Slobodný softvér
Mal by som otázku týkajúcu sa používania slobodného softvéru vo verejnom styku, vo vyhláškach a pod.
Možno sa mi to pletie, ale zdá sa mi, že je v platnosti nejaký zákon (neviem či platí iba na SK alebo celej EU), ktorý upravuje možnosť/povinnosť používať napr. PDF alebo iný formát odt ods proti xls doc docx a i..
Dík za odpovede..
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Neake info najdes aj na www.informatizacia.sk
Od roku 2010, čo sa starám o knižnicu, si vyžadoval jediný človek niečo v Microsoft formáte. Začiatkom roku 2011.
potom sa s nami podel, k akemu zaveru si prisiel po precitani tych materialov.
stačilo by teda, aby si ktorýkoľvek zamestnanec doniesol NB s Windows a urobilo by sa to tam.
chlapec co otvoril tuto temu moze tie vyhlasky niekomu oplieskat o hlavu, ak ho dotycny nuti odovzdavat veci v kadeakych MS Office formatoch, v com mu aj drzim palce. Ale rovnako dolezite je, aby clovek dobre zvazil svoj postup a nenarobil sam sebe zbytocne problemy.
Hneď vedľa je však správna stránka o používaných štandardoch, platná od 15.7.2010.
Niekto by si taký detail nemusel všimnúť.
Výťah z paragrafu 19 vyhlášky 312/2010:
Verejná správa musí pri textových súboroch používať jedine niektorý z týchto formátov. Ak chce použiť iný, môže - ale iba za súčasného použitia aspoň jedného z uvedených. Momentálne sa chystá zmena, ktorá ale ešte nie je v platnosti - pridanie OOXML formátu medzi formáty, ktoré je štátna správa povinná prijímať.
vyjde 1.3 a zakáže sa? alebo už dávno je novšia verzia ako 1.2? po pravde netuším...
ak sa dá maximálna verzia, tak je asi pekne na hlavu celý vynález, lebo to treba stále novelizovať. To je ako keby sa nútilo, aby sa dnes v roku 2013 používal Office 95 na niečo.
Čo sa týka presadzovania OOXML, tak stále ide iba o snahu o jeho presadenie medzi uzákonené štandardy. Pokiaľ sa podarí niekomu na MF SR vysvetliť, že závislosť na akomkoľvek konkrétnom dodávateľovi SW nie je dobrá, tak snaha o presadenie OOXML úspešná nebude. To by bolo rozumné zakončenie 20 ročnej éry, počas ktorej štát závislý na jedno dodávateľovi bol.
Obmedzenie na verziu je rozumný spôsob ako zabrániť tomu, aby sa s každou vyššou verziou musela celá štátna správa zásobiť najnovším SW. Paradoxné je, že OOXML v zákone/výnose vôbec nie je ale napriek tomu štát vráža do nových verzií Officu peniaze každý rok. Dôvod? Hlúpi učitelia. To oni mali Čaploviča (momentálne minister školstva) žiadať, že chcú vyšší plat namiesto nového SW.
BTW pri potrebe definovať nové verzie formátov nepôjde o novelizáciu. Formáty dokumentov ani ich verzie nie sú uvedené priamo v zákone, ale len vo výnose k zákonu. Nie som právnik, ale predpokladám, že zmena výnosu je procedurálne jednoduchšia ako zmena zákona.