Ubuntu error
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda3 89G 12G 73G 14% /
none 1,5G 300K 1,5G 1% /dev
none 1,5G 12K 1,5G 1% /dev/shm
none 1,5G 88K 1,5G 1% /var/run
none 1,5G 0 1,5G 0% /var/lock
A btw ako root sa mi neda ani prihlasit
A čo vyíše dpkg -l sudo (Veľké Íčko)
sudo: must be setuid root
//--------------------------
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Názov Verzia Popis
+++-==============-==============-============================================
ii sudo 1.7.2p7-1ubunt Provide limited super user privileges to spe
Nakopni livecd a skontroluj ten disk. Nevypol si ten stroj nejako agresívnejšie, alebo si ho nepretaktoval?
Výchozím nastavením Ubuntu je, že účet roota je zamčen, deaktivován. To znamená, že se nemůžete přihlásit jako root anebo použít příkaz su (příkaz pro změnu identity).
Ale, skôr by má zaujímalo, ako sa dokáže systém dostať do takéhoto stavu. Výpadok prúdu, vadná RAM, Slabé chladenie, pretaktované CPU, alebo to viselo bez hesla na internete? Stále tu vidím hasenie čiastkových problémov ktoré je časovo náročnejšie ako reinštalácia. Ale, stojí za to zvážiť, či sa takéto niečo zopakuje a či bude ešte niečo z tých dát použiteľné.
Mne sa na blbuntu podarilo maximálne odpáliť grafické rozhranie keď som si dal ešte nezverejnenú verziu distribúcie rovno v časoch keď sa toho po koncile chytili vývojári. Ale, to som si nahodil iné grafické rozhranie a bolo po probléme. Lenže toto je podľa popoisu havarijný stav pričom u mňa to bol stav nekonzistencie programového vybavenia spôsobeného vlastnou blbosťou.
Nabootuj do recovery konzole a zadaj postupne tieto príkazy.
Čo ti vypíše teraz sudo -l (malé L)
Pokiaľ si to dobre spravil, musí fungovať, inak si spravil na 100% niekde preklep.
>>> /etc/sudoers: /etc/sudoers.d/README near line 23 <<<
sudo: parse error in /etc/sudoers near line 23
sudo: no valid sudoers sources found, quitting
chmod 0440 /etc/sudoers.d/README Je možné, že ti to vyhodí ešte jednu chybu, upravili by sme sudoers, ale to až potom, keď to nepôjde. To už začína byť podozrivé, že sa ti tam chcel niekto nabúrať.
sudo -l (malé L)
:"sudo: /var/lib/sudo writable by non-owner (040777), should be mode 0700
[sudo] password for marek:
Matching Defaults entries for marek on this host:
env_reset
User marek may run the following commands on this host:
(ALL) ALL
"
to som napisal v konzole v ubunte nie v recovery mode BTW este k tomu recovery modu ak ho spustim tak mam dat hned enter (myslim ze je tam default alebo nieco take ) alebo scrollovat az na root a pouzivat tu konzolu ?
V recovery treba skrolovať až na root,
buď niekto s kamarátov si s teba spravil srandu, alebo to bol vážny útok, pretože máš všetko ohľadne sudo rozbité, to HW náhodne nerozbije.
Vytvor si trebárs v tvojom domovskom priečinku súbor sudoers
Skopči doň opsah viď nižšie:
Potom sa prepni do recovery konzoly a nakopíruj ho na pôvodné sudoers príkazom:
cp /home/marek/sudoers /etc/sudorers
Pokiaľ to nebude fungovať a až to bol neškodný útok, tak ti odkaz nechal odkaz v README, pastni sem výpis:
cat /etc/sudoers.d/README
# As of Debian version 1.7.2p1-1, the default /etc/sudoers file created on
# installation of the package now includes the directive:
#
# #includedir /etc/sudoers.d
#
# This will cause sudo to read and parse any files in the /etc/sudoers.d
# directory that do not end in '~' or contain a '.' character.
#
# Note that there must be at least one file in the sudoers.d directory (this
# one will do), and all files in this directory should be mode 0440.
#
# Note also, that because the sudoers file is not a 'conffile' in the Debian
# sense, and sudoers contents can vary widely, no attempt is made to add this
# directive to existing sudoers files on upgrade. Feel free to add the above
# directive to the end of your /etc/sudoers file to enable this functionality
# for existing installations if you wish!
#
Problem stale pretrvava uz premyslam aj o reinstall ale ked sa mi tu naburali tak to mozu urobit aj znova netrebalo by stontrolovat sietove sluzby co na ako porte ciha a nieje nieco (v linuxe) ako PrcView aby som skontroloval co bezi cice ja sa v tom nevyznam ale hodim log a uvidime .
Dôležitá vec, pamätáš si, kde v ktorých priečinkoch si menil práva? Posledné zadané príkazy si môžeš prelistovať "šípou hore" na klávesnici.
Takže, obnova zo zálohy ?
sudo chmod -R 777 d (D je nazov disku)
sudo chmod -R 777 /usr/local
sudo chmod -R 777 /usr
sudo chmod -R 777 File System
root@del [~]#for i in `ps auwx | grep -i nobody | awk {'print $2'}`;
root@del [~]#for i in `ps auwx | grep -i nobody | awk {'print $2'}`; do kill -9 $i; done
asi je to vsetko
Prosím ťa a s root / sa už nehraj :-)
Nehnevaj sa ale čakal som tak dva tri priečinky nie celý systém :-) Na to fakt nemám čas :-)
Prosím ťa a s root / sa už nehraj :-)
Nehnevaj sa ale čakal som tak dva tri priečinky nie celý systém :-) Na to fakt nemám čas :-)