Zdravím všetkých. Prosím Vás viete ako nastaviť XBMC sedenie v Lubuntu ako defaultné? Stále ma prihlasuje do Lubuntu automaticky do desktopu. Upravoval som /etc/lightdm/lightdm.conf
a stále nič.
lightdm.conf po mojej úprave vyzerá takto
autologin-user=(užívateľ) autologin-user-timeout=0 user-session=XBMC greeter-session=lightdm-gtk-greeter allow-guest=false default-user=(užívateľ)
Zo sedení v /usr/share/xsessions
mám sedenia na výber
- Lubuntu.desktop
- Lubuntu-Netbook.desktop
- XBMC.desktop
Klasicky, v prihlasovacej obrazovke si vyberieš XBMC.
To áno, to mi funguje. Chcem ale aby hneď samé nabootovalo do XBMC. Mám to staršiu mašinu ako prehrávač.
Ja keď som to skúšal na Debiane, bootuje automaticky do XBMC. Tak potom si to pridaj do aplikácií spúšťaných pri štarte.
To som tiež najprv skúšal ale nejde to. Preto to chcem poriešiť takýmto spôsobom. Aby nabootovalo priamo do XBMC, desktop a všetko čo sa sním spúšťa nepotrebujem.
Čo si spomínam, tak Ubuntu má fork XBMCbuntu ktoré by to malo riešiť bez ďalších zásahov. Metabalík nájdeš. Keby si sa náhodou chcel v tom šprtať, tak som sem pár dní dozadu dával aj nejaké návody. Načo vymýšľať koleso? Ja by som dal XBMCbuntu a poprípade doň dohodil desktop ak to má slúžiť aj inak ako prehrávač s DLNA servrom.
Viem videl som to. XBMCbuntu som skúšal už dávno ale ide to katastrofálne, nech stiahnem akúkoľvek verziu. 1 snímka za 3 sekundy doslova. A nebaví ma sa stým sa už babrať, preto si to robím po svojom, na iné distro a všetko mi ide kparádne. Len toto jediné potrebujem teraz doriešiť.
Áno, to robí XBMC všeobecne pokiaľ nemáš aktívny akcelerovaný ovládač. Je veľký problém otvoriť si druhé sedenie a ten ovládač tam nahodiť, ak stíha? Inak, spomínal som metabalík ktorý sa dá nahodiť aj do už nainštalovanej distribúcie. Tie návody si pozeral? Asi nie.
Neviem čo za ovládače tam sú a čo snimi porobili, ale nešlo mi to vôbec na mojej ATI X1650. Nahodil som Lubuntu a všetko ide hneď aj 3D akcelerácia. V XBMCbuntu bolo umenie sa dostať aj von s XBMC, teda pokiaľ a úplne nezaseklo. Pozeral som tie návody ale nie úplne do podrobna, rýchlejšie som si podľa vlastného obrazu upravil Lubuntu ako prerábať, dopĺňať XBMCbuntu.
Stačí mi fakt už iba maličkosť ako nabootovanie hneď do XBMC.
Do XBMCbuntu dali ovládače čo uznali za vhodné. Ohľadne tých návodov, tak to budeš musieť pozrieť. Napríklad konfigurák lightdm.conf u Teba nemá správny formát. Podľa čoho si ho vytváral?
Vytváral som ho podľa návodov čo som našiel na zahraničných fórach ale nepomohlo mi to.
Samozrejme že to nepomohlo, keď nemáš korektný formát hneď prvého konfiguračného súboru. Dokážeš sem dať oba konfigy a k tomu log z DM?
Ktoré konfigy? Upravoval som ten čo som dal úplne hore. A kde prosím najdem tie logy?
Linux a väčšina posix like OS má logy vo /var/log. Meno logu z Display Managera korešponduje s názvom programu použitého ako Display Manager. Názov Display Managera zistíš obvykle pomocou príkazu
ps -ef | grep -i -e DM
, ak nepoužívaš niečo s iným názvom ako napríkladslim
. Pribal k nemu pre istotu aj log z X Windows.Tú sú oba konfigy presne ako ich mám. Pri zakladaní témy som vynechal ten prvý riadok v zátvorke ktorý tam ale mám.
Teraz som si všimol že mi Lubuntu spustí vždy to sedenie, s ktorého bol systém vypnutý. Ak s desktopu tak spustí desktop, a ak som si sám prepol XBMC sedenie a vypol systém sneho tak znova spustí hneď XBMC. Chcem ale aby vždy spustilo XBMC.
Ten príkaz mi vyhodil že používam
lightdm
a tu je jeho log keď sa zapínal do dektopu:http://pastebin.com/VDMkh7t6
Ak to pomôže tak tu prikladám log keď (systém som vypol z XBMC aby sa doňho aj zapol) sa spustil XBMC a prehlásil som sa po 20 sekundách do dektopu.
http://pastebin.com/w19QLNQM
S takto vloženými linkami je na dotykovom telefóne s Androidom radosť pracovať, ale to nevadí. Inak, neprepisujú sa Ti náhodou tieto súbory?
Sory stými odkazmi na stránky, mal som to inak dať
Pozerám tie súbory a je to možné. Vyzerajú takto
/home/${USER}/.dmrc
/var/lib/AccountsService/users/${USER}
Idem to vyskúšať či sa menia
Takže je to tam, vďaka :) Zapol som Lubuntu, prehlásil sa do XBMC a sneho vypol systém. Z iného Linuxu sa dívam do tých súborov a tam kde bolo
=Lubuntu
teraz je=XBMC
. Prepísalo sa to v obidvoch súboroch.Lenže čo stým teraz spraviť aby tam zostalo XBMC a neprepisovalo sa to?
Jednou s ciest je vytvoriť si vlastné .xinitrc v domovskom priečinku a vložiť doňho kód:
Ja toto používam na spúšťanie IceWM.Vďaka, idem sa na to pozrieť.
Nezdá sa Ti že sa zbytočne zamotávaš do série vlastných otázok? K zodpovedaniu poslednej by si potreboval zistiť ako a kde všade sa uchováva nastavenie ohľadne posledne spusteného grafického rozhrania ktoré je predvoleným. Takto do výroby s tým settopboxom nepôjdeš.
Dovolím si tvrdiť, že je lepšie použiť autostart v ktorom pustíš XBMC ako súčasť sedenia a vykašlať sa na sedenie XBMC. Spôsoby vypnutia XBMC pod OS Linux už poznáš. Kedy plánuješ výrobu? Rád by som bol zákazník a využil možnosť technickej podpory.
?? Neviem o akom set top boxe hovoríš. Mám to starú nevyužitú mašinu s 32 bitovým Ahtlonom ktorý pôjde na chatu ako jednoduchý prehrávač.
Ale, čírou náhodou mi to pripadá ako druhý diel tejto otázky.
Tú tému som čítal pred založením tejto. Áno v Xubuntu to išlo tak hneď nastaviť ale Lubuntu mám radšej a beží lepšie na tejto starej mašine. A bootovanie hlavne.
Nezdá sa mi že by sa v LXDE nedal využiť autostart.
No to je jediná možnosť čo mi zostáva. Ale už len z princípu mi nejde do hlavy prečo nejde nastavenie nabootovania priamo do XBMC
Ak to chceš robiť zbytočne zložito, tak kľudne povedz. Ten autostart je v tomto konkrétnom prípade najjednoduchšie riešenie.
Áno rád to spravím zložito. Preto to tak aj chcem, dačo nové sa naučiť.
Tak, držím palce.