome 2 a uz duplovanie nie s Windows 7.
Ale, vždy keď vyjde nová verzia, tak sa vyskytnú problémy. Táto verzia bala prelom v novom type užívateľského rozhrania a tak je pochopiteľné že sa niektoré veci mohli rozhasiť. Obvykle sa to spraví novými záplatami. A preto i nie je jasné, prečo robia ludia húfne upgrade a nedajú si aspoň testing repozitáre v ktorých sa to opraví rýchlejšie.
PS.: Ja nepoužívam programy ktoré sú mimo podporovaných repozitárov, takže mi obvykle všetko funguje. A novinky si zapínam až keď fungujú stabilne. Ale, bežný SW si dávam kľudne aj test/devel verzie. Podľa uváženia. A zatiaľ som nenašiel nejaký závažný problém.
nema nahodou nejake UNITY ci co, ci to je len nadstavba gnome 3 namiesto gnome shell-u ??
BTW ja ubuntu pouzivam len LTS verzie, lebo upgrade ma kazdeho polroka akurat nas*al (ak vobec prebehol uspesne)
Mám dva problémy s kubuntu.
Prvý. Nainštaloval som pred časom na ACER Extensa 5220 kubuntu 10.10. Pred pár dňami mi ponúklo kubuntu upgrade. To však nedobehlo do konca a teraz sa mi nechce spustiť. Avšak už pri prvej inštalácii som niečo pobabral, takže keď som ju vtedy opakoval, vytvorilo mi na disku dva oddiely a ten jeden je nevyužitý. Neviem, čo mám teraz spraviť, Vista mi tie oddiely nevidí. Ja by som ich rád zrušil a kubuntu nainštaloval znovu, len neviem ako na to, lebo s linuxom iba začínam. Neexistuje nejaká ulita pod Vistou, kde by som tie oddiely mohol spravovať? Alebo nejaké iné riešenie?
Druhý. Povymetal som v práci kúty a polepil som si taký comp, že na pokusy s linuxom kvôli akémusi dočasnému MythTV.
Athlon XP2000+
1,5 GBRAM - 3x 512 DDR400
MSI GF NX6600
Skúšam tam dať Kubuntu 10.10, ale keď odkliknem start kubuntu, tak mi asi nejak zle nastaví rozlíšenie na tej grafike, lebo monitor hlási:
Not optimum mode
Recommended mode
1440x900 60Hz
Nejde nejak nastaviť na začiatku inštalácie maximálne rozlíšenie po detekcii grafiky? Myslím si totiž, že kubuntu nájde grafiku, picne tam maximálne rozliško a monitor mi to neutiahne.
Druhá otázka k tomuto problému: plánujem tam kúpiť toto: http://www.tevii.com/Products_S464_1.asp malo by to chodiť aj pod linuxom, poprosil by som očekovať a odhadnúť, či to rozbehám, alebo nie?
A čo tak skúsiť si Kubuntu 11.04 ??
v termináli sa daj ako root cez su a potom toto:
dpkg -i nazov_balika.deb
Skús toto.
Musím sa priznať, že pomaly začínam strácať trpezlivosť a odhodlanie, ísť do linuxu. Už druhýkrát som nainštaloval Kubuntu 11.04 na tú šunku a po reštarte to vždy skončilo tmavým oknom.
Všade sa píše o tom aký je linux fajn, milióny výhod a dôvodov prečo do toho ísť, ale keď sa človek rozhodne a potrebuje naozaj kompetentnú radu, tak dostane link z googla. Mám už dosť rokov, anglinu sme sa neučili, iba ruštinu. Čakal som viacej pomoci, ale vidím, že asi márne. Linux je len pre pár vyvolených.
Pravdepodobne sa rozhodnem ísť do cracknutých wokien, v tom sa akotak vyznám.
Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli v minulosti, kapitolu života- linux - uzatváram do šuplíka.
Tú kartu som vybral, lebo je PCI a nie PCIe, na tej šunke mám totiž len PCI. Ono to nie je také naliehavé, nejdem ju hneď objednať.
Vyskytol sa nateraz ten problém s MSI NX6600-VTD256. Ona má DVI výstup, takže cez redukciu sa dá napichnúť do HDMI, preto ju musím rozbehať. Ako píšeš, niekde som narazil na popis problému s ACPI, ale ja ani neviem čo to ACPI je, to sa je? Tzn. nájsť info, naštudovať. Potom nájsť info o tom, ako a čo ACPI spôsobuje v súvislosti s ovladačmi pre linux. Atď. atď. Ja vôbec nie som lenivý, rád študujem nové veci, ale niekedy človek veci nepochopí, ani keby tomu venoval pol života.
Medzitým, čo toto píšem, už som si ACPI pozrel na wiki, google preklad nič moc, ale akotak som pochopil, čo to je. A teraz ďalej-
ACPI v biose je nastavené takto:
ACPI function - enabled
ACPI Suspend Type - S1(POS) #druhá voľba je S3(STR)
Potom som tam našiel:
Assign IRQ for ACPI - IRQ09 # ďalšie možnosti - IRQ10, IRQ11
Človek musí byť PC architekt, aby tomu rozumel. A teraz babo raď. Teda ak máš ešte nejakú trpezlivosť.
Teraz sa môžeme vrátiť k problému tej SAT karty. Potrebujem PCI a nie PCIe kartu. Je nejaký zásadný rozdiel medzi týmto?
Ja sa do týchto kariet moc nerozumiem, čo chýba tejto? Pretože píšu, že má podporu priamo v jadre.
Takže čo ďalej, potreboval by som hotkey na spustenie systému v záchrannom grafickom režime a nejaký príkaz na zmenu v grube na rozliško v hexa 868 - to je 1440x900, 32bit - toto ešte moniror zvláda, pričom vidím celú obrazovku.
Našťastie tu mám oba kompy, prehadzujem iba vga kábel od monitora. Drobnosť-ako bezpečne vypnem kubuntu, keď je na obrazovke tma?
Keď nahodím záchranný režim z install CD, tak som v koncoch, lebo sa neviem ku xonf.conf dostať kvôli ceste. Nemám ani páru aká tam vedie cesta. Vo windows to bolo fakt podstatne jednoduchšie. Asi tú debilnú kartu nerozchodím.
Tvoja grafická karta zle detekuje monitor. Toto sa dá obísť práve cez editáciu xorg.conf.
Prvotný zádrhel bol v tom, že už pri spustení inštalácie bolo nutné vypnúť ACPI. Zistil som, že po stlačení F6 z inštalačného menu, sa mi nad ním objavil akýsi konfiguračný riadok, ktorý som predtým považoval za chybu. On sa dá ale zmeniť. Tak som tam bacil "vga=xxx" totálny nezmysel a inštalátor mi vyhodil tabuľku s dostupnými graf. režimami. Pekne som si našiel 800x600x32 a šup ho tam. Vuala!!! Ja vidím!!! Monitor nehlási nerozpoznaný režim a inštalácia pekne pokračuje!!!
V čom je pointa? Ak nie je vypnuté ACPI, mal by inštalátor nájsť tú grafiku a pekne-krásne nahrať príslušný ovladač. Dúfam, že je to pravda a ja som zas o niečo múdrejší, ak nie, tak sa stanem hackerom a vymyslím vírus, čo vymaže celý linux zo sveta. :-D
Apropo, chlapi, to ste mi nemohli túto fintu poradiť? Alebo o nej neviete?
Apropo2: Je podobný postup ako zmeniť rozlíšenie (resp. iné parametre)nejakým bootbreakom pri bootovaní z HDD?
Tak chvalabohu tie voľby tam sú, aj na štart už inštalovaného systému. Aj tie tabuľky sú fakt pekné. Akurát, že im trt rozumiem. Ale neva, stroj na testy mám, tak budem zajtra páliť elektróny. Len potichu dúfam, že na tú grafiku sú tie ovladače ok. Ale to by som moc chcel, aby mi to niekto čekol :-D
| = pravý ALT + W
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6600] (rev a2)
-
Podarilo sa mi haltnúť bootovanie a dostať sa k tým riadkom, kde sa dajú zmeniť boot parametre, ale keď som zadal vga= 315, čo by mal byť režim 800x600x32, tak to asi nič nespravilo, lebo po dobootovaní namiesto tmavej obrazovky monitor hlásil nepodporované rozlíšenie. neviem, či som to tam dobre dal, našiel som miesto, kde to bolo v tom linku od teba "vga=771", ale neviem, či mám vga napísať s veľkými alebo malými písmenami. idem teraz skúsiť zeditovať ten súbor xorg.conf, ale tam taký riadok - "vga=niečo" nebol, keď som to predtým skúšal.
Myslím že by skôr pomohlo nahodiť nejaké ovládače. Či už od výrobcu (ktoré asi ešte nepodporujú týždeň starý systém), alebo tých čo ponúkne grafika po naštartovaní.
Teda, ak nebol pôvodný problém čierny monitor. Bez neho sa blbo robí.
Aký je presný typ/označenie toho monitoru, ktorý sa akože vymyká všetkým zvyklostiam ...?
Jedná sa o podobné starý typ ako tvoj starý pozliepaný HW, nový typ a pod. Uveď o monitore presné informácie.
:-)
veľakrát v živote a na Fóre platí, že "z hovna bič neupletieš", nech sa snažíš akokoľvek a akosilno ... ale som si istý, že to vieš rovnako dobre ako ja.
Ostáva teda základná otázka, či sa Ti, ako linuxovému nováčikovi oplatí takáto investícia síl zo starým HW+novším monitorom, teda skládačke poskladanej bez predošlého rešeršu ohľadom jeho kompatibility s Linuxom, iba metódou pokus - omyl ,vieš ako to myslím.
Iste, iste, baviť sa dá všelijak, ja by som Ti vzhľadom na Tvoj deklarovaný záujem o Linux radil možno držať sa štúdia príručiek základov Linuxu, už si starší a nepotrebuješ naháňať "games_levels" uznania alebo si niečo sebe a ostatným dokazovať ....
Ak ale budeš trvať na tom, že to nepovedie k ničomu, tak potom sa ohradím a použijem, nie v zlom, jeden z argumentov "prečo linux" proti linuxákom. "Lebo linux pobeží aj na vašej starej 486ke s 256MB RAM." ja chápem, že je to v podstate pravda ale že linux sa vyvíja tak, ako sa vyvíja HW, ale mám nejaké skúsenosti s linuxom v malých, špecializovaných prístrojoch a to mi dáva za pravdu, ak sa snažím naučiť niečo na starom HW, ktorý mimochodom celkom dobre poznám.
Nepotrebujem byť špičkovým expertom, ale pochopenie základných princípov linuxu a bežnej práce s ním - vždy som to videl ako nevyhnutnosť- tak ako - keď ješ, musíš raz na WC.
To že vás tu otravujem s vecami, pre vás nepodstatnými, ma síce aj mrzí, ale nemám iného východiska. Nemám peniaze, aby som si kúpil top HW na testy, takže idem na to tak, ako mi je dané. Chápem, že otravovanie lamami je príšerne a neskutočne hrôzostrašné, lebo to dobre poznám z oblasti, kde sa ja vyznám, ale snažím sa tak , aby odborníci nemuseli gúľať očami. Popisujem problém najlepšie ako viem, nešetrím klávesnicu. Očakávam za to seriózny prístup. Ak sa nedočkám, nájdem iné riešenie, iných ľudí.
Takže zatiaľ ďakujem všetkým, každá vaša veta bola pre mňa veľmi užitočná. Ak máte ešte nejaký nápad, tak posledná inštalácia Kubuntu 11.04, spojená s inštaláciou drivera v mojom predchádzajúcom príspevku priniesla čiastočný úspech. Po reštarte nabehol, aj keď v prapodivnom rozlíšení shell. Začiatok mám na pravej strane obrazovky, koniec na ľavej a spodok shellu ja asi tak 5 riadkov pod obrazovkou monitora, cca na stole :-D
;-)
Najnovší poznatok mám, že na tom mojom Kubuntu už nebeží Xserver, a aj keď neviem čo to je, tak viem, že má nejaký iný, nový, mechanizmus okolo grafiky. Takže ma čaká krok s5, nainštalovať niečo s xerverom, potom sa naučiť o čom to je a až niekedy ďalej v budúcnosti ísť do dnešného systému. Je toho ešte dosť. Najhoršie je, že niet učiteľa-poradcu. Ideš sám, semtam niekto s niečím pomôže, ale žerie to čas. A toho, ako si sám vravel, je čoraz menej.
Neviem, ako toto fórum prepnúť do timeline, tak sa mi príspevky strašne zužujú.
Pozor, Xserver bude bežať vždy, len od určitej verzie Xorg, sa v linuxových distribúciach netvorí explicitne súbor
etc/X11/xorg.conf
vytvoríš si ho príkazom zadaným v Termináli:
Xorg -configure
A ešte jedna vec, ako som Ti písal, nezameriavaj sa a neviaž sa iba na to U/Kubuntu ...
Existuje dosť linuxových distribúcií, pripravených špeciálne iba pre starý a slabší HW, a naviac pre samotnú Debian_bázu je viacero výborných alternatív (ktoré aj prekonávajú Ubuntu podľa mna).... LinuxMintDE, LinuxMint, deriváty Debian informácie nájdeš aj na tomto Fóre, hľadaj cez Vyhľadávanie vpravo hore...
Prvý problém - zatiaľ stojí.
Druhý problém:
Zohnal som inú dosku, na báze pentium, osadil P4 2400GHz švábom, čo som tu tiež mal. Len tak z prdele som to zapol. Vuala, všetko nabehlo ako nič!!!! Neuveriteľné, nechápem to, ale je to tak. Myslel som, že ten systém výmenu platformy nezožerie, ale ide to ako raketa. Len ešte jedna otázka, mám preinštalovať systém, kvôli HW na doske? Alebo si kubuntu všetko našlo samo a pomenilo ovládače dosky pri štarte?
Ale musím povedať, že veľkú zásluhu na tom má aj samotné kubuntu, ktoré dokázalo, že linux má budúcnosť hlavne v multimédiách.
Fajn, nezabudni ešte aj na to občasné samoštúdium linux príručiek ...
:-)
Compiz ešte stojí na jednej nohe, ale podľa toho čo som čítal, tak sa to zlepší, ale až v ďalšej verzií, to je daň za rýchly pokrok, to sa už dá prežiť.