aký linux
chcel by som sa poradit aku distribuciu si mam nainštalovat; mám 1,5 ghz atlon; intel centrino duo, 512 RAM;
dík za rady
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Je to na tebe co si vyberes, vyskusas: Ubuntu, Lubuntu, Fedoru, OpenSUSE ;)
Jedine distro, kt. sa vyhni je Xubuntu, zabere este viacej RAM ako Ubuntu.
mint je v podstate ubuntu s roznymi vychytavkami, takze ubuntu s roznymi zlepsovakmi, co ho robi v niektorych veciach vhodnejsim pre vacsinu ludi oproti original ubuntu.
ubuntu - nenainštaloval sa mi dobre grub, nešlo mi teda bootovat nič;
open suse - stiahol som 4 gb súbor, napálil; a hops, hádzalo mi to samé errory pri vytváraní partícií
kubuntu - stiahol som 3,3 gb súbor, napálil; a hops hodilo mi to že installer crashed;
som neschopný, alebo sú tieto problémy bežné? može byt problém aj to že mám recovery partíciu ktorá je tiež primary - čítal som kdesi že na jednom disku može byt max 2 primary; linux potrebuje tiež primary pre systém; a teda ked mám recovery tak už mám 2; neviete prosím čo je na tom pravdy?
dík
1) najde sa na internete iso subor
2) stiahne sa
3) overi sa md5 sucet
4) da sa zapisat na CD/DVD malou rychlostou
5) pred instalaciou sa overia chyby na disku
6) a tiez sa niekedy oplati otestovat pamet
7) skusi sa livecd
8 ) instaluje sa
GOTO begin
čo sa instalu týka tak som disk rozdelil na 1,5 gb na grub - mám 512 ram; 20 gb na linux - tam som dal ext 3 a mount point /; potom 10 gb na home, tam som dal ext3 a mount point /home;
tu mi napadlo - aký diskový formát je najlepší? ext2 3 alebo 4?
v každom prípade ked reštartujem počítač tak mi nenabehne grub (resp. ked ho vypnem a zapnem); takže teraz mám limitovaný čas na zistenie a opravenie príčiny bez potreby preinštalácie (nabiehava mi tu autoreštart po aktualizácii :-D )
napadlo mi či nemože byt problém v uložení boot loaderu; akože automaticky mi to nastavil linux pri inštalácii do /dev/sda - čo je moj pevný disk; chcel som to nastavit na sda6 čo je grub, ale ten tam v možnosti nebol, tak som sa bál nastavovat tam inú partíciu; mohol by byť problém v tomto? ak áno tak kam by som mal nainštalovat boot loader aby to fungovalo?
dík ludia za aktivitu, nečakal som tolko ochoty
normalne daj jednu particiu, kde budes mat linux + tvoje zakladne veci + grub. takze jeden disk kde das ako pripojny bod lomitko, teda /
no a potom daky ten malicky swap a vacsi disk, ktory si pripojis ako /media/data
grub hlavne nechaj grubom a ked to normalne nainstalujes, tak problemy robit nebude.
Ktorý Linux je najlinuxovitejší z Linuxov, poradte ??!!
LFS
http://www.linuxfromscratch.org/lfs/
S pozdravom priateľ Bedňa.