je linux vhodny aj pre beznych ludi, kt. vedia robit iba zakladne veci s pocitacom?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Inak z hľadiska užívateľa je linux rovnako prívetivý ako windows, ale z hľadiska administrácie, možno by sa ti zišiel niekto kto tomu aspon trochu rozumie...
CRN: Aka bola je miera rastu Linux-oveho business-u?
RICHARD: Linux bol pre nas vzdy pevnostou. Ludia co pouzivaju Linux na pocitacoch a serveroch su ludia s nekonvencym myslenim. Prave preto ich to casto taha k tomu stat sa partnermi AMD.Do jednej z najsilnejsich oblasti Linux-u je HPC, kde investujeme trvalo.Prave sme otvorili vyvojove centrum Software-u v Redmond-e v state Washington, s pokracujeme v uzskej spolupraci s Red Hat-om a Novell SUSE na vylepsovani Barcelona-y. V nasledujucej verzii Red Hat-u uvidite optimalizacie pre AMD CPU a platformy, v miere aka je urobene prvy raz (pozn. partnerom pre Drazdansko/Austinsky K8 a Linux bolo Norinberske SUSE)
RICHARD: Barcelona je naplanovana na koniec Q2 2007 s dostuponostopu pocas Q3 2007.
http://www.crn.com.au/story.aspx?CIID=73837&src=site-marq
To ale priamo koresponduje
20.04.2006 13:38
AMD chce zalozit ssvetove centrum OS znalosti v Drazdanoch. V Operating System Research Center (OSRC), team vedeny exsefa vyvoja SUSE Chris-om Schläger-om bude robit spolu s navrharmi CPU na "optimalizaii buducich generacii microprocessorov AMD na poziadavky modernych OS"
http://www.heise.de/english/newsticker/news/72178
Podla popisu prace navrhara nastrojov , tento clovek nebude len navrhovat Linux-ove nastroje pre AMD CPU, ale tie pomahatoptimalizovat CPU pre Linux.
http://www.heise.de/english/newsticker/news/72169
Robím s Windowsom od verzie 3.11 (predtým bez GUI MS-DOS 6.2), opravujem inštalačky Windowsu po firmách a viem hneď, či systém vydrží alebo nie. Mám správnu kombináciu programov na to, aby aj Windows dlhšie držal po kope.
Po čase (a to mám Linux len 2 roky) som prišiel k záveru, že OS Linux je geniálne navrhnutý a dotiahnutý do konca. Osobitne programy (balíky) a konfigy, čo viac dodať. Čo sa týka distra odporúčam len dve: SuSE a Ubuntu, ktoré aktívne využívam a posúvam svojim známim (nespokojným Windowsákom).
Keby sme sa učili Linux namiesto Windowsu od základov, teraz by sme riešili Windows a nie Linux. Mali by sme svoje zaužívané kvalitné OSS programy, nahodili by sme si cracknutú Cedegu k cracknutým Windows gamesom a nič by nám nechýbalo. Ja som single Linuxák a riešil som Linux za 2 roky viac hodín ako niekto za päť rokov. :-)
sudo apt-get install soft
a máš po starostiach, neťaháš nič z domovsekj stránky a o cracku na OSS soft ani nehovorím. :-Dja si myslím že keby sa Linux učí od základov tak by sme tu Windows vôbec neriešili.
V optimálnom prípade prvá fáza plynule prejde do tretej a druhá sa ani v náznaku neobjaví, a v úplne ideálnom prvá a tretia splynú... :)
myslim, ze mas na mysli World Wide Web a chces podakovat panovi Tim Berners-Lee
ten nech podla mna zostane na tom jak je. s linuxom obzvlast neskusal hokusy-pokusy zaciatocnikov . co mozno niekedy zbabru (mozno som niekoho urazil) .ja mam suse a mne instalacie nerobia velke problemy. ale nechcem sa vychvalovat.
Je to iba mylna predstava dlhydobých pouzivatelov woknowsu, ze linux je neprehladna haraburda! Prave naopak, ked skusis linux a trosku ho spoznaz, zistis, ze mam pravdu!!!
PS: Pre spravovanie linuxu ti postaci par prikazov (bezny uzivatel :) ), drivu vacsinu prikazov nebudes nikdy potrebovat ;)!!!
Prajem vela zdaru, odhodlania a chudi do ucenia :) !
Powershell, povodne Monad ;) .
dalšia výhoda CLI je skriptovanie - to má cenu zlata....
ked si niekedy kupili video, kolky z vas studovali navod na pouzitie? typnem si z 90% nikto! jedine, ked ste nieco potrebovali a nevedeli ste ako na to.
Na mrkwosrote je dobre to, ze je velmi intuitivny, cize 90% veci jednoducho odklikate a este k nemu mate plne prelozeni help ( okrem utrob systemu ) a navod na pouzitie je vlastne len propagacna brozura.
K linuxu ( napr. SUSE krabic. verzia ) dostanene cca 400 stranovu knihu, ktoru keby ste si mali citat a skusat, tak aby ste stoho aj nieco vedeli, tak nad nou stravite aspon polroka, a este potrebujete sem-tam surfnut, pretoze podstatne veci vnej urcite nenajdete, vcelku je dobra tak na podlozenie kyvajuceho stola a 62% obyvatelov Sk internet doma nema.
Takze zalezi na kazdom jednotlivcovi ci chce OS len pouzivat, alebo sa mu aj venovat.
Okrem toho, ja pouzivam dualboot ( lin + win ) a nemam neake vacsie problemy ani s jednym OS, snat len to ze sw ktory najviac pouzivam nemozem zohnat pod linux napr. poloprof. strih videa, alebo profesionalne programovanie CAD/CAM ako je EdgeCam alebo Alpha Cam alebo Rhinoceros ( a to zase nieje uplna spicka, avsak cenovo dostupna ) .
Co sa tyka tej udrzby MSWin, zas ho tolko nedehonestujte, robim s dost narocnymi SW a udrzbe sa venujem max. 1krat za mesiac, pretoze kopu veci sa da nastavit pri vypinani PC.
Nakoniec len moj sukromny nazor, da sa velmi dobre a konfortne pouzivat aj XP ( teda vlastne len Xp ), napriek tomu stavba linuxu je daleko lepsia i daleko menej narocnejsia na HW.
Príkazový riadok som od inštalácie nepoužil. Všetko čo potrebujem mi ide hneď po inštalácii, s miernou podporou komunity OpenSuse čo sa týka multimédií a grafiky.
Návody sú spracované už roky, obmieňajú sa od verzie k verzii, spojazdniť multimédiá nie je naozaj problém ani pre začiatočníka v Linuxe ako som ja.
Priznám sa, že Linux sa mi páči, je jednoduchý na ovládanie, prehľadný, je free, ale na učenie sa celého systému nemám čas a radšej využijem služby nejakej distribúcie.
Začínal som so SUSe 9.3, ktorú som si kúpil aj s manuálom a podporou za 3000 a neľutujem. Od Windowsu ma odradil fakt, že som mal pocit, že počítač za ktorým sedím nepatrí mne, ale niekomu inému, kto sa aspoň cez plece pozerá čo robím.
Nie som už taký mladý a cítil by som sa voči autorom softu trápne, aby som si zhňal cracky na komerčné programy keď v Linuxe je všetko čo chcem free, s tým že keď sa mi niečo páči stačí mi kliknúť a vyplniť formulár Donation.
Je Ferari vhodne pre ludi ktori jazdia na Skodovke?
Ja som ešte stále začiatočník, hoci dianie okolo Linuxu a tak, už nejakú dlhšiu dobu sledujem. Zo začiatku sa mi zdá používanie Linuxu cez shell dosť zložité (napr. raz som sa pýtal ako mountnuť disk, odpoveď bola: mount /dev/hdaX, ale zabudli mi ešte povedať, že najprv je treba spraviť priečinok a pri ntfs je mount iný -> odkiaľ som ta ja mal vedieť? :P ), mali ste aj vy taký pocit, keď ste s ním začínali? Trvalo dlho, kým ste vedeli Linux (bežné používanie, nastavovanie,..) bez väčších problémov ovládať (hoci to je asi dosť individuálne)?
Ja som Linux ešte len skúšal z live CDs, ale už dlho som jeho VERY BIG fan. Len, keď som sa ho pred vyše polrokom pokúšal inštalovať, raz mi nevedelo prečítať 2.CD (SuSE), pri Mandrakeovi som nemal ovládače od VGA a keďže som nemal net (pozn. mám ho asi mesiac), bolo po Linuxe :( . Ale už sa neviem dočkať...už čochvíľa ho nainštalujem :) .
Mimochodom Linux sa bez netu asi ani nedá normálne používať, resp. jeho možnosti sú potom veľmi obmedzené ...
a co mozes robit na windowse bez netu a v linuxe nie? ja ked som presiel na dennodenne pouzivanie linuxu, tak som bol offline a nemal som pocit, ze by som bol o nieco ukrateny (ale mozno to bolo tym, ze som linux uz ovladal velmi dobre).
Pri windowsoch sa mylne mnoho ludi domnieva, ze je pouzitelne aj bez netu, ale nie je. Ta domnienka je sposobena jeho velkou rozsirenostou -> nera ma kamos doma, Operu mam kdesi na CD, kodeky su na disku. Preto sa potom tvrdi, ze Win je funkcny aj bez netu.
Win je naozaj funkčný aj bez netu. A nieje to preto lebo mám kamoša čo ma zásobuje softom.
JEňe to hlavne preto akým spôsobom funguje inštalácia nového softu. Každý program si nesie všetko potrebné so sebou v inštalačke. Samozrejme že tu sú nejaké "závisloti" ako DX, NetF, kodeky, flash... Ale v zásade to funguje takto:
1: úbohý user nainstaluje win (alebo mu ho niekto nainstaluje)
2: na druhý deň keď zistí že mu tam nič nejde uteká s USB klúčom do internetky
3: v internetke natahá (slunecnice.cz a pod...) ovládače na grafiku, DX, NF, kodeky, flash, a k tomu crack-y, antivirák a prehliadač.
4: cestou domov sa stavý u kamoša pre hry a crack-y ab mohli poobede drtiť
5: dojde domov všetko nainštaluje (xxx reštartou) apo dvoch hodinách obaja spokojne drtia WIII a podobne.
A VŠETKO TO ZVLADOL ZA 1 DEŇ
a vo väčšine prípadou to všetko funguje jak má
6: o týždeň má na PC kopu výrusou a pc nejde - tak reinštaluje win a znova to všetko nahodí ale tentokrát mu kamoš poradí že nech spravý zálohu partície cez NORTON GHOST. Keď sa mu win zase rozbie tak ho má za 10 min obnovený zo všetkým a môžu spokojne DRTIŤ ďalej.
a tak DRTIA OBAJA spokojne celú základnú a strednú školu (daktorý závisláci aj celý život) a nič ich netrápi.
Pretože ludia považujú za úplne bežné že keď potrebujú nejaký soft tak si ho proste napália aj s crackom a používajú.
Mnoho ludí má takto na kompe "freesoft" aj za niekolko 100000 korún...
tomolc
PS:
windows naozaj nepotrebuje internet, pretože internet je dnes dostupný v školách a v kaviarňach. takže ak ho niekto aj nemá tak sa k nemu lahko dostane.
V linuxe sa bez netu NAOZAJ nepohnete.
Áno možem mať xDVD debianu ale keď budem chciet nejaký soft čo tam nieje tak aj keď si ho stiahnem v kaviarni tak doma mi budú chýbať závislosti.....
a naviše VŠETKY VEDOMOSTI (manuáli ako čo rozbehať) o linuxe sú na internete. Hej možem si kúpiť knižky o linuxe ale tam sa povečine neriešia problémi...
Nebudme pokrytecký ale ohladom toho nelegálneho softu je to na linuxe podobné aspoň v kategórii bežný užívatel.
Vela ludí na linuxe hraje cez cedegu nelegálne zýskané win hry, stahuje desiatky filmou a mp3, niektorý dokonca robia cracky na win foft v linuxen....
tomolc
A tie fóra sú dosť veľká pomoc. Ak však nemáš net, tak potom Ti fóra nepomôžu :P Ale už dosť bolo k tomu...
Prechadzam fora a wiki stranky, ale az sa to raz naucim, budem takisto sebavedomo pouzivat Linux ako dnes Windows.
skoda ze v tom chyba aspon stipka pravdy.
LOL ROFL
(len taky vyplod)
ale komercneho SW pre linux je viacej, dokonca aj kvalitneho (Oracle, SAP, SAPDB, komercne hry, komercne CRM, ...). zaujimalo by ma ze ktory frajer dokaze craknut napriklad oracle (viem ze do 1Gb je 10i zdarma vo verzii XE pre x86) alebo taky SAP, myslim ze taky clovek by sa stal medializovanou hviezdou a buducnost by mal zabezpecenu. dokonca priamo u vyrobcov daneho SW.
Asi najväčším hendikepom linuxu je pravdepodobne správa software. Skutočne tu nie je možné doniesť jeden inštalačný exáč , stláčať enter a za minútu je soft nainštalovaný. Toto podľa mňa odrádza väčšinu užívateľov a tí sa radšej rozhodujú pre cracnuté verzie windows. Je to možno dobrý návrh aj pre vývojárov linuxových produktov, aby zvážili, či by nebolo vhodnejšie prejsť na "windowsovský" systém inštalácie programov.
V celku som s linuxom spokojný, aj keď mám dojem, že je celkovo pomalší ako windows XP hoci aj na slabšom počítači. Neviem, čím to je.
neviete kedy bude mat windows tak jednoduchy balickovaci system ako rpm alebo deb, popripade tak inteligentny ako emerge? ale, koho to predsa zaujima :-)
1) pripojenie do internetu
a
2) na požadovaný soft musia existovať.
S tým pripojením do internetu myslím prenos rpm na tretí počítač, ktorý je povedzme z bezpečnostných dôvodov od internetu izolovaný. Nie je možné na USB kľúč naťahať software a jednoducho ho nainštalovať na treťom nepripojenom počítači.
Samozrejme, že na tomto, pripojenom počítači, nie je problém dostupné rpm-ka stiahnuť a nechať doriešiť závislosti za seba. To je pohodlné.
Ďalšia vec je dostupnosť niektorých programov vo forme binárnych balíkov, napríklad program Xemr (simulácia EPR spektier) som stiahol iba zdroják ktorý mi je nanič. Hoci som aj našiel na nete stránku, ponúkajúcu rpm tohto softu, ale medzičasom bola zrušená. Smola.
a to s tym zdrojakom, myslim ze clanky o tom ako sa da instalovat zo zdrojovych kodov hovoria o niecom inom ako tvrdis ty.
naozaj je potrebne vytiahnut aj kabel? riesenie je firewall alebo pristup len cez nejake proxy (napr. apt-cacher)
> Nie je možné na USB kľúč naťahať software a jednoducho ho nainštalovať na treťom nepripojenom počítači.
viem, ze apt dokaze len stiahnut baliky so vsetkymi zavislostami bez instalacie.
novackum doporucuju koupi nejake knihy o linuxu (pro zacatecniky a tredne pokrocile)
k instalaci linuxu misto windows: ono by to jelo nejakou dobu nez by neprisla nejaka navsteva a nechtela neco doinstalovat, pochlubit se treba s fotkama a hle on tam neni prohlizec faxu atd.
o spousteni exe bez wine , cedegy ani nemluvim:)
takovi uzivatele vetsinou ani nevedi, ze tam maji nainstalovany windows a na co tam je ale stejne chteji pouzivat to, co maji jejich znami
ale ta oni su k*k*ti ked furt na tom windowsaku robia a aj tak vedia hovno. ta len tak sa pytam ci si nedobabrem pc po zaciatocnik som(z linuxom)???. :) zdar linuxu