Účtovníctvo pod Linux
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
je jedno, ale je
Volalo sa winstrom a dnes sa vola Flexibee
a to ze sa to neoplati je podla mna blud. poznam mnozstvo malych podnikatelov, ktori by presli na linux based uctovnictvo, len holt neda sa...
ma to sakra vela vyhod, aby to bezalo pod linuxom a nie woknami, od bezpecnosti cez stabilitu az po spravu....
Pokial by sa organizovalo nieco taketo tak by som sa rad pridal, takze ma mozte oslovit.
Aj tak si myslim, ze teraz po zavedeni eura sa toho bude musiet naprogramovat dost vela kodu, takze by sa mohol niekto zamysliet aj nad Linuxom.
P.S. Som pocul od znamej, ale vo vyhladavaci som nenasiel nic konkretne, ze EU dava peniaze na podporu open source. Tak by sa toho mohol niekto chytit. Niekto kto v tej byrokracii vie plavat.
ja osobne trocha programujem, moja sestra nedavno dostudovala a venuje sa medzinarodnym uctovnym standardom. rodi sa nam taky smely plan: dat dohromady uctovnicky softver :-) Ale vazne, to je beh na dlhu trat. Urcite by to bola klient-server aplikacia, klient na vstup a spravu dat najskor na jave (mozno ako aplet), vystupy asi cez web prehliadac (php) - klient si moze pozerat stav.
ak nieco podobne niekde vznika, tak ma prosim nasmerujte.
Podla mna je desktopova aplikacia v jave to najlepsie riesenie pokial sa nedrzite dogmy ze web aplikacie nas spasia a treba ich pouzivat na vsetko. Web aplikacie su pre spolocnosti s velkym poctom ludi alebo pre spolocnosti ktore maju prevadzky rozmiestnene vsade po svete. Neviem si predstavit ako by sa presadil soft ktory vyzaduje zlozitu instalaciu, nastavovanie a spravu.
Co sa tyka toho dalsieho co by potom vlastne to jadro robilo kedze cela aplikacia sa da postavit cisto na php? Okrem toho php aplikacia vyzaduje uz web server a tomu by som sa prave rad vyhol lebo ako som uz opisal s web aplikaciami su trochu problemy ktore vela ludi nemusi zvladnut.
http://www.mrp.sk/pages/ks.html
-taketo nieco
"Na časť, ktorá pracuje na stanici označenej ako klient, štandardne s operačným systémom Windows 2000/2003/XP/NT (Prípadne je možné nainštalovať serverovú časť na stanicu, na ktorej je inštalovaná klientská časť. Potom ale môžu byť na tomto počítači len operačné systémy Windows 2000/2003/XP/NT/Vista)."
:-)
Potom ani nezvladnu nainstalovat ten Linux.
bez zázemia účtovníckej firmy takýto projekt nemá cenu.
http://vamad.czechian.net/mis.php
Je určené pre český a slovenský trh. Nevyužívame ho úplne. Iba pokladňa, fakturácia, sklad, adresár zákazníkov. Sústavy, či ako sa to volá, určené pre DÚ v ňom nemáme potrebu robiť, to nám robí externá firma. Ale podľa dostupného popisu by to malo zvládať všetko. Licencie sú odstupňované. Dá sa používať aj zadarmo. Použité technológie okrem OS: PosgreSQL, Java. Ochotný vývojársky tím.
A ešte taký detail. Naša aktuálna konfigurácia: Server : GNU/linux. Klienti: 3xGNU/Linux, 2xwindows, 1xmobilný web prehliadač - je paráda, keď si môžem pozrieť v mobile cenník alebo nejakú faktúru, či kontakt na zákazníka. Schválne nepíšem názvy linux distribúcií, lebo je to jedno. My bežíme na oficiálne nepodporovanej. Oficiálne podporované sú cca 4 najrozšírenejšie.
Jediná nevýhoda: neviem prečo, ale používanie na 1 jadrovom CPU pri klientovy je výrazne pomalšie oproti 2 jadrám. Už som sa tým dosť zaoberal a na nič som neprišiel. Jednoducho to je tak.
http://www.aceslovakia.sk/index.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_accounting_software
Je tam momentálne zhruba 130 kúskov účtovníckeho softu. Nejaká 1/3 z toho je zdarma. Zopár je ich aj prekladaných do slovenčiny. Zoznam sa dá zoradiť podľa parametrov: viac-užívateľskosť, CRM, ERP, sklad, pokladňa, napojenie na elektronický obchod, ...
Nie je to vyslovene len pre linux, ale AJ pre linux.
A čo sa týka účtovníctva, tak väčšina z "malých" živnostníkov potrebuje len fakturáciu, (napr) pretože účtovníctvo si nechajú urobiť tretej osobe, ale sú ochotní zaplatiť nejakú čiastku za soft, ktorý im niečo uľahčí.
RKSOFT nemá prehnané ceny a hlavnou výhodou je jednoduchosť a prehľadnosť..
Plnohodnotné účtovníctvo zadara nikdy nebude, teda pokiaľ sa bavíme o účtovníctve ktoré aktuálne sleduje daňové zákony, že to bude niekto robiť zadara a ručiť za to, asi môžeme zabudnúť.
Pokiaľ ide len o vystavovanie faktúr, knihy faktúr a tak, to sa dá spraviť aj v OpenOffice.