lokálna sieť
chcem sa spýtať, či existuje niečo také ako vo widows - sieť - zobrazenie počítačov v sieti. neviem ako v linuxe nájsť v lokálnej sieti počítače. najlepšia by bola nejaká grafická aplikácia pre začiatok. mám gnome, fedora
ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
nmap je totiz na nieco uplne ine
v gnome - tam je len siet - nastavenie, je to gnome 3 - skusal som konqueror, v mojom okoli su len s win7 pocitace a pod palcom mam SBS 2011 a naviac mi hlasi v gnome zobrazovac vzdialenej plochy "nepodarilo sa inicializovat potomka rdesktop"
potrebujem sa totiz naucit robit to z linuxu - rdp voci windowsu - vo vnutri siete nie vsak z vonku
skusal som este samba, ale to je o inom.
potom plocha - ta dotyka v podstate len SBS servera
disky neriesim, zatial
a potom posledne vzdialena sprava
team viewer urcite veci riesi, ale to zatial nie
niečo ako arp -a -n ale to sú tuším len s ktorymi som mal spojenie a na to ich potrebujem vidiet a potrebujem to v grafickom rozhraní linuxu - t.j. gnome.
staci v podstate odpoved na otazku - ako vyhladam pocitace v sieti, ked vsade je wi7pro a moj s Linux /ten ich potrebuje vidiet/, lokalna siet je bezdratova
RDP potrebujem koli sprave serveru.
Protokol RDP slúži na niečo iné. Pripája vzdialenú plochu.
Takže chceš nejaký program čo oskenuje či sú na sieti stroje zdielajúce vzdialenú plochu alebo disky a tlačiarne? Alebo chceš vedieť ktoré sieťové karty sú známe danému sieťovému segmentu cez address resolution protocol?
Začínaš sa zamotávať.
1. "presne" tak potrebujem vidieť počítače v sieti, ak na zobrazený PC kliknem, tak si vypýta heslo, alebo mi ukáže zdieľané prostriedky - na toto hľadám grafickú aplikáciu kedysi som to v suse robil, ale v KDE, lenže to mi teraz z nezisteného dôvodu robilo problémy, tak som prešiel na gnome3, čo nie je žiadna výhra, pretože veľa vecí mi chýba
2. RDP - to potrebujem pre server, tam je totiž hlásená chyba - "nepodarilo sa spustiť potomka rdesktop"
http://mixeduperic.com/linux/how-to-map-windows-nework-drive-in-linux-gnome-2-gnome-3-and-unity.html#gnome3
Pozri si hlavne Method 2.
2. Akeho klienta si pouzil na remote desktop? Z chyby sa zda, ako keby si nemal nainstalovaneho defaultneho klienta - rdesktop.
Skusal si pouzit/nainstalovat program rdesktop? Ja sa pripajam na admin konzolu takto:
rdesktop -0 <hostname/ip stroja>
A chýba mu korektne nainštalovaný RDP klient. To sa mi ale zdá divné keďže programy majú náväznosti na potrebné komponenty a tým pádom y taká situácia nemala nastať. Skôr je to tak nejak zvláštne inštalované.
1. lokálne počítače /workstation/ v sieti je jedna vec a ja ich linuxom neviem nájsť, pričom sa oni - tie windowsovské sa "vzájomne vidia", ja ich nevidím - nepotrebujem zatiaľ na ne pristupovať, ale budem potrebovať
2. a z toho prvého vychádza tento problém - RDP - to potrebujem na správu iného počítača - servera a toto prichádza s inštaláciou /zobrazovač vzdialenej plochy/ - lebo ak sa nevidia, "nevedia o sebe"..........tak je problém
3. rád by som niekomu zdatnejšiemu podal do ruky tento noťas, aby mi vysvetlil, prečo mi nvidia ovládač spôsobí, že KDE zožerie 80 percent prostriedkov, kde by som sa nemusel na takúto základnú vec pýtať
Inštalované je to z DVD, kontrola, stiahnuté torrentom, aby som predišiel chybám, bez siete, priamo bez úprav a nie je pridané v podstate nič
na tom celom ma žerie to, že z windowsu mi to korektne ide a tu sa nemôžem dopracovať v linuxe k výsledku
Ako som už spomínal, tak programy majú závislosti. Tie ostanú splnené pokiaľ bola vykonaná inštalácia podporovaným spôsobom a pomocou správcu balíčkov. Teoreticky môže nastať chyba aj keď bol inštalovaný balík vadný. Buď kôli tomu že sa jeho tvorca uklepol (čo som nevidel už hóóóóódne dáááááááávno), alebo kôli vadnému HW (prehrievanie, zle stiahnuté CD, zle vypálené cd, ...)
Akú máš vôbec distribúciu a akej verzie?
Skúsil si vybrať pri štarte z CD to CD aj skontrolovať?
Skúsil si nejaké záťažové testy ako napríklad memtest na niekoľko hodín?
inštalujem pomocou - yum install balík, alebo updatujem yum update......
dovtedy, kým som to nepotreboval robiť z gnome 3 som problémy nemal - jednoducho mám problémy si na toto nepodarené prostredie zvyknúť, chýbajú mi bežné a hlavne základné veci.
so závislosťami nemám problém a neraz sa stalo, že som si pozrel, i keď nepoužil rpm.pbone.net :-))
SBS je tam ako som uviedol hlavne kôli sql, pošte/exchange a IIS. Doménový radič neoveruje a ani nie su vytvorené nejaké úložné miesta, ani cestovné profily - napísal som to mizerne, tak prepáč
kedysi - rok dozadu som sa snažil dostať Linuxový stroj do domény win, ale krívalo to, i keď to chodilo
Ak sa chceš s niečim pohnúť ďalej, tak skús odpovedať na už položené otázky. Ono je technologicky možné, že si zobral nejakú verziu z doby kamennej, napríklad Monkey Linux a divíš sa že si to nerozumie s technológiami súčasného tisícročia. Za chvíľu to bude mať 15 rokov.
Tých otázok padlo viac, ale to nevadí. Nám nie, nám funguje to čo používame. A čo Tebe?
K druhému riešeniu je treba vytvoriť korektný návrh siete a implementovať ho. Tu existuje len jedna odpoveď, hurá do toho.
Ono, zázračné riešenia typu klikni tam, vedľa toho kolečka a otoč kolečko doľava aby sa zobrazila potrebná hodnota platia len ak sa pýtaš suseda na pečenie pizze v mikrovlnke. A aj to len v prípade ak má nielen rovnakého výrobcu ale aj typ. Ty si výrobcu povedal, ale typ si zamlčal. A zvyšok si nehal tak.
Ak sa potrebuješ opýtať že ako to a hento zistím, tak sa opýtaj. Ale, bez toho aby si priložil aj Ty ruku k dielu na vyriešenie tvojho problému, tak na to existuje platená podpora. Môžem Ti v kľude odporučiť niekoho s kým sa dohodneš na cene ak to chceš nehať na niekoho iného.
Napíšem ping na IP stroja kde sa chcem pripojiť cez RDP protokol a keď sa mi vráti odpoveď je všetko OK. Samozrejme pokiaľ nieje ping zakázaný.
Na pripojenie k Widlám rdesktop ip_servera
Nie všetky Widle vedia RDP.
Pokiaľ ti nejde ping, ani rdesktop, tak si s tou mašinou mimo siete. Buď je niečo nastavené vo svišťovy, routry, alebo ako to máš pospájané.
Vyskúšaj rdesktop 80.94.52.12 pokiaľ ti to pôjde, tak zabitím nudy môžeš skúsiť pár hesiel a potom ... :) Jako robo, fico, chujdrevenny a tak podobne to som už skúšal, môžeš preskočiť :)
Zlata kniha pravidiel neexistuje, na druhej strane som zmapoval sieť, vytvoril riešenie, realizoval, luďom sa obmedzenia sice nepacia, ale ... zvyknu si
to bedňa:
ping mi ide, to nie je problem - ping -c cojaviemkolko a koho
rdesktop mi odpovie: nepodarilo sa spustiť potomka rdesktop /adresar, alebo subor neexistuje/
degradoval som instalaciu fedory na 14 - ku a ono to ide, pytam sa, kde je problem?!
yum update
yum install gnome-RDP
toto funguje s WXP a WServer2003, nie však s W7Pro
a potom
takto som riešil nvidia nvidia
reštart
a výsledok je, že pri boote pozerám čo sa načítava a pri "starting NFS locking service" mi zamrzne
Ohľadne tej grafickej karty. Keď si išiel podľa toho návodu, tak čo si vybral v Checklist, bod 4.3?
jadro je PAE, pozrel som na stránke nvidia ten ovládač pre typ zobrazenej/skutočnej karty
/ - nvidia GT 330M/
- geforce 300M series
- Linux 32bit
/požil som 32 bitovú inštaláciu Linuxu/
stiahol z netu, použil winmd5sum aplikáciu, vypálil infrarecorderom
a nainštaloval
PAE je Physical Address Extension, teda stránkovanie RAM pomocou 32 bit x86 CPU ktoré umožňuje adresovať 4G RAM na jeden proces. V dnešnej dobe je problém zohnať 32bit jadro pre x86 ktoré nemá PAE. Verzia jadra sa dá zistiť príkazom
uname -r
.Typ grafickej karty sa najlepšie zistí cez príkaz
/usr/sbin/lspci
.01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GT216 [GeForce GT 330M] (rev a2)
jadro:
uname -r
3.3.4-1.fc16.i686.PAE
prešiel som do príkazového riadka ctrl+alt+F3 a zadal yum update a ono to nabehlo
ten zobrazovač vzdialenej čo je rovno v systéme po inštalácii mi stále robí problém, i keď už viem preskúmať okolitú sieť,
gnome RDP zas ako som písal s XP ano, s vyšším nie
to ešte musím zistiť čo je to
A verziu programu alebo pridruženej knižnice si v kľude môžeš pozriet v správcovi inštalačných balíkov. Myslím, že Fedora stále používa synaptic a v ňom nie je problém skúsiť nájsť RDP. A poprípade dať aplikovať aj záplaty.
- ak nainštalujem kmod-nvidia, mám inštalovať aj nvidia.......sh ?
Takže, ak to máš, tak môžeš prejsť ku konfigurácii. Nezabudni si ale vyskúšať, či sa Ti dá prepnúť do textového režimu, alebo či sa na ten stroj dá pripojiť odvedľa cez ssh. Keby to zblblo, tak v písmenkách sa dá toho poriešiť tiež dosť.
používam program rdesktop 1.7.0 a WServer2003 my tiež ide.
Podľa http://www.rdesktop.org/ by mali fungovať aj 7čky. Možno nastavenie fireválu zo strany 7-čiek.
s 2003 to ide to je fakt, aj 2008 ide, ale na tento SBS 2011 ani za čerta a keď použijem rdesktop, ktorý je štandardnou výbavou po inštalácii tak ten odpovie - "nepodarilo sa spustiť potomka rdesktop"
takisto aj sieť s windows strojmi je možné " prehliadať "
diskusia vyriešená