Ahoj, mam starsie PC (Celeron 2 GHz, Intel integrovana grafika). Kedze sa na nom chystam reinstalovat WinXP, skusil som upgrade Lubuntu na 13.04, co to urobi.
Vysledok: nejde flash (cele je to zhustene na malu sirku a teda nepozeratelne). Ale neviem, ci je problem len v tom, uz plocha sa mi zdala byt nejaka "zubata" a napriklad Opera ma rozbitu celu grafiku vratane menu. Chromium a Firefox su OK, az na ten flash. Co je problem, kedze na tomto PC zvykne dcera pozerat rozpravky na Yutube a v HTML5 verzii vacsina z nich nejde... :-)
Restricted extras mam nainstalovane.
Poradite mi, co s tym, alebo to preinstalujem komplet, Win, aj Lubuntu naspat na 12.10?
Ten flash je neúmerne pomalý alebo má zlý pomer strán ako keby si oprel obraz s pomerom strán 4:3 a buchol po ňom lopatou aby sa pokrčil na pomer strán 16:9 čo má Tvoj monitor? Ovládač grafickej karty.
lspci
alebolshw -class display
. Predpokladám, že aspoň vieš akú máš grafickú kartu.A Intel brokdale som videl na doske s i815 a p4 ktoré kúrilo ako gamatky a malo menší výkon ako p3 nižšej frekvencie. Je tá zostava tak stará ako moj desať ročný desktop čo žerie 40 W v špičke?
Ohľadne ovládača pre grafiku, tak Blbuntu plánoval prejsť z ťažkotonážnej a desaťročiami overenej grafiky X Window System na niečo modernejšie. V poslednej verzii z pred pol roka to mal byť Wayland, moc to nevyšlo. V terajšej verzii to mal byť Mir. Zdržím sa preto komentárov. Ja by som v kľude ostal na 12.04. Samotné jadro aj s aplikáciami Ubuntu ostane podporované 5 rokov, teda do roku 2017. Je pravda, že pridaná hodnota LXDE má oveľa kratšiu podporu, ale to je riziko čo zváži každý sám. Ak chceš, tak pred reinštaláciou môžeš skúsiť inštalovať posledné záplaty. Alebo sa pohrať s poslednou verziou ovládača intel ktorý paradoxne sídli inde.
Som zvedavý či sa táto ekoteroristami znížená životnosť železa podpíše aj na životnom cykle ovládačov. Ak áno, tak to bude dosť sranda.